PRZEPISY

Chili con carne

Chili con carne

"Chili con carne"to ulubione meksykańskie i hiszpańskie danie.Jego przygotowanie jest bardzo proste,ponieważ jest to danie jednogarnkowe,ale jednak ugotowanie go zajmie Wam godzinę.Nagrodą za spędzony czas przy gotowaniu będą"wylizane"talerze waszych blisk

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,fasola,kukurydza konserwowa,czekolada,Wołowina,Bezglutenowe,Kuchnia meksykańska

Wołowina

Kuchnia meksykańska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

bazylia1łyżeczka
cebula200gramów
cukier kryształ1łyżka
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czekolada15gramów
czosnek20gramów
fasola500gramów
kukurydza konserwowa300gramów
liść laurowy3sztuki
mielona czerwona papryka2łyżeczki
olej słonecznikowy50mililitrów
papryczka pepperoni3sztuki
papryka100gramów
pomidory200gramów
przecier pomidorowy500mililitrów
sól2łyżeczki
wieprzowe mięso mielone500gramów
woda500mililitrów

 

Przepis

1. Czosnek, cebula

cebula 200 gramów  czosnek 20 gramów  olej słonecznikowy 50 mililitrów

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy i chwilkę smażymy na oleju.

2. Mielone mięso

wieprzowe mięso mielone 500 gramów

Dodajemy mielone mięso i smażymy tak by się rozdrobniło na małe kawałeczki.

3. Przygotowanie warzyw

papryka 100 gramów  pomidory 200 gramów  papryczka pepperoni 3 sztuki

Gdy się nam mięso smaży przygotowujemy sobie warzywa. Paprykę czyścimy i kroimy w paski. Pomidory zalewamy wrzącą wodą i ściągamy z nich skórkę, kroimy na półksiężyce. Pepperoni na drobno kroimy. Wymieniona ilość sprawi,że danie będzie pikantne tak akurat, jeśli chcemy bardziej pikantne dodajemy więcej pepperoni.

4. Czerwona mielona papryka

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

Do usmażonego mięsa dodajemy mieloną czerwoną paprykę, mieszamy i dodajemy resztę składników.

5. Przecier pomidorowy

przecier pomidorowy 500 mililitrów

Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy.

6. Warzywa

Dodajemy paprykę, pomidory i pepperoni, mieszamy.

7. Przyprawy

sól 2 łyżeczki  cukier kryształ 1 łyżka  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  bazylia 1 łyżeczka  liść laurowy 3 sztuki

Dosypujemy sól, cukier i przyprawy, mieszamy.

8. Bulion

woda 500 mililitrów

Dolewamy bulion albo wodę. Gotujemy 30 minut często mieszając w otwartym garnku, na średnim płomieniu. Nie może się mocno gotować, ani też za słabo. Ważne jest, by zbyteczna woda podczas gotowania wyparowała a danie stopniowo się zagęszczało.

9. Fasola, kukurydza

fasola 500 gramów  kukurydza konserwowa 300 gramów

Po 30 minutach dodajemy fasolę i kukurydzę w puszce. Wszystko razem często mieszając gotujemy dalej 20 minut.

10. Czekolada

czekolada 15 gramów

Chili con carne odstawiamy z ognia i na koniec w nim rozpuszczamy 2 kostki dobrej jakości ciemnej 90% czekolady. Czekolada doda daniu ten prawdziwy charakterystyczny smak, dlatego zdecydowanie się jej nie bójcie.

11. Podajemy

Podajemy ze świeżą chrupiącą bagietką, chlebem, plackami kukurydzianymi itp. Na porcję chili con carne możemy dać łyżeczkę kwaśnej śmietany albo gęstego jogurtu naturalnego.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie