swiatwemnie.pl

Ptysie z guacamole

     

Przepis na smaczne słone ptysie z parzonego ciasta wypełnione strączkowym farszem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Awokado1sztuka
Czerwona cebula2sztuki
Czosnek2ząbki
Fasola300gramów
Jajka kurze2sztuki
Masło80gramów
Mąka chlebowa pszenna t75080gramów
Ogórek sałatkowy150gramów
Pomidory170gramów
Sok z cytryny2łyżki
Sól1.5łyżeczki
Woda150mililitrów

1. 

woda 150 ml  masło 80 g  mąka chlebowa pszenna T750 80 g  sól ½ łyżeczki

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy masło i je roztapiamy. Gdy jest wszystko razem dobrze mieszamy, dodajemy na raz całą mąkę i solimy. Porządnie mieszamy, aby się ciasto odlepiało od boków garnka. Odstawiamy do ostudzenia.

2. 

jajka kurze 2 sztuki

Do ostudzonego ciasta dodajemy jajka i ubijamy elektrycznym mikserem.

3. 

Piekarnik rozgrzewamy do 220 °C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nanosimy kopki o średnicy 8 cm. Ciasto pieczemy 20 minut w 220 °C.

4. 

fasola 300 g  awokado 1 sztuka  sok z cytryny 2 łyżki  pomidory 170 g  czerwona cebula 2 sztuki  ogórek sałatkowy 150 g  sól 1 łyżeczka  czosnek 2 ząbki

Fasolę i awokado miksujemy blenderem, dodajemy sok z cytryny, na drobno pokrojony pomidor, cebulę i ogórka. Na koniec do farszu dodajemy przeciśnięty czosnek. Całość porządnie mieszamy i solimy. Ostudzone ptysie przekrawamy i wypełniamy farszem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się