swiatwemnie.pl

Kuchnia indyjska

 
Indyjskie ciasto z kaszy manny

Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

wysoka

Kokosowe duszone warzywa

Smaczne i wyśmienite wegetariańskie danie warzywne inspirowane kuchnią indyjską. Można konsumować z ryżem lub jako samodzielne danie, szczególnie warte uwagi podczas trzymania diety odchudzającej.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Jogurtowy napój z morelami

Orzeźwiające morelowe lassi na gorące letnie dni. Lassi to tradycyjny indyjski napój zawierający jogurt, wodę, przyprawy i owoce. Istnieje wiele odmian tego napoju.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

5 min.

Trudność

niska

Marchewkowo-kapuściana surówka z jogurtem

Ciekawa w smaku surówka, lekko gorzkawa. Przepis zainspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

niska

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Ajurwedyjska zupa Kiczadi

Kiczadi (Kichadi) jest podstawą indyjskiej kuchni. W ajurwedzie jest główną leczącą, równoważącą i odtruwającą potrawą. Ma bardzo korzystny wpływ na narządy trawienne. Podstawą są przyprawy, ryż Basmati, fasola Mungo (lub soczewica) i warzywa.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

Ćwikłowe kofty

Ćwikłowe kotleciki kofty są bardzo zdrowe i smaczne. Choć smaży się je w oleju to tłuste nie są. Serwujemy je w ramach indyjskiego menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Sos z czerwonej soczewicy z kokosowym mlekiem

Przepis na rozgrzewający indyjski soczewicowy dal z kokosowym mlekiem (Coconut red lenthil dhal). Podajemy z ryżem, duszonymi warzywami, raitou, warzywnymi kotlecikami ... albo tylko z kromką chleba. Wymieniona ilość porcji zależy od kombinacji z innymi daniami.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

Smażone przyprawione ziemniaki z cebulą

Bardzo smaczne ziemniaki jako dodatek, możemy również podawać jako samodzielne danie. Przepis inspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Soczewicowy masala dal

Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Curry z soczewicą i dynią

Smaczne wegetariańskie danie na obiad lub kolację. Podajemy z ryżem basmati.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Warzywne subji z cukinią

Duszona, pikantna, indyjska mieszanka z marchewki, ziemniaków i cukinii. Ilość porcji zależy od ilości podawanych dodatków do tych smacznych warzyw. Przy podawaniu tylko z ryżem są to około 4 porcje.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Cytrynowy ryż

Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Ziemniaczana bakłażanowa masala

Aloo Baingan masala to ulubiona indyjska potrawa pełna warzyw i typowych przypraw. Polecamy jeden z podstawowych przepisów, który ze względu na wielkość kraju, z którego pochodzi ma wiele odmian.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Mango Lassi

Orzeźwiający napój z rozmiksowanego manga i jogurtu. Pochodzi z Indii i jest doskonały! Podajemy schłodzony albo z lodem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Porowa sałatka z jogurtem

Wspaniała sałatka, która doskonale nadaje się jako ochładzająca raita do pikantnych dań. I nie muszą to być wyłącznie dania indyjskiej kuchni.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem

Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kapuściane trufle

Wegańskie, smażone, kapuściane "kotleciki" ulubione nie tylko w indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sosami lub sałatkami.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Kalafior po mandżursku

Przepis na doskonałe indyjsko-chińskie danie z kalafiora, w delikatnie pikantnym sosie (Gobi manchurian). Bardzo smakuje również dzieciom. Jeśli gotujecie tylko dla dorosłych, nie szczędźcie sobie w przyprawianiu pikantnej pasty, albo ostrej papryczki.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Pikantny dal z soczewicy i grochu

Dal to strączkowa kasza podawana jako podstawowa część indyjskiego obiadowego menu. To bardzo zdrowe danie, pełne białka, jest również popularne w innych krajach Orientu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 45 min.

Trudność

średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się