Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
35 min.Trudność
wysoka
Kiczadi (Kichadi) jest podstawą indyjskiej kuchni. W ajurwedzie jest główną leczącą, równoważącą i odtruwającą potrawą. Ma bardzo korzystny wpływ na narządy trawienne. Podstawą są przyprawy, ryż Basmati, fasola Mungo (lub soczewica) i warzywa.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
45 min.Trudność
wysoka
Groch ze szpinakiem na gęsto inspirowany indyjską kuchnią.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
średnia
Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia
Wegańskie, smażone, kapuściane "kotleciki" ulubione nie tylko w indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sosami lub sałatkami.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
30 min.Trudność
średnia
Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Kalafiorowa pakora (Gobi pakora) jest jedną z wielu smacznych i chrupiących warzywnych pakor ulubionych w Indii. Podaje się jako wieczorne przekąski z dobrą filiżanką herbaty. Może tworzyć też część obiadowego menu.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Bakłażanowy sos z ciecierzycą Baingan chana (chole) masala to ulubione indyjskie danie pikantnego smaku. Ilość przypraw możecie według smaku odjąć lub dodać.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
25 min.Trudność
średnia
Wołowy gulasz na azjatycki sposób. Doskonały pomysł na chatę, jeśli was już nudzi klasyczny kociołkowy gulasz. Curry pochodzi z Indii, ale już go bardzo polubili w Japonii, Tajlandii ale i w zachodnim świecie.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
2 h. 30 min.Trudność
wysoka
Duszona, pikantna, indyjska mieszanka z marchewki, ziemniaków i cukinii. Ilość porcji zależy od ilości podawanych dodatków do tych smacznych warzyw. Przy podawaniu tylko z ryżem są to około 4 porcje.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
45 min.Trudność
średnia
Besan ladoo (laduu) to ulubiony indyjski deser wytworzony z mąki z ciecierzycy, ghee (masła) i cukru. Do deseru najczęściej dodaje się migdały, pistacje, ale także kokos lub pachnący kardamon.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
średnia
Smaczne i wyśmienite wegetariańskie danie warzywne inspirowane kuchnią indyjską. Można konsumować z ryżem lub jako samodzielne danie, szczególnie warte uwagi podczas trzymania diety odchudzającej.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Maślany kurczak (Murgh Makhani) jest delikatnie pikantnym północnoindyjskim daniem ulubionym na całym świecie. Smaczne mięso w wspaniałym sosie podajemy z ryżem, albo z indyjskimi chlebowymi plackami.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
1 h. 30 min.Trudność
średnia
Wegetariańskie danie inspirowane indyjską kuchnią. Podajemy z ryżem basmati i ze smaczną ananasową sałatką z jogurtem.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia
Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
35 min.Trudność
średnia
Wspaniała sałatka, która doskonale nadaje się jako ochładzająca raita do pikantnych dań. I nie muszą to być wyłącznie dania indyjskiej kuchni.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
niska
Ćwikłowe kotleciki kofty są bardzo zdrowe i smaczne. Choć smaży się je w oleju to tłuste nie są. Serwujemy je w ramach indyjskiego menu.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
średnia
Dal to strączkowa kasza podawana jako podstawowa część indyjskiego obiadowego menu. To bardzo zdrowe danie, pełne białka, jest również popularne w innych krajach Orientu.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
1 h. 45 min.Trudność
średnia
Soczewicowy dal ze szpinakiem (Palak Dal, Dal Palak), to wspaniały indyjski sos z drobnej soczewicy i świeżego szpinaku. Jest to doskonałe, syte i zdrowe danie. I choć indyjską kuchnię nie preferujecie, to to wam na pewno będzie smakować, wystarczy tylko spróbować.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
30 min.Trudność
średnia
Przepis na przygotowanie sabji, indyjskiej mieszanki duszonych warzyw, ziemniaków i przypraw, na cebulowo-pomidorowym zakładzie. Możemy podawać z ryżem, jako główne danie dnia.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
35 min.Trudność
średnia
Smaczny i odżywczo wartościowy ziemniaczany dodatek na orientalny sposób.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
45 min.Trudność
średnia
Nektarynkowy pikantny sos. Chutney podaje się zwykle w małej ilości do wegetariańskich dań. Szczególnie dobrze doprawi na przykład warzywne curry.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
15 min.Trudność
średnia
Przepis na pikantny kalafior z indyjskimi przyprawami i ciecierzycą. Jako dodatek możemy podawać ryż basmati.
Pichcił
ZuzkaCzas przygotowania
40 min.Trudność
niska
Seb ka raita - jabłkowa sałatka z przyprawami i jogurtem. Pomimo zawartości przypraw, w jakże słodkiej sałatce, pikantny smak nie jest odczuwalny. Sałatkę podaje się do różnych dań w indyjskiej kuchni, uzupełnia i równoważy smaki.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
10 min.Trudność
niska