swiatwemnie.pl

Imbirowy sos

    

Doskonały sos do pieczonego, gotowanego, duszonego, parzonego ..... mięsa.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

biały jogurt100mililitrów
cukier trzcinowy2łyżki
czerwona cebula80gramów
czosnek4ząbki
korzeń imbiru25gramów
mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75020gramów
oliwa2łyżki
suszona papryczka chili½sztuki
sól½łyżeczki
woda200mililitrów

1. 

czerwona cebula 80 gramów  oliwa 2 łyżki  cukier trzcinowy 2 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju. Dodajemy cukier, który karmelizujemy.

2. 

korzeń imbiru 25 gramów  czosnek 4 ząbki  suszona papryczka chili ½ sztuki

Imbir i czosnek obieramy i na drobno trzemy. Dodajemy je razem z chili papryczką do cebuli. Krótko wszystko razem smażymy.

3. 

sól ½ łyżeczki  woda 200 mililitrów

Solimy i zalewamy wodą. Dusimy pod pokrywką 15 minut.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  biały jogurt 100 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów

W mleku mieszamy jogurt i mąkę. Masę wlewamy do gotujących się składników i wszystko razem zagotowujemy.

5. 

Sos troszkę ostudzamy i blenderem miksujemy na gładko.

6. Wartość energetyczna

100ml 85,2 kcal
porcja (125ml) 106,5 kcal

Wartość energetyczna

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się