swiatwemnie.pl

Wegetariańskie przepisy

 

Rydzowa zupa Nowy przepis

Rydzowa zupa

Gęsta zupa z ulubionych jesiennych grzybów z ziemniakami i warzywami. Ta grzybowa zupa was nie tylko nasyci ale i rozgrzeje!

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Pełnoziarnisty kuskus z warzywami

Pełnoziarnisty kuskus z warzywami

Gdy się zmiesza ten nietradycyjny i zdrowy makaron ze smacznymi warzywami wytworzy się wyśmienite risotto. Drobne kuleczki kuskusa są bardzo pożywne i razem z warzywami dostarczają ludzkiemu ciału naprawdę dużo minerałów i witamin.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
średnia

Płatki owsiane z figami

Płatki owsiane z figami

Obfite i smaczne śniadanie, które pomoże wzmocnić organizm do radzenia sobie ze wszystkimi codziennymi zadaniami.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Sos z czerwonej soczewicy z kokosowym mlekiem

Sos z czerwonej soczewicy z kokosowym mlekiem

Przepis na rozgrzewający indyjski soczewicowy dal z kokosowym mlekiem (Coconut red lenthil dhal). Podajemy z ryżem, duszonymi warzywami, raitou, warzywnymi kotlecikami ... albo tylko z kromką chleba. Wymieniona ilość porcji zależy od kombinacji z innymi daniami.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
niska

Wegetariańska faszerowana papryka

Wegetariańska faszerowana papryka

Smaczne faszerowane papryki bez mięsa będą się podobać wszystkim wegetarianom...i może też nie wegetarianom. Trzeba wypróbować!

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
średnia

Kapuściane trufle

Kapuściane trufle

Wegańskie, smażone, kapuściane "kotleciki" ulubione nie tylko w indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem, ziemniakami, sosami lub sałatkami.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Śmietanowa zupa Hokkaido

Śmietanowa zupa Hokkaido

Dyniowa kremowa zupa fantastycznego smaku.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Kernotto z bryndzą i niedźwiedzim czosnkiem

Kernotto z bryndzą i niedźwiedzim czosnkiem

Bezmięsny obiad z orkiszowych krup, pora, bryndzy i niedźwiedziego czosnku.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Smażone pieczarki z ziemniakami

Smażone pieczarki z ziemniakami

Nie tylko smaczny dodatek ale i samodzielne wege danie.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
niska

Kapusta pak choi z grzybami shiitake

Prosty przepis na przygotowanie chińskiej kapusty Pak choi i aromatycznych grzybów shiitake na czosnku i imbirze z odrobiną ostrygowego sosu.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska

Placki z ciecierzycy z kolendrą

Placki z ciecierzycy z kolendrą

Niezwyczajna kombinacja orzechowego smaku ciecierzycy z kolendrą pocieszy każdego miłośnika roślin strączkowych.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Pikantne tofu z kurkumą na spaghetti

Pikantne tofu z kurkumą na spaghetti

Łatwy i smaczny bezmięsny obiad, nie tylko dla wegetarian.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
średnia

Pełnoziarnisty makaron z cukinią

Pełnoziarnisty makaron z cukinią

Szybki zdrowy obiad i kolacja. Postępując zgodnie z procedurą przygotowania wynik na pewno was nie zawiedzie a nawet posmakuje tym nieprzekonanym do pełnoziarnistych produktów :)

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Smażone grzyby Shimeji

Smażone grzyby Shimeji

Przepis na przygotowanie smacznych grzybów shimeji z Azji Wschodniej. Smażone są na marchewce oraz cebulce i doprawione rybnym sosem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Orzechowa pszenna kasza

Orzechowa pszenna kasza

Smaczna i zdrowa kasza bez cukru, szczególnie nadaje się na śniadanie. Lekką słodycz uzyskuje ze śliwek i z mleka, które ma naturalnie słodki smak.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
średnia

Pikantny dal z soczewicy i grochu

Pikantny dal z soczewicy i grochu

Dal to strączkowa kasza podawana jako podstawowa część indyjskiego obiadowego menu. To bardzo zdrowe danie, pełne białka, jest również popularne w innych krajach Orientu.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 45 min.
Trudność
średnia

Owsianka z jabłkami i cynamonem

Owsianka z jabłkami i cynamonem

Tak pożywne i smaczne śniadanie pomoże dzieciom i młodzieży dobrze rozpocząć dzień i wykonać wszystkie zadania.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
niska

Cytrynowy ryż

Cytrynowy ryż

Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
średnia

Bananowy placek z agrestem i borówkami

Bananowy placek z agrestem i borówkami

Doskonały delikatny placek bez cukru i mąki. Słodycz i błonnik zapewnia duża ilość owoców.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Rybne kuleczki z niedźwiedzim czosnkiem

Rybne kuleczki z niedźwiedzim czosnkiem

Niezwykle smaczne rybne kotleciki ze zdrowym niedźwiedzim czosnkiem. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Pieczona kapusta

Pieczona kapusta

Smaczny wegetariański obiad albo kolacja. Podajemy z jednym z ziemniaczanych dodatków.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska

Ćwikłowa sałatka z selerem i jogurtem

Ćwikłowa sałatka z selerem i jogurtem

Smaczna sałatka, pełna witamin i minerałów, doskonała jako zdrowa kolacja ale również jako dodatek do pieczonego mięsa.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
wysoka

Selerowe placki z serem

Selerowe placki z serem

Wyborne w smaku, pieczone placki z selera. Aromatyczna woń selera straci się podczas przyrządzania a placki staną się ulubioną przekąską także dla dzieci, które selera raczej nie lubią :)

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się