swiatwemnie.pl

Kuchnia indyjska

 

Indyjskie ciasto z kaszy manny

Indyjskie ciasto z kaszy manny

Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
wysoka

Smażony kalafior w cieście z ciecierzycy

Smażony kalafior w cieście z ciecierzycy

Kalafiorowa pakora (Gobi pakora) jest jedną z wielu smacznych i chrupiących warzywnych pakor ulubionych w Indii. Podaje się jako wieczorne przekąski z dobrą filiżanką herbaty. Może tworzyć też część obiadowego menu.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Indyjski maślany kurczak

Indyjski maślany kurczak

Maślany kurczak (Murgh Makhani) jest delikatnie pikantnym północnoindyjskim daniem ulubionym na całym świecie. Smaczne mięso w wspaniałym sosie podajemy z ryżem, albo z indyjskimi chlebowymi plackami.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Kardamonowe indyjskie ciasteczka

Kardamonowe indyjskie ciasteczka

Polecamy jeden z przepisów na delikatne, kruche i smaczne ciasteczka Nankatai, które się bardzo chętnie piecze podczas różnych świąt w Indii, nie wyłączając świąt Bożego Narodzenia.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Kapuściane trufle

Kapuściane trufle

Wegańskie, smażone, kapuściane "kotleciki" ulubione nie tylko w indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sosami lub sałatkami.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Kokosowe duszone warzywa

Kokosowe duszone warzywa

Smaczne i wyśmienite wegetariańskie danie warzywne inspirowane kuchnią indyjską. Można konsumować z ryżem lub jako samodzielne danie, szczególnie warte uwagi podczas trzymania diety odchudzającej.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Warzywne subji z cukinią

Warzywne subji z cukinią

Duszona, pikantna, indyjska mieszanka z marchewki, ziemniaków i cukinii. Ilość porcji zależy od ilości podawanych dodatków do tych smacznych warzyw. Przy podawaniu tylko z ryżem są to około 4 porcje.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Indyjskie placki chlebowe Chapati

Indyjskie placki chlebowe Chapati

Chlebowe placki Chapati są tradycyjnym indyjskim dodatkiem. Te placki mają wiele postaci - podstawowe składają się tylko z mąki i wody.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Ajurwedyjska zupa Kiczadi

Ajurwedyjska zupa Kiczadi

Kiczadi (Kichadi) jest podstawą indyjskiej kuchni. W ajurwedzie jest główną leczącą, równoważącą i odtruwającą potrawą. Ma bardzo korzystny wpływ na narządy trawienne. Podstawą są przyprawy, ryż Basmati, fasola Mungo (lub soczewica) i warzywa.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
wysoka

Curry z bakłażanem i ciecierzycą

Curry z bakłażanem i ciecierzycą

Bakłażanowy sos z ciecierzycą Baingan chana (chole) masala to ulubione indyjskie danie pikantnego smaku. Ilość przypraw możecie według smaku odjąć lub dodać.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
średnia

Pikantny dal z soczewicy i grochu

Pikantny dal z soczewicy i grochu

Dal to strączkowa kasza podawana jako podstawowa część indyjskiego obiadowego menu. To bardzo zdrowe danie, pełne białka, jest również popularne w innych krajach Orientu.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 45 min.
Trudność
średnia

Porowa sałatka z jogurtem

Porowa sałatka z jogurtem

Wspaniała sałatka, która doskonale nadaje się jako ochładzająca raita do pikantnych dań. I nie muszą to być wyłącznie dania indyjskiej kuchni.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska

Kalafior z indyjskimi przyprawami

Kalafior z indyjskimi przyprawami

Przepis na pikantny kalafior z indyjskimi przyprawami i ciecierzycą. Jako dodatek możemy podawać ryż basmati.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
średnia

Pikantny groch z marchewką

Pikantny groch z marchewką

Wegetariańskie danie inspirowane indyjską kuchnią. Podajemy z ryżem basmati i ze smaczną ananasową sałatką z jogurtem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Ziemniaki z kurkumą

Ziemniaki z kurkumą

Delikatnie pikantne duszone ziemniaki z indyjską przyprawą.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
24 min.
Trudność
średnia

Smażone przyprawione ziemniaki z cebulą

Smażone przyprawione ziemniaki z cebulą

Bardzo smaczne ziemniaki jako dodatek, możemy również podawać jako samodzielne danie. Przepis inspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
średnia

Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem

Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem

Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Curry z soczewicą i dynią

Curry z soczewicą i dynią

Smaczne wegetariańskie danie na obiad lub kolację. Podajemy z ryżem basmati.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Pikantne jabłkowe chutney z kokosem

Pikantne jabłkowe chutney z kokosem

Przepis na jeden z wielu ulubionych chutney z indyjskiej kuchni. Podaje się jako doprawiany, gęsty sos do różnych dań w indyjskim menu.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Marchwiowo - ziemniaczane sabji w pomidorowym sosie

Marchwiowo - ziemniaczane sabji w pomidorowym sosie

Przepis na przygotowanie sabji, indyjskiej mieszanki duszonych warzyw, ziemniaków i przypraw, na cebulowo-pomidorowym zakładzie. Możemy podawać z ryżem, jako główne danie dnia.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
średnia

Szpinakowe ziemniaki

Szpinakowe ziemniaki

Smaczny i odżywczo wartościowy ziemniaczany dodatek na orientalny sposób.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Wołowe curry

Wołowe curry

Wołowy gulasz na azjatycki sposób. Doskonały pomysł na chatę, jeśli was już nudzi klasyczny kociołkowy gulasz. Curry pochodzi z Indii, ale już go bardzo polubili w Japonii, Tajlandii ale i w zachodnim świecie.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
2 h. 30 min.
Trudność
wysoka

Jabłkowa przyprawiana sałatka

Jabłkowa przyprawiana sałatka

Seb ka raita - jabłkowa sałatka z przyprawami i jogurtem. Pomimo zawartości przypraw, w jakże słodkiej sałatce, pikantny smak nie jest odczuwalny. Sałatkę podaje się do różnych dań w indyjskiej kuchni, uzupełnia i równoważy smaki.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
niska

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się