swiatwemnie.pl

Soczewicowa zupa z grzankami

    

Smaczna zupa o lekkim maślanym smaku pełna zdrowych warzyw. Serwujemy ją z czosnkowymi grzankami i posypaną nasiekaną natką pietruszki.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

chleb tostowy-
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czerwona cebula100gramów
czosnek-
marchew150gramów
masło1łyżka
soczewica sterylizowana500gramów
sól1łyżeczka
woda1500mililitrów
ziemniaki500gramów

1. 

masło 1 łyżka  czerwona cebula 100 gramów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i na złoty kolor smażymy na roztopionym maśle.

2. 

marchew 150 gramów  ziemniaki 300 gramów

Obieramy marchewkę i ziemniaki. Ziemniaki kroimy na mniejsze kostki, marchewkę trzemy na grubo, dodajemy je do cebuli i wszystko razem chwilkę smażymy.

3. 

sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  woda 1500 mililitrów

Warzywa solimy i pieprzymy. Wlewamy wywar (wodę). Gotujemy do miękkości ziemniaków - około 20 minut od zawrzenia.

4. 

soczewica sterylizowana 500 gramów

Do ugotowanej zupy dodajemy soczewicę w puszce.

5. 

ziemniaki 200 gramów

Ziemniaki obieramy i na drobno trzemy. Dodajemy je do zupy i zagotowujemy.

6. Czosnkowe grzanki

chleb tostowy  czosnek

Najprościej grzanki przygotujemy sobie w tosterze. Chleb tostowy pieczemy i gorący z obydwóch stron smarujemy ząbkiem czosnku.

Czosnkowe grzanki

7. 

Ostudzone grzanki kroimy na małe kosteczki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się