swiatwemnie.pl

Kuchnia indyjska

 
Kalafior po mandżursku

Przepis na doskonałe indyjsko-chińskie danie z kalafiora, w delikatnie pikantnym sosie (Gobi manchurian). Bardzo smakuje również dzieciom. Jeśli gotujecie tylko dla dorosłych, nie szczędźcie sobie w przyprawianiu pikantnej pasty, albo ostrej papryczki.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Ziemniaczana bakłażanowa masala

Aloo Baingan masala to ulubiona indyjska potrawa pełna warzyw i typowych przypraw. Polecamy jeden z podstawowych przepisów, który ze względu na wielkość kraju, z którego pochodzi ma wiele odmian.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Warzywne subji z cukinią

Duszona, pikantna, indyjska mieszanka z marchewki, ziemniaków i cukinii. Ilość porcji zależy od ilości podawanych dodatków do tych smacznych warzyw. Przy podawaniu tylko z ryżem są to około 4 porcje.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Soczewicowy masala dal

Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Indyjski maślany kurczak

Maślany kurczak (Murgh Makhani) jest delikatnie pikantnym północnoindyjskim daniem ulubionym na całym świecie. Smaczne mięso w wspaniałym sosie podajemy z ryżem, albo z indyjskimi chlebowymi plackami.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Indyjskie placki chlebowe Chapati

Chlebowe placki Chapati są tradycyjnym indyjskim dodatkiem. Te placki mają wiele postaci - podstawowe składają się tylko z mąki i wody.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Pikantne jabłkowe chutney z kokosem

Przepis na jeden z wielu ulubionych chutney z indyjskiej kuchni. Podaje się jako doprawiany, gęsty sos do różnych dań w indyjskim menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Indyjskie ciasto z kaszy manny

Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

wysoka

Jabłkowa przyprawiana sałatka

Seb ka raita - jabłkowa sałatka z przyprawami i jogurtem. Pomimo zawartości przypraw, w jakże słodkiej sałatce, pikantny smak nie jest odczuwalny. Sałatkę podaje się do różnych dań w indyjskiej kuchni, uzupełnia i równoważy smaki.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Ćwikłowe kofty

Ćwikłowe kotleciki kofty są bardzo zdrowe i smaczne. Choć smaży się je w oleju to tłuste nie są. Serwujemy je w ramach indyjskiego menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Pikantny groch z marchewką

Wegetariańskie danie inspirowane indyjską kuchnią. Podajemy z ryżem basmati i ze smaczną ananasową sałatką z jogurtem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Ziemniaki z ciecierzycą

Aloo chole - jeden z indyjskich przepisów na ziemniaki z ciecierzycą. Podawane jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji ze smacznymi warzywnymi koftami, sałatkami warzywnymi i owocowymi itp.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie

Basmati to doskonały długoziarnisty ryż o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który jest lekkostrawny i całkowicie bezglutenowy. Ma niski indeks glikemiczny i mniej kalorii niż inne rodzaje ryżu. Po ugotowaniu w ogóle się nie klei ale nie tylko dlatego go pokochacie.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

Kokosowe duszone warzywa

Smaczne i wyśmienite wegetariańskie danie warzywne inspirowane kuchnią indyjską. Można konsumować z ryżem lub jako samodzielne danie, szczególnie warte uwagi podczas trzymania diety odchudzającej.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Groch ze szpinakiem na gęsto

Groch ze szpinakiem na gęsto inspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami

Smaczna ćwikłowa raita (Beetroot raita, Chukander) jest ulubionym dodatkiem do pikantnych indyjskich dań. Ma delikatny słodko-kwaśny smak i nadaje się też jako osobne danie na dietetyczną kolację.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

niska

Kapuściane trufle

Wegańskie, smażone, kapuściane "kotleciki" ulubione nie tylko w indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sosami lub sałatkami.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Curry z soczewicą i dynią

Smaczne wegetariańskie danie na obiad lub kolację. Podajemy z ryżem basmati.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Jogurtowy napój z morelami

Orzeźwiające morelowe lassi na gorące letnie dni. Lassi to tradycyjny indyjski napój zawierający jogurt, wodę, przyprawy i owoce. Istnieje wiele odmian tego napoju.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

5 min.

Trudność

niska

 

 
 

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się