swiatwemnie.pl

Kuchnia indyjska

 
Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Pikantne jabłkowe chutney z kokosem

Przepis na jeden z wielu ulubionych chutney z indyjskiej kuchni. Podaje się jako doprawiany, gęsty sos do różnych dań w indyjskim menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Marchewkowo-kapuściana surówka z jogurtem

Ciekawa w smaku surówka, lekko gorzkawa. Przepis zainspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

niska

Ajurwedyjska zupa Kiczadi

Kiczadi (Kichadi) jest podstawą indyjskiej kuchni. W ajurwedzie jest główną leczącą, równoważącą i odtruwającą potrawą. Ma bardzo korzystny wpływ na narządy trawienne. Podstawą są przyprawy, ryż Basmati, fasola Mungo (lub soczewica) i warzywa.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

Indyjski maślany kurczak

Maślany kurczak (Murgh Makhani) jest delikatnie pikantnym północnoindyjskim daniem ulubionym na całym świecie. Smaczne mięso w wspaniałym sosie podajemy z ryżem, albo z indyjskimi chlebowymi plackami.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Nektarynkowy chutney

Nektarynkowy pikantny sos. Chutney podaje się zwykle w małej ilości do wegetariańskich dań. Szczególnie dobrze doprawi na przykład warzywne curry.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

średnia

Sos z czerwonej soczewicy z kokosowym mlekiem

Przepis na rozgrzewający indyjski soczewicowy dal z kokosowym mlekiem (Coconut red lenthil dhal). Podajemy z ryżem, duszonymi warzywami, raitou, warzywnymi kotlecikami ... albo tylko z kromką chleba. Wymieniona ilość porcji zależy od kombinacji z innymi daniami.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

Smażone przyprawione ziemniaki z cebulą

Bardzo smaczne ziemniaki jako dodatek, możemy również podawać jako samodzielne danie. Przepis inspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Warzywne subji z cukinią

Duszona, pikantna, indyjska mieszanka z marchewki, ziemniaków i cukinii. Ilość porcji zależy od ilości podawanych dodatków do tych smacznych warzyw. Przy podawaniu tylko z ryżem są to około 4 porcje.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Ćwikłowe kofty

Ćwikłowe kotleciki kofty są bardzo zdrowe i smaczne. Choć smaży się je w oleju to tłuste nie są. Serwujemy je w ramach indyjskiego menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Cytrynowy ryż

Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Ziemniaczana bakłażanowa masala

Aloo Baingan masala to ulubiona indyjska potrawa pełna warzyw i typowych przypraw. Polecamy jeden z podstawowych przepisów, który ze względu na wielkość kraju, z którego pochodzi ma wiele odmian.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Mango Lassi

Orzeźwiający napój z rozmiksowanego manga i jogurtu. Pochodzi z Indii i jest doskonały! Podajemy schłodzony albo z lodem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Soczewicowy masala dal

Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Curry z soczewicą i dynią

Smaczne wegetariańskie danie na obiad lub kolację. Podajemy z ryżem basmati.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem

Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kapuściane trufle

Wegańskie, smażone, kapuściane "kotleciki" ulubione nie tylko w indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sosami lub sałatkami.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Indyjskie ciasto z kaszy manny

Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

wysoka

Pikantny dal z soczewicy i grochu

Dal to strączkowa kasza podawana jako podstawowa część indyjskiego obiadowego menu. To bardzo zdrowe danie, pełne białka, jest również popularne w innych krajach Orientu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 45 min.

Trudność

średnia

Porowa sałatka z jogurtem

Wspaniała sałatka, która doskonale nadaje się jako ochładzająca raita do pikantnych dań. I nie muszą to być wyłącznie dania indyjskiej kuchni.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

 
 

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się