swiatwemnie.pl

Słodkie ziemniaki z cukinią i indyjskimi przyprawami

     

Talerz słodkich ziemniaków i cukinii jest pełny witamin oraz minerałów. Podajemy jako samodzielne danie na dietetyczną kolację. Pokarm ten może również służyć jako dodatek do posiłku nie wegetariańskiego.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

Cukinia500gramów
Czerwona cebula50gramów
Czosnek5gramów
Korzeń imbiru5gramów
Olej słonecznikowy2łyżki
Przyprawa garam masala1łyżeczka
Sól1łyżeczka
Sól
Słodkie ziemniaki500gramów
Woda2łyżki

1. 

czerwona cebula 50 g  olej słonecznikowy 2 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na odrobinie oleju.

2. 

czosnek 5 g  korzeń imbiru 5 g

Czosnek oraz imbir obieramy a następnie oba trzemy na tarce.

3. 

przyprawa Garam masala 1 łyżeczka

Do usmażonej cebuli dodajemy czosnek, imbir oraz mieszankę przypraw indyjskich. Chwilę smażymy.

4. 

słodkie ziemniaki 500 g

Bataty myjemy, odkrawamy twardsze końce oraz wykrawamy ewentualne niedostatki :) (nie obieramy). Kroimy na kostki...

5. 

sól 1 łyżeczka  woda 2 łyżki

...dodajemy do cebuli, solimy, mieszamy, dolewamy wody i przez 15 minut dusimy pod pokrywką.

6. 

cukinia 500 g

Cukinię myjemy i kroimy na kostki.

7. 

Cukinię dodajemy do słodkich ziemniaków, mieszamy wszystko i dusimy przez około 10 minut.

8. 

sól

Według smaku możemy dosolić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się