Wieprzowy wok z tofu
Kolorowy wok z azjatyckiej kuchni. Podajemy z ryżem albo ryżowym makaronem.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,fasola Mungo,ser biały tofu,Wieprzowina,Kuchnia chińska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Kuchnia chińska
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 200 | gramów | |
czerwona cebula | 80 | gramów | |
fasola Mungo | 200 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
olej słonecznikowy | 3 | łyżki | |
pikantny sos chili | - | ||
ser biały tofu | 180 | gramów | |
skrobia kukurydziana | 15 | gramów | |
sos sojowy | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
warzywa (azjatycka mieszanka warzyw) | 350 | gramów | |
woda | 300 | mililitrów | |
woda | - |
Przepis
1.
czerwona cebula 80 gramów • olej słonecznikowy 3 łyżki • Udo wieprzowe 200 gramów
Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju. Dodajemy mięso pokrojone na paseczki.
2.
mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • sól ½ łyżeczki • fasola Mungo 200 gramów • woda
Po naciągnięciu mięsa dodajemy paprykę, sól i wlewamy wodę (400ml). Dusimy pod pokrywką 30 minut. Fasolę gotujemy na miękko w delikatnie słonej wodzie.
4.
ser biały tofu 180 gramów
Natychmiast dodajemy pokrojone tofu i fasolę. Zamiast fasoli Mungo możemy użyć inną ugotowaną fasolę. Zawartość woku krótko gotujemy - 5 minut dusimy.
5.
woda 300 mililitrów • skrobia kukurydziana 15 gramów • sos sojowy • pikantny sos chili
W wodzie mieszamy skrobię kukurydzianą i pokarm zagęszczamy. Według smaku dodajemy sojowy i chili sos.
Smacznego!