swiatwemnie.pl

Kuchnia włoska

 

Makaron z tuńczykiem Nowy przepis

Makaron z tuńczykiem

Przygotujcie sobie pyszny makaron z tuńczykiem konserwowym, świeżą cytryną i kaparami w domowym zaciszu niczym profesjonalny kucharz gdzieś w sercu Włoch. Wysokiej jakości surowce pomogą osiągnąć doskonały wynik.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Ossobuco - duszony udziec cielęcy

Ossobuco - duszony udziec cielęcy

Włoska specjalność z Milana - cielęcy udziec z kością szpikową duszony z warzywami i wywarem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
średnia

Makaron z kurkami i łososiem

Makaron z kurkami i łososiem

Wyśmienity makaron z kurkami, śmietaną i kawałkami wędzonego łososia. Garść liści świeżej mięty dodaje temu daniu letnią lekkość i świeżość.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Gnocchi z serem Pecorino

Gnocchi z serem Pecorino

„Kluski” ziemniaczane z sosem z sera Pecorino i śmietany. Gnocchi można kupić i ugotować w kilka minut w wodzie lub wykonać od podstaw w domu, według naszego przepisu, który znajduje się również na tej stronie.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Gulasz cielęcy

Gulasz cielęcy

Delikatny gulasz z udźca cielęcego o umiarkowanie słodkim smaku. Mięso i warzywa podsmażamy a następnie gotujemy do uzyskania miękkości. Tradycyjnie mięso jest krojone na steki i piecze się je z kością.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
średnia

Lasagne

Lasagne

Prosty przepis na przyrządzenie tradycyjnego włoskiego posiłku z makaronu i wieprzowiny.

Pichcił
Norika
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Szałwiowe pesto

Szałwiowe pesto

Pięknie pachnący gęsty sos o lekko pikantnym smaku. W kuchni ma różne możliwości zastosowania, najczęściej z makaronami.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
Trudność
niska

Zapiekane gnocchi z łososiem

Zapiekane gnocchi z łososiem

Ziemniaczane "kluseczki" zapieczone z kawałkami łososia z beszamelem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
niska

Fettuccine z brokułem

Fettuccine z brokułem

Makaron z parzonym brokułem i pomidorami w delikatnym sosie z natki pietruszki i bazylii.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Waniliowa Panna Cotta

Waniliowa Panna Cotta

Tradycyjny kremowy włoski deser.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Zupa pomidorowa Fantozziego

Zupa pomidorowa Fantozziego

Zupa pomidorowa po włosku z bazylią i parmezanem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana

Alla Amatriciana [alla matriˈtʃaːna] to ludowa nazwa tradycyjnego włoskiego sosu do makaronów, którego podstawę tworzą solony suszony boczek z wieprzowego karku, pomidory i ser pecorino. Można go dodawać również do innych rodzai makaronów, na przykład do bucatini i jest bardzo smaczny :)

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
średnia

Cannelloni z mięsnym farszem

Cannelloni z mięsnym farszem

Proste przygotowanie dania ze wspaniałej włoskiej kuchni.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
średnia

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Jeden z wielu rodzajów przepisów na ulubione spaghetti bolognese.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Oliwkowe crostini

Oliwkowe crostini

Włoska przekąska

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Risotto z serem Pecorino

Risotto z serem Pecorino

Wyjątkowy smakołyk o typowym smaku owczego sera Pecorino.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Przepis na przygotowanie łagodnego kremowego włoskiego risotta ze świeżymi kurkami.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Serowo - szynkowy makaron

Serowo - szynkowy makaron

Kremowy makaron z delikatnym serowym sosem i szynkowymi paseczkami.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Groszkowe risotto

Groszkowe risotto

Smaczne kremowe risotto z groszkiem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Pesto z niedźwiedziego czosnku

Pesto z niedźwiedziego czosnku

200 g wspaniałej, gęstej, pikantnej pasty. Pesto z niedźwiedziego czosnku jest pełne witamin a w lodówce po zalaniu odrobiną oliwy z oliwek, wytrzyma nawet kilka miesięcy. Doskonałe jest jako dodatek do makaronów, sałatek lub możecie je dodawać do różnych dań według smaku.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Drobiowe risotto

Drobiowe risotto

Lekkie i smaczne danie, które smakuje wszystkim.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
niska

Pizza

Pizza

Doskonała pizza z ciasta poleconego przez włoskiego kucharza.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Lasagne z delikatnym beszamelem

Lasagne z delikatnym beszamelem

Przepis na przygotowanie klasycznego włoskiego dania ze specjalnie przygotowanym beszamelem.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Piersi z kurczaka faszerowane mozzarellą i bazylią

Piersi z kurczaka faszerowane mozzarellą i bazylią

Prosty sposób na przygotowanie smacznego i cieszącego oko dania ze składników, które każdy zna i używa. To wspaniały wybór zarówno na romantyczną kolację, jak i rodzinny obiad.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

 

 
 

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się