swiatwemnie.pl

Wegetariańskie przepisy

 
Pieczona kapusta jako dodatek do dań

Doskonała pieczona kapusta jest niezwykle doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Jest również smacznym wegańskim pokarmem. Zdecydowanie wam będzie smakować!

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Kotleciki z czerwonej kapusty

Wspaniałe kapuściane kotleciki inspirowane indyjską kuchnią. Podajemy z warzywami na gęsto, ryżem lub chlebem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Słodki bananowy torcik

Wspaniały tort bez pieczenia, bez cukru, mąki, mleka i jajek. Za to pełen zdrowych składników.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Chia jęczmienna kasza z bananami

Kasza bez cukru na śniadanie, ale wciąż pełna tej najlepszej energii.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Groszek na gęsto z niedźwiedzim czosnkiem

Zdrowa i smaczna potrawa z suszonego żółtego groszku i niedźwiedziego czosnku. Przepis jest natchniony ulubionym indyjskim daniem Dal palak, w którym groszek jest połączony ze szpinakiem. Podajemy z ryżem basmati, dla nie wegetarian polecamy z golonką :)

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Pomidorowa sałatka z jogurtem

Tamatar Raita (Pomidorowa Raita) to smaczna sałatka chętnie podawana z prawie wszystkimi słonymi wegetariańskimi daniami. Jej przygotowanie jest szybkie i łatwe.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Bataty z ciecierzycą i jogurtowo-ogórkowym dressingiem

Znakomity i syty bezmięsny obiad albo kolacja.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Leczo z jajkiem

Piękne kolorowe klasyczne leczo ze świeżej papryki i pomidorów, zagęszczone jajkami, jest tym najwspanialszym daniem podczas letnich upałów. Podajemy z chlebem, albo z gotowanymi ziemniakami.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Ziemniaki z ciecierzycą

Aloo chole - jeden z indyjskich przepisów na ziemniaki z ciecierzycą. Podawane jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji ze smacznymi warzywnymi koftami, sałatkami warzywnymi i owocowymi itp.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Limonkowy sernik (raw, wegan)

Przepis na bardzo delikatny, orzeźwiający i w smaku fantastyczny deser z orzechów i limonek. Przygotowanie nie jest trudne i zadowoli kubki smakowe nie tylko wegan i wegetarian.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Gulasz szegedyński z tempehem

Przepis na gulasz szegedyński z tempehem jako doskonały zamiennik mięsa - odżywczo i smakowo.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Sałatka quinoa ze świeżymi warzywami

Smaczna zdrowa sałatka.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Płatki owsiane z morelami

Takie obfite i smaczne śniadanie pomoże dzieciom i nastolatkom pobudzić ciało by poradzić sobie ze wszystkimi codziennymi zadaniami.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Orzechowo makowe kuleczki

Smaczne małe kuleczki bez pieczenia, doskonałe jako przekąska na każdą okazję.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

niska

Curry z soczewicą i dynią

Smaczne wegetariańskie danie na obiad lub kolację. Podajemy z ryżem basmati.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Ziemniaczano-marchewkowe placki

Ulubione placki ziemniaczane, tym razem z marchewką :)

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Smażony kalafior w cieście z ciecierzycy

Kalafiorowa pakora (Gobi pakora) jest jedną z wielu smacznych i chrupiących warzywnych pakor ulubionych w Indii. Podaje się jako wieczorne przekąski z dobrą filiżanką herbaty. Może tworzyć też część obiadowego menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Bananowa gryka z mączką

Zdrowe śniadanie, pełne energii na całe do południe :) i to bez cukru.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

średnia

Ajurwedyjska zupa Kiczadi

Kiczadi (Kichadi) jest podstawą indyjskiej kuchni. W ajurwedzie jest główną leczącą, równoważącą i odtruwającą potrawą. Ma bardzo korzystny wpływ na narządy trawienne. Podstawą są przyprawy, ryż Basmati, fasola Mungo (lub soczewica) i warzywa.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

Sałatkowa zupa z pokrzywą

Śmietanowo-mleczna wiosenna zupa. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się