swiatwemnie.pl

Kuchnia indyjska

 
Indyjskie placki chlebowe Chapati

Chlebowe placki Chapati są tradycyjnym indyjskim dodatkiem. Te placki mają wiele postaci - podstawowe składają się tylko z mąki i wody.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Warzywne subji z cukinią

Duszona, pikantna, indyjska mieszanka z marchewki, ziemniaków i cukinii. Ilość porcji zależy od ilości podawanych dodatków do tych smacznych warzyw. Przy podawaniu tylko z ryżem są to około 4 porcje.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Soczewicowy masala dal

Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Indyjski maślany kurczak

Maślany kurczak (Murgh Makhani) jest delikatnie pikantnym północnoindyjskim daniem ulubionym na całym świecie. Smaczne mięso w wspaniałym sosie podajemy z ryżem, albo z indyjskimi chlebowymi plackami.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Pikantne jabłkowe chutney z kokosem

Przepis na jeden z wielu ulubionych chutney z indyjskiej kuchni. Podaje się jako doprawiany, gęsty sos do różnych dań w indyjskim menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Ćwikłowe kofty Nowy przepis

Ćwikłowe kofty

Ćwikłowe kotleciki kofty są bardzo zdrowe i smaczne. Choć smaży się je w oleju to tłuste nie są. Serwujemy je w ramach indyjskiego menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Czerwona soczewica ze szpinakiem

Soczewicowy dal ze szpinakiem (Palak Dal, Dal Palak), to wspaniały indyjski sos z drobnej soczewicy i świeżego szpinaku. Jest to doskonałe, syte i zdrowe danie. I choć indyjską kuchnię nie preferujecie, to to wam na pewno będzie smakować, wystarczy tylko spróbować.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Pikantny groch z marchewką

Wegetariańskie danie inspirowane indyjską kuchnią. Podajemy z ryżem basmati i ze smaczną ananasową sałatką z jogurtem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Porowa sałatka z jogurtem

Wspaniała sałatka, która doskonale nadaje się jako ochładzająca raita do pikantnych dań. I nie muszą to być wyłącznie dania indyjskiej kuchni.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Smażone przyprawione ziemniaki z cebulą

Bardzo smaczne ziemniaki jako dodatek, możemy również podawać jako samodzielne danie. Przepis inspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Kuleczki z ciecierzycy z migdałami

Besan ladoo (laduu) to ulubiony indyjski deser wytworzony z mąki z ciecierzycy, ghee (masła) i cukru. Do deseru najczęściej dodaje się migdały, pistacje, ale także kokos lub pachnący kardamon.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Smażony kalafior w cieście z ciecierzycy

Kalafiorowa pakora (Gobi pakora) jest jedną z wielu smacznych i chrupiących warzywnych pakor ulubionych w Indii. Podaje się jako wieczorne przekąski z dobrą filiżanką herbaty. Może tworzyć też część obiadowego menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem

Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Cytrynowy ryż

Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Marchewkowo-kapuściana surówka z jogurtem

Ciekawa w smaku surówka, lekko gorzkawa. Przepis zainspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

niska

Kardamonowe indyjskie ciasteczka

Polecamy jeden z przepisów na delikatne, kruche i smaczne ciasteczka Nankatai, które się bardzo chętnie piecze podczas różnych świąt w Indii, nie wyłączając świąt Bożego Narodzenia.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

niska

Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami

Smaczna ćwikłowa raita (Beetroot raita, Chukander) jest ulubionym dodatkiem do pikantnych indyjskich dań. Ma delikatny słodko-kwaśny smak i nadaje się też jako osobne danie na dietetyczną kolację.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

niska

Ananasowy sos z jogurtem

Ananasowa raita (Ananas raita, Pineapple Dahi Rait) to popularny indyjski dip, który tak jak każde danie na bazie jogurtu pomaga zmniejszyć pikantność w daniach. Raita (nie tylko ananasowa) podaje się do prawie każdego tradycyjnego indyjskiego menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

8 min.

Trudność

niska

Jogurtowy napój z morelami

Orzeźwiające morelowe lassi na gorące letnie dni. Lassi to tradycyjny indyjski napój zawierający jogurt, wodę, przyprawy i owoce. Istnieje wiele odmian tego napoju.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

5 min.

Trudność

niska

 

 
 

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się