Sprawdzony przepis na delikatnie doprawione chrupiące frytki ze słodkich ziemniaków pieczonych w piekarniku. Bataty są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Te frytki najlepiej będą wam smakować jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
30 min.Trudność
niska
Piękne kolorowe klasyczne leczo ze świeżej papryki i pomidorów, zagęszczone jajkami, jest tym najwspanialszym daniem podczas letnich upałów. Podajemy z chlebem, albo z gotowanymi ziemniakami.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
30 min.Trudność
niska
Placki pełne najlepszych smaków.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
średnia
Śmietanowo-mleczna wiosenna zupa. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
30 min.Trudność
średnia
Przepis na przygotowanie sabji, indyjskiej mieszanki duszonych warzyw, ziemniaków i przypraw, na cebulowo-pomidorowym zakładzie. Możemy podawać z ryżem, jako główne danie dnia.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
35 min.Trudność
średnia
Smaczna zdrowa sałatka.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Przepis na szybki obiad z kalafiora, nie tylko dla wegetarian.
Pichcił
ZuzkaCzas przygotowania
50 min.Trudność
niska
Smaczny wegetariański obiad albo kolacja. Podajemy z jednym z ziemniaczanych dodatków.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
1 h. 30 min.Trudność
niska
Aloo Baingan masala to ulubiona indyjska potrawa pełna warzyw i typowych przypraw. Polecamy jeden z podstawowych przepisów, który ze względu na wielkość kraju, z którego pochodzi ma wiele odmian.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Nieskomplikowany przepis na duszoną kapustę z tempehem, odpowiednią jako dodatek do grillowanych warzyw, do grillowanego sera lub też jako samodzielne danie.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
60 min.Trudność
średnia
Wyborne w smaku, pieczone placki z selera. Aromatyczna woń selera straci się podczas przyrządzania a placki staną się ulubioną przekąską także dla dzieci, które selera raczej nie lubią :)
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
średnia
Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
35 min.Trudność
średnia
Energia na całe do południe.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
5 min.Trudność
niska
Prosty, kokosowy smakołyk zainspirowany kuchnią indyjską.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia
Przepis na smaczną, soczystą i odżywczo bogatą wegańską jajecznicę - tofucznicę (bez jajek).
Pichcił
MichalCzas przygotowania
20 min.Trudność
niska
Smaczna faszerowana dynia bez mięsa. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
1 h. 30 min.Trudność
średnia
Smaczne małe roladki z kokosu i daktyli.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
40 min.Trudność
niska
Delikatne smaczne placki, które się wam spodobają. Konsumujemy samodzielnie, lub możemy je podawać jako dodatek do grillowanego drobiowego mięsa.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
1 h. 30 min.Trudność
średnia
Seb ka raita - jabłkowa sałatka z przyprawami i jogurtem. Pomimo zawartości przypraw, w jakże słodkiej sałatce, pikantny smak nie jest odczuwalny. Sałatkę podaje się do różnych dań w indyjskiej kuchni, uzupełnia i równoważy smaki.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
10 min.Trudność
niska
Halawa (Sooji Ka Halwa) to lubiane słodkie indyjskie ciasto. Jest bardzo smaczne a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
35 min.Trudność
wysoka
Proste warzywne risotto. Możemy podawać jako dodatek ale i jako samodzielne wegetariańskie danie.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
30 min.Trudność
średnia
Soczewicowy dal ze szpinakiem (Palak Dal, Dal Palak), to wspaniały indyjski sos z drobnej soczewicy i świeżego szpinaku. Jest to doskonałe, syte i zdrowe danie. I choć indyjską kuchnię nie preferujecie, to to wam na pewno będzie smakować, wystarczy tylko spróbować.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
30 min.Trudność
średnia
Smaczne kuleczki pełne witamin i minerałów. Doskonale nadają się na zdrowe świąteczne łasuchowanie.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia