swiatwemnie.pl

Kuchnia włoska

 

Spaghetti all'Amatriciana Nowy przepis

Spaghetti all'Amatriciana

Alla Amatriciana [alla matriˈtʃaːna] to ludowa nazwa tradycyjnego włoskiego sosu do makaronów, którego podstawę tworzą solony suszony boczek z wieprzowego karku, pomidory i ser pecorino. Można go dodawać również do innych rodzai makaronów, na przykład do bucatini i jest bardzo smaczny :)

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
średnia

Cannelloni z dynią

Cannelloni z dynią

Makaron rurki Cannelloni wypełniony dyniowym farszem i zapieczony z sosem beszamelowym.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Makaron z kurkami i łososiem

Makaron z kurkami i łososiem

Wyśmienity makaron z kurkami, śmietaną i kawałkami wędzonego łososia. Garść liści świeżej mięty dodaje temu daniu letnią lekkość i świeżość.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Szałwiowe pesto

Szałwiowe pesto

Pięknie pachnący gęsty sos o lekko pikantnym smaku. W kuchni ma różne możliwości zastosowania, najczęściej z makaronami.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
Trudność
niska

Zapiekane gnocchi z łososiem

Zapiekane gnocchi z łososiem

Ziemniaczane "kluseczki" zapieczone z kawałkami łososia z beszamelem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
niska

Pizza

Pizza

Doskonała pizza z ciasta poleconego przez włoskiego kucharza.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Lasagne z delikatnym beszamelem

Lasagne z delikatnym beszamelem

Przepis na przygotowanie klasycznego włoskiego dania ze specjalnie przygotowanym beszamelem.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Cannelloni z mięsnym farszem

Cannelloni z mięsnym farszem

Proste przygotowanie dania ze wspaniałej włoskiej kuchni.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
średnia

Piersi z kurczaka faszerowane mozzarellą i bazylią

Piersi z kurczaka faszerowane mozzarellą i bazylią

Prosty sposób na przygotowanie smacznego i cieszącego oko dania ze składników, które każdy zna i używa. To wspaniały wybór zarówno na romantyczną kolację, jak i rodzinny obiad.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Spaghetti ze świeżymi pomidorami i bazylią

Spaghetti ze świeżymi pomidorami i bazylią

Włoska klasyka "Spaghetti al pomodoro fresco e basilico" znalazła popularność w menu smakoszy na całym świecie dzięki prostocie oraz przyjemnym smaku.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Spaghetti Aglio e Olio

Spaghetti Aglio e Olio

Tradycyjne włoskie spaghetti z czosnkiem i olejem. Doprawione pieprzem, solą i chilli.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
średnia

Ziemniaczane gnocchi alias Noky

Ziemniaczane gnocchi alias Noky

Nieistotne pod jaką nazwą znacie tę potrawę, ale ważne że Wam smakuje!...czas zakasać rękawy i rozpocząć przygotowania. Domowe są najlepsze!

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Spaghetti z bazyliowym pesto

Spaghetti z bazyliowym pesto

Tradycyjne włoskie pesto doskonale wzbogaci smak dania z makaronu. Jest w nim energetyzujący korzenny smak parmezanu, orzechowa nuta oraz delikatność bazylii.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Tiramisu

Tiramisu

Delikatny włoski deser.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
średnia

Szafranowe risotto

Szafranowe risotto

Kremowy przysmak o delikatnym smaku, znany jako Risotto alla Milanese.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Kurczak Cacciatore

Kurczak Cacciatore

Włoski przepis na kurczaka Cacciatore w sosie z ziołami, papryką, pomidorami i czarnymi oliwkami. Jako dodatek doskonale nadadzą się spaghetti lub ryż.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Carbonara to tradycyjny, włoski przepis na makaron z boczkiem, serem Pecorino i jajkami. Najlepiej do tego dania nadaje się tradycyjne spaghetti.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Risotto z serem Pecorino

Risotto z serem Pecorino

Wyjątkowy smakołyk o typowym smaku owczego sera Pecorino.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska

Zupa pomidorowa Fantozziego

Zupa pomidorowa Fantozziego

Zupa pomidorowa po włosku z bazylią i parmezanem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Przepis na przygotowanie łagodnego kremowego włoskiego risotta ze świeżymi kurkami.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Serowo - szynkowy makaron

Serowo - szynkowy makaron

Kremowy makaron z delikatnym serowym sosem i szynkowymi paseczkami.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Groszkowe risotto

Groszkowe risotto

Smaczne kremowe risotto z groszkiem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Ossobuco - duszony udziec cielęcy

Ossobuco - duszony udziec cielęcy

Włoska specjalność z Milana - cielęcy udziec z kością szpikową duszony z warzywami i wywarem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
średnia

Waniliowa Panna Cotta

Waniliowa Panna Cotta

Tradycyjny kremowy włoski deser.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się