swiatwemnie.pl

Wegetariańskie przepisy

 

Smażone pieczarki z ziemniakami

Smażone pieczarki z ziemniakami

Nie tylko smaczny dodatek ale i samodzielne wege danie.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
niska

Płatki owsiane z karobem i orzechami

Płatki owsiane z karobem i orzechami

Zdrowa śniadaniowa kasza doprawiona miodem i karobem. Mączka chleba świętojańskiego smacznie zastępuje kakao, jest niskotłuszczowa, lekko słodka i ma wysoką zawartość wapnia.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Kapusta pak choi z grzybami shiitake

Prosty przepis na przygotowanie chińskiej kapusty Pak choi i aromatycznych grzybów shiitake na czosnku i imbirze z odrobiną ostrygowego sosu.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska

Placki z ciecierzycy z kolendrą

Placki z ciecierzycy z kolendrą

Niezwyczajna kombinacja orzechowego smaku ciecierzycy z kolendrą pocieszy każdego miłośnika roślin strączkowych.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Grillowane warzywne szaszłyki z pesto

Doskonały grillowany przysmak nie tylko dla wegetarian.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Orzechowa pszenna kasza

Orzechowa pszenna kasza

Smaczna i zdrowa kasza bez cukru, szczególnie nadaje się na śniadanie. Lekką słodycz uzyskuje ze śliwek i z mleka, które ma naturalnie słodki smak.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
średnia

Smażone grzyby Shimeji

Smażone grzyby Shimeji

Przepis na przygotowanie smacznych grzybów shimeji z Azji Wschodniej. Smażone są na marchewce oraz cebulce i doprawione rybnym sosem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Rydzowa zupa

Rydzowa zupa

Gęsta zupa z ulubionych jesiennych grzybów z ziemniakami i warzywami. Ta grzybowa zupa was nie tylko nasyci ale i rozgrzeje!

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Przepis na przygotowanie łagodnego kremowego włoskiego risotta ze świeżymi kurkami.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Pikantny dal z soczewicy i grochu

Pikantny dal z soczewicy i grochu

Dal to strączkowa kasza podawana jako podstawowa część indyjskiego obiadowego menu. To bardzo zdrowe danie, pełne białka, jest również popularne w innych krajach Orientu.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 45 min.
Trudność
średnia

Cytrynowy ryż

Cytrynowy ryż

Nimba chawal - cytrynowy ryż, jest ulubionym przepisem na przygotowanie ryżu w południowych Indiach. Podaje się jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji z innymi indyjskimi daniami. Ma smak lekko kwaśny, pikantny i słony. Polecamy jeden z podstawowych przepisów na jego przygotowanie.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
średnia

Gruszkowo-jabłkowa sałatka z ciecierzycą

Gruszkowo-jabłkowa sałatka z ciecierzycą

Owocowa sałatka ze słodką pieczoną ciecierzycą w kokosie.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Rybne kuleczki z niedźwiedzim czosnkiem

Rybne kuleczki z niedźwiedzim czosnkiem

Niezwykle smaczne rybne kotleciki ze zdrowym niedźwiedzim czosnkiem. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Pieczona kapusta

Pieczona kapusta

Smaczny wegetariański obiad albo kolacja. Podajemy z jednym z ziemniaczanych dodatków.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska

Bananowy placek z agrestem i borówkami

Bananowy placek z agrestem i borówkami

Doskonały delikatny placek bez cukru i mąki. Słodycz i błonnik zapewnia duża ilość owoców.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Płatki owsiane z figami

Płatki owsiane z figami

Obfite i smaczne śniadanie, które pomoże wzmocnić organizm do radzenia sobie ze wszystkimi codziennymi zadaniami.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Selerowe placki z serem

Selerowe placki z serem

Wyborne w smaku, pieczone placki z selera. Aromatyczna woń selera straci się podczas przyrządzania a placki staną się ulubioną przekąską także dla dzieci, które selera raczej nie lubią :)

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
średnia

Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem

Gotowane kuleczki z ciecierzycą i kokosem

Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Śmietanowa zupa Hokkaido

Śmietanowa zupa Hokkaido

Dyniowa kremowa zupa fantastycznego smaku.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Faszerowana wegańska dynia

Faszerowana wegańska dynia

Smaczna faszerowana dynia bez mięsa. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Kokosowe roladki

Kokosowe roladki

Smaczne małe roladki z kokosu i daktyli.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Pikantne tofu z kurkumą na spaghetti

Pikantne tofu z kurkumą na spaghetti

atwy i smaczny bezmięsny obiad, nie tylko dla wegetarian.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
średnia

Placki ziemniaczane z kalafiorem i brokułem

Placki ziemniaczane z kalafiorem i brokułem

Delikatne smaczne placki, które się wam spodobają. Konsumujemy samodzielnie, lub możemy je podawać jako dodatek do grillowanego drobiowego mięsa.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się