swiatwemnie.pl

Chili con carne

"Chili con carne"to ulubione meksykańskie i hiszpańskie danie.Jego przygotowanie jest bardzo proste,ponieważ jest to danie jednogarnkowe,ale jednak ugotowanie go zajmie Wam godzinę.Nagrodą za spędzony czas przy gotowaniu będą"wylizane"talerze waszych blisk

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Bazylia1łyżeczka
Cebula200gramów
Cukier kryształ1łyżka
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Czekolada15gramów
Czosnek20gramów
Fasola500gramów
Kukurydza konserwowa300gramów
Liść laurowy3sztuki
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Mięso mielone500gramów
Olej słonecznikowy50mililitrów
Papryczka peperoni3sztuki
Papryka100gramów
Pomidory200gramów
Przecier pomidorowy500mililitrów
Sól2łyżeczki
Woda500mililitrów

1. Czosnek, cebula

cebula 200 g  czosnek 20 g  olej słonecznikowy 50 ml

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i chwilkę smażymy na oleju.

Czosnek, cebula

2. Mielone mięso

mięso mielone 500 g

Dodajemy mielone mięso i smażymy tak by się rozdrobniło na małe kawałeczki.

Mielone mięso

3. Przygotowanie warzyw

papryka 100 g  pomidory 200 g  papryczka peperoni 3 sztuki

Gdy się nam mięso smaży przygotowujemy sobie warzywa. Paprykę czyścimy i kroimy w paski. Pomidory zalewamy wrzącą wodą i ściągamy z nich skórkę, kroimy na półksiężyce. Pepperoni na drobno kroimy. Wymieniona ilość sprawi,że danie będzie pikantne tak akurat, jeśli chcemy bardziej pikantne dodajemy więcej pepperoni.

Przygotowanie warzyw

4. Czerwona mielona papryka

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

Do usmażonego mięsa dodajemy mieloną czerwoną paprykę, mieszamy i dodajemy resztę składników.

Czerwona mielona papryka

5. Przecier pomidorowy

przecier pomidorowy 500 ml

Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy.

Przecier pomidorowy

6. Warzywa

Dodajemy paprykę, pomidory i pepperoni, mieszamy.

Warzywa

7. Przyprawy

sól 2 łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżka  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  bazylia 1 łyżeczka  liść laurowy 3 sztuki

Dosypujemy sól, cukier i przyprawy, mieszamy.

Przyprawy

8. Bulion

woda 500 ml

Dolewamy bulion albo wodę. Gotujemy 30 minut często mieszając w otwartym garnku, na średnim płomieniu. Nie może się mocno gotować, ani też za słabo. Ważne jest, by zbyteczna woda podczas gotowania wyparowała a danie stopniowo się zagęszczało.

Bulion

9. Fasola, kukurydza

fasola 500 g  kukurydza konserwowa 300 g

Po 30 minutach dodajemy fasolę i kukurydzę w puszce. Wszystko razem często mieszając gotujemy dalej 20 minut.

Fasola, kukurydza

10. Czekolada

czekolada 15 g

Chili con carne odstawiamy z ognia i na koniec w nim rozpuszczamy 2 kostki dobrej jakości ciemnej 90% czekolady. Czekolada doda daniu ten prawdziwy charakterystyczny smak, dlatego zdecydowanie się jej nie bójcie.

Czekolada

11. Podajemy

Podajemy ze świeżą chrupiącą bagietką, chlebem, plackami kukurydzianymi itp. Na porcję chili con carne możemy dać łyżeczkę kwaśnej śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego.

Podajemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się