swiatwemnie.pl

Bezlaktozowe

 

Ziemniaczany placek z cebulą i niedźwiedzim czosnkiem

Ziemniaczany placek z cebulą i niedźwiedzim czosnkiem

Duży ziemniaczany placek na blasze z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym, doprawiony smażoną cebulą i niedźwiedzim czosnkiem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Kalarepowe - ziemniaczane placki

Kalarepowe - ziemniaczane placki

Smaczna odmiana klasycznych ziemniaczanych placków.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Imbirowy likier

Imbirowy likier

Domowy przepis na mocny imbirowy "lek", polecamy dorosłym przeciwko grypie i przeziębieniu. Ponoć jeśli nie pomoże, na pewno nie zaszkodzi, jeśli się dawkuje z umiarem :) Prewencyjnie poleca się jedną łyżkę stołową - maksymalnie jeden kieliszek po kolacji.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Duszona szynka z indyka

Duszona szynka z indyka

100% domowa indycza szynka gotowana w szynkowarze. Z podanej ilości mięsa uzyskamy około 700g szynki.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Jęczmienna baba z grzybami

Jęczmienna baba z grzybami

Tradycyjne danie ze słowackiej kuchni. Zamiast smalcu danie można usmażyć na oleju i stanie się z niego wegetariański przysmak.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
wysoka

Garściowa zupa z szynką

Garściowa zupa z szynką

Gęsta strączkowa zupa z kaszą i wędzoną szynką.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 5 min.
Trudność
niska

Zupa szparagowa z niedźwiedzim czosnkiem

Zupa szparagowa z niedźwiedzim czosnkiem

Przepis na prostą i smaczną wiosenną zupę z ziemniakami, białymi szparagami i niedźwiedzim czosnkiem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Kulki mięsne w diabelskim sosie

Kulki mięsne w diabelskim sosie

Smaczne kulki mięsne w pikantnym pomidorowym sosie, który do nich doskonale pasuje. Do przygotowania kulek można wykorzystać drobiowe, wieprzowe albo wołowe mięso mielone albo ich mieszankę. Jako dodatek polecamy ulubiony makaron.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
średnia

Ziemniaczana sałatka De Lux

Ziemniaczana sałatka De Lux

Przepis na fantastyczną luksusową sałatkę z kurkumą.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
niska

Grillowane kalmary

Ulubiona potrawa śródziemnomorska na sposób chorwacki.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Pikantne udka z kurczaka z warzywami

Pikantne udka z kurczaka z warzywami

Przy skromności trzy porcje :) prawdziwego drobiowego przysmaku.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 15 min.
Trudność
średnia

Pstrąg na cebulce z marchewką i pieczarkami

Pstrąg na cebulce z marchewką i pieczarkami

Przepis na przygotowanie pstrągów w garnku na parę.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska

Karp na winie

Karp na winie

Pichcił
Norika
Czas przygotowania
1 h. 20 min.
Trudność
niska

Borówkowo migdałowe kuleczki

Borówkowo migdałowe kuleczki

W prosty sposób przygotowane słodkie cukiereczki dla wegan, ale również i dla każdego z nas.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Orkiszowe ziemniaczane kluseczki z kaszą manną

Orkiszowe ziemniaczane kluseczki z kaszą manną

Dobre jako dodatek do gulaszy lub sosów. Ale również dobrze jako samodzielne danie na słodko z makiem i cukrem, albo na słono z bryndzą i boczkiem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
średnia

Marynowany stek z rekina

Marynowany stek z rekina

Marynowany stek z rekina na czosnku i cebuli, ale też usmażony w potrójnej panierce jest odpowiedni na nietradycyjny posiłek wigilijny.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Mięsno ziemniaczane knedle w parowarze

Mięsno ziemniaczane knedle w parowarze

Smaczne domowe ziemniaczane kulki nadziewane mięsnym farszem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Placki z ciecierzycy z kolendrą

Placki z ciecierzycy z kolendrą

Niezwyczajna kombinacja orzechowego smaku ciecierzycy z kolendrą pocieszy każdego miłośnika roślin strączkowych.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Galaretka wieprzowa

Galaretka wieprzowa

Wyśmienity zimny kolagenowy przysmak, którego długie przygotowanie jest tego warte. Podajemy z chlebem, cebulą i octem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Słowackie kluseczki

Słowackie kluseczki

Tradycyjny przysmak naszych prababek. To syte danie było w karcie dań głównie w okresie zimowym, gdy były już w piwnicy składowane ziemniaki i cebula, w beczce kiszona kapusta, w komórce kawałek dobrej słoninki ze świniobicia.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
wysoka

Pikantne udka z kurczaka z grilla

Pikantne udka z kurczaka z grilla

Wspaniały grillowany przysmak na przyjęcie w ogrodzie. Podajemy ze świeżą warzywną mieszaną sałatką.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Sałatka z tuńczykiem i jabłkiem

Sałatka z tuńczykiem i jabłkiem

Szybka zdrowa kolacja. Porcje ozdabiamy plasterkiem cytryny. Możemy podawać z na sucho usmażoną kromką chleba.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Gotowana wędzona karkówka

Gotowana wędzona karkówka

Podstawowe kroki przy gotowaniu wędzonego mięsa nadającego się do różnych dań na ciepło. Konsumujemy na ciepło i zimno, z musztardą i chrzanem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska

Drobiowe saute z ostrygowym sosem

Drobiowe saute z ostrygowym sosem

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się