Smaczne i wyśmienite wegetariańskie danie warzywne inspirowane kuchnią indyjską. Można konsumować z ryżem lub jako samodzielne danie, szczególnie warte uwagi podczas trzymania diety odchudzającej.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Przepis na przygotowanie sabji, indyjskiej mieszanki duszonych warzyw, ziemniaków i przypraw, na cebulowo-pomidorowym zakładzie. Możemy podawać z ryżem, jako główne danie dnia.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
35 min.Trudność
średnia
Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
35 min.Trudność
wysoka
Kalafiorowa pakora (Gobi pakora) jest jedną z wielu smacznych i chrupiących warzywnych pakor ulubionych w Indii. Podaje się jako wieczorne przekąski z dobrą filiżanką herbaty. Może tworzyć też część obiadowego menu.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Smaczne wegetariańskie danie na obiad lub kolację. Podajemy z ryżem basmati.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
30 min.Trudność
średnia
Duszona, pikantna, indyjska mieszanka z marchewki, ziemniaków i cukinii. Ilość porcji zależy od ilości podawanych dodatków do tych smacznych warzyw. Przy podawaniu tylko z ryżem są to około 4 porcje.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
45 min.Trudność
średnia
Wołowy gulasz na azjatycki sposób. Doskonały pomysł na chatę, jeśli was już nudzi klasyczny kociołkowy gulasz. Curry pochodzi z Indii, ale już go bardzo polubili w Japonii, Tajlandii ale i w zachodnim świecie.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
2 h. 30 min.Trudność
wysoka
Bakłażanowy sos z ciecierzycą Baingan chana (chole) masala to ulubione indyjskie danie pikantnego smaku. Ilość przypraw możecie według smaku odjąć lub dodać.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
25 min.Trudność
średnia
Aloo Baingan masala to ulubiona indyjska potrawa pełna warzyw i typowych przypraw. Polecamy jeden z podstawowych przepisów, który ze względu na wielkość kraju, z którego pochodzi ma wiele odmian.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Przepis na pikantny kalafior z indyjskimi przyprawami i ciecierzycą. Jako dodatek możemy podawać ryż basmati.
Pichcił
ZuzkaCzas przygotowania
40 min.Trudność
niska
Ghee (Ghi) - klarowane masło, oczyszczone masło będące podstawą kuchni indyjskiej. Ma wspaniały zapach i orzechowy smak. Ghi używane przez wiele kultur spoza Indii. Dowodem na to jest to, że i nasze prababki masło tzw. przepuszczaniem je przygotowywały a o Indiach mało wiedziały :)
Pichcił
DadaCzas przygotowania
10 min.Trudność
niska
Wegańskie, smażone, kapuściane "kotleciki" ulubione nie tylko w indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sosami lub sałatkami.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
30 min.Trudność
średnia
Groch ze szpinakiem na gęsto inspirowany indyjską kuchnią.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
średnia
Maślany kurczak (Murgh Makhani) jest delikatnie pikantnym północnoindyjskim daniem ulubionym na całym świecie. Smaczne mięso w wspaniałym sosie podajemy z ryżem, albo z indyjskimi chlebowymi plackami.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
1 h. 30 min.Trudność
średnia
Ciekawa w smaku surówka, lekko gorzkawa. Przepis zainspirowany indyjską kuchnią.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
niska
Przepis na jeden z wielu ulubionych chutney z indyjskiej kuchni. Podaje się jako doprawiany, gęsty sos do różnych dań w indyjskim menu.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
30 min.Trudność
średnia
Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia
Dal to strączkowa kasza podawana jako podstawowa część indyjskiego obiadowego menu. To bardzo zdrowe danie, pełne białka, jest również popularne w innych krajach Orientu.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
1 h. 45 min.Trudność
średnia
Smaczny i odżywczo wartościowy ziemniaczany dodatek na orientalny sposób.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
45 min.Trudność
średnia
Wegetariańskie danie inspirowane indyjską kuchnią. Podajemy z ryżem basmati i ze smaczną ananasową sałatką z jogurtem.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia
Seb ka raita - jabłkowa sałatka z przyprawami i jogurtem. Pomimo zawartości przypraw, w jakże słodkiej sałatce, pikantny smak nie jest odczuwalny. Sałatkę podaje się do różnych dań w indyjskiej kuchni, uzupełnia i równoważy smaki.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
10 min.Trudność
niska
Chlebowe placki Chapati są tradycyjnym indyjskim dodatkiem. Te placki mają wiele postaci - podstawowe składają się tylko z mąki i wody.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
średnia
Besan ladoo (laduu) to ulubiony indyjski deser wytworzony z mąki z ciecierzycy, ghee (masła) i cukru. Do deseru najczęściej dodaje się migdały, pistacje, ale także kokos lub pachnący kardamon.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
średnia
Delikatnie pikantne duszone ziemniaki z indyjską przyprawą.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
24 min.Trudność
średnia