swiatwemnie.pl

Kuchnia włoska

 
Spaghetti all'Amatriciana

Alla Amatriciana [alla matriˈtʃaːna] to ludowa nazwa tradycyjnego włoskiego sosu do makaronów, którego podstawę tworzą solony suszony boczek z wieprzowego karku, pomidory i ser pecorino. Można go dodawać również do innych rodzai makaronów, na przykład do bucatini i jest bardzo smaczny :)

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

Kurczak Cacciatore Nowy przepis

Kurczak Cacciatore

Włoski przepis na kurczaka Cacciatore w sosie z ziołami, papryką, pomidorami i czarnymi oliwkami. Jako dodatek doskonale nadadzą się spaghetti lub ryż.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Zupa pomidorowa Fantozziego

Zupa pomidorowa po włosku z bazylią i parmezanem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Oliwkowe crostini

Włoska przekąska

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Piersi z kurczaka faszerowane mozzarellą i bazylią

Prosty sposób na przygotowanie smacznego i cieszącego oko dania ze składników, które każdy zna i używa. To wspaniały wybór zarówno na romantyczną kolację, jak i rodzinny obiad.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Pesto z niedźwiedziego czosnku

200 g wspaniałej, gęstej, pikantnej pasty. Pesto z niedźwiedziego czosnku jest pełne witamin a w lodówce po zalaniu odrobiną oliwy z oliwek, wytrzyma nawet kilka miesięcy. Doskonałe jest jako dodatek do makaronów, sałatek lub możecie je dodawać do różnych dań według smaku.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

Fettuccine z brokułem

Makaron z parzonym brokułem i pomidorami w delikatnym sosie z natki pietruszki i bazylii.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Spaghetti bolognese

Jeden z wielu rodzajów przepisów na ulubione spaghetti bolognese.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Gulasz cielęcy

Delikatny gulasz z udźca cielęcego o umiarkowanie słodkim smaku. Mięso i warzywa podsmażamy a następnie gotujemy do uzyskania miękkości. Tradycyjnie mięso jest krojone na steki i piecze się je z kością.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Makaron z kurkami i łososiem

Wyśmienity makaron z kurkami, śmietaną i kawałkami wędzonego łososia. Garść liści świeżej mięty dodaje temu daniu letnią lekkość i świeżość.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Szałwiowe pesto

Pięknie pachnący gęsty sos o lekko pikantnym smaku. W kuchni ma różne możliwości zastosowania, najczęściej z makaronami.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

Trudność

niska

Zapiekane gnocchi z łososiem

Ziemniaczane "kluseczki" zapieczone z kawałkami łososia z beszamelem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

Pizza

Doskonała pizza z ciasta poleconego przez włoskiego kucharza.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Lasagne z delikatnym beszamelem

Przepis na przygotowanie klasycznego włoskiego dania ze specjalnie przygotowanym beszamelem.

Pichcił

Jurgason

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Cannelloni z mięsnym farszem

Proste przygotowanie dania ze wspaniałej włoskiej kuchni.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Spaghetti ze świeżymi pomidorami i bazylią

Włoska klasyka "Spaghetti al pomodoro fresco e basilico" znalazła popularność w menu smakoszy na całym świecie dzięki prostocie oraz przyjemnym smaku.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Spaghetti Aglio e Olio

Tradycyjne włoskie spaghetti z czosnkiem i olejem. Doprawione pieprzem, solą i chilli.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

średnia

Ziemniaczane gnocchi alias Noky

Nieistotne pod jaką nazwą znacie tę potrawę, ale ważne że Wam smakuje!...czas zakasać rękawy i rozpocząć przygotowania. Domowe są najlepsze!

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Spaghetti z bazyliowym pesto

Tradycyjne włoskie pesto doskonale wzbogaci smak dania z makaronu. Jest w nim energetyzujący korzenny smak parmezanu, orzechowa nuta oraz delikatność bazylii.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Tiramisu

Delikatny włoski deser.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się