Amerykańskie ziemniaki

Wyśmienity, chrupiący, słony ziemniaczany dodatek.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Dodatki ziemniaczane
Kategorie
Dodatki ziemniaczane › Bezglutenowe › Bezlaktozowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Ziemniaki ›
Przepis
1.
ziemniaki 1500 gramów • woda • sól
Całe, średnio - duże ziemniaki dobrze myjemy, wycinamy bardziej zabrudzone lub uszkodzone części - oczka i tym podobnie. W ten sposób przygotowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Około 15 - 20 minut, zależy od wielkości ziemniaków, których użyjemy.

2.
Wodę odlewamy a ziemniaki przekrawamy wzdłuż na kawałki, tak jak się nam uda. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3.
olej słonecznikowy 4 łyżki
Przygotowane ziemniaki polewamy lekko z wierzchu oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C przez około 45 minut. Podczas pieczenia obracamy je kilkakrotnie na blasze. Po upieczeniu możemy je według smaku jeszcze dosolić.

Smacznego!