swiatwemnie.pl

Czerwona cebula w przepisach

 
Curry z bakłażanem i ciecierzycą

Bakłażanowy sos z ciecierzycą Baingan chana (chole) masala to ulubione indyjskie danie pikantnego smaku. Ilość przypraw możecie według smaku odjąć lub dodać.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

Szpinakowe ziemniaki

Smaczny i odżywczo wartościowy ziemniaczany dodatek na orientalny sposób.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Rybne kuleczki z niedźwiedzim czosnkiem

Niezwykle smaczne rybne kotleciki ze zdrowym niedźwiedzim czosnkiem. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Soczewicowa zupa z grzankami

Smaczna zupa o lekkim maślanym smaku pełna zdrowych warzyw. Serwujemy ją z czosnkowymi grzankami i posypaną nasiekaną natką pietruszki.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Kiszona kapusta na czerwonej cebuli

Szybko przygotowany duszony kapuściany dodatek, doskonały do wszystkich pieczonych mięs.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

Marchwiowo - ziemniaczane sabji w pomidorowym sosie

Przepis na przygotowanie sabji, indyjskiej mieszanki duszonych warzyw, ziemniaków i przypraw, na cebulowo-pomidorowym zakładzie. Możemy podawać z ryżem, jako główne danie dnia.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Ptysie z guacamole

Przepis na smaczne słone ptysie z parzonego ciasta wypełnione strączkowym farszem.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Skwarkowa pasta

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Ajurwedyjska zupa Kiczadi

Kiczadi (Kichadi) jest podstawą indyjskiej kuchni. W ajurwedzie jest główną leczącą, równoważącą i odtruwającą potrawą. Ma bardzo korzystny wpływ na narządy trawienne. Podstawą są przyprawy, ryż Basmati, fasola Mungo (lub soczewica) i warzywa.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

Smażone przyprawione ziemniaki z cebulą

Bardzo smaczne ziemniaki jako dodatek, możemy również podawać jako samodzielne danie. Przepis inspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Duszona wołowina do ulubionego dodatku na gęsto

Ulubione duszone wołowe mięso, które wspaniale smakuje na każdym dodatku na gęsto lub sosie.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Naleśniki z wątrobianym pasztetem

Wspaniałe naleśniki ze słonym serowo-wątrobianym farszem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Pieczone udka z indyka na czerwonej cebuli

Mięso jest najsmaczniejsze gdy podajemy je z knedlem oraz duszoną kiszoną kapustą.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Sos z czerwonej soczewicy z kokosowym mlekiem

Przepis na rozgrzewający indyjski soczewicowy dal z kokosowym mlekiem (Coconut red lenthil dhal). Podajemy z ryżem, duszonymi warzywami, raitou, warzywnymi kotlecikami ... albo tylko z kromką chleba. Wymieniona ilość porcji zależy od kombinacji z innymi daniami.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem

Pieczone wołowe kawałki z warzywami i ziemniakami. Kolacja lub obiad z jednego naczynia.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Sałatka grecka

Bardzo prosty przepis na zdrową i orzeźwiającą śródziemnomorską sałatkę z oliwami i serem feta. Jest to przepis w sam raz dla zupełnego, kuchennego amatora.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Ziemniaki z kurkumą

Delikatnie pikantne duszone ziemniaki z indyjską przyprawą.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

24 min.

Trudność

średnia

Ziemniaki z ciecierzycą

Aloo chole - jeden z indyjskich przepisów na ziemniaki z ciecierzycą. Podawane jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji ze smacznymi warzywnymi koftami, sałatkami warzywnymi i owocowymi itp.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Wieprzowy wok z tofu

Kolorowy wok z azjatyckiej kuchni. Podajemy z ryżem albo ryżowym makaronem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

 
 

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się