PRZEPISY

Słodkie ziemniaki z cukinią i indyjskimi przyprawami

Słodkie ziemniaki z cukinią i indyjskimi przyprawami

Talerz słodkich ziemniaków i cukinii jest pełny witamin oraz minerałów. Podajemy jako samodzielne danie na dietetyczną kolację. Pokarm ten może również służyć jako dodatek do posiłku nie wegetariańskiego.

przepis,fotoprzepis,przyprawa Garam masala,słodkie ziemniaki,cukinia,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Wegańskie przepisy,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukinia500gramów
czerwona cebula50gramów
czosnek5gramów
korzeń imbiru5gramów
olej słonecznikowy2łyżki
przyprawa Garam masala1łyżeczka
sól1łyżeczka
sól-
słodkie ziemniaki500gramów
woda2łyżki

 

Przepis

1. 

czerwona cebula 50 gramów  olej słonecznikowy 2 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na odrobinie oleju.

2. 

czosnek 5 gramów  korzeń imbiru 5 gramów

Czosnek oraz imbir obieramy a następnie oba trzemy na tarce.

3. 

przyprawa Garam masala 1 łyżeczka

Do usmażonej cebuli dodajemy czosnek, imbir oraz mieszankę przypraw indyjskich. Chwilę smażymy.

4. 

słodkie ziemniaki 500 gramów

Bataty myjemy, odkrawamy twardsze końce oraz wykrawamy ewentualne niedostatki :) (nie obieramy). Kroimy na kostki...

5. 

sól 1 łyżeczka  woda 2 łyżki

...dodajemy do cebuli, solimy, mieszamy, dolewamy wody i przez 15 minut dusimy pod pokrywką.

6. 

cukinia 500 gramów

Cukinię myjemy i kroimy na kostki.

7. 

Cukinię dodajemy do słodkich ziemniaków, mieszamy wszystko i dusimy przez około 10 minut.

8. 

sól

Według smaku możemy dosolić.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się