PRZEPISY

Paluszki z białek

Paluszki z białek

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Zostały wam białka po gotowaniu domowego jajecznego likieru? Upieczcie sobie te oto słodkie, chrupiące paluszki namoczone w czekoladzie.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,mąka chlebowa pszenna T750,białko jajka,białko jajka,masło,cukier puder,Ciasteczka,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

45

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

białko jajka

6

101

sztuk

kcal

cukier puder

200

776

gramów

kcal

cukier waniliowy

20

73

gramów

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

400

1388

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

polewa czekoladowa

0

??

kcal

proszek do pieczenia

¼

1

łyżeczki

kcal

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów  cukier waniliowy 20 gramów  proszek do pieczenia ¼ łyżeczki  białko jajka 2 sztuki  masło 250 gramów

Zważymy mąkę, dodajemy do niej cukier, szczyptę proszku do pieczenia, białka i pokrojone masło.

Zważymy mąkę, dodajemy do niej cukier,...

2. 

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na pół godziny w chłodne miejsce.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na pół godziny...

3. 

białko jajka 4 sztuki

150g białek ubijamy na gęstą pianę.

150g białek ubijamy na gęstą pianę....

4. 

cukier puder 200 gramów

Dodajemy do nich cukier.

Dodajemy do nich cukier....

5. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość około 2mm na stolnicy posypanej mąką. Z pomocą linijki odkrawamy brzegi i wytwarzamy kwadrat 30x30 cm.

Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy je...

6. 

Kwadrat kroimy na paski 30x3 cm. Na koniec paski kroimy na trzy części. Wytworzą nam się paluszki o wielkości 10x3 cm. Skrawki razem mieszamy i odkładamy do lodówki. Po upieczeniu pierwszych paluszków ponownie je wyrabiamy na paluszki.

Kwadrat kroimy na paski 30x3 cm. Na koniec paski...

7. 

Paluszki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia albo folią teflonową. Łyżeczką na nie smarujemy masę z białek.

Paluszki układamy na blachę wyłożoną papierem...

8. 

Po wysmarowaniu wszystkich paluszków ...

Po wysmarowaniu wszystkich paluszków ......

9. 

... pieczemy je w piekarniku. Pieczemy w temperaturze 160°C około 20 minut. Według potrzeby i doświadczenia z piekarnikiem czas i temperaturę dostosowujemy. Paluszki odstawiamy żeby dobrze wystygły. Ponieważ potrzebujemy blachę na dalsze pieczenie po prostu je za pomocą papieru na którym się piekły zsuwamy na stolnicę. Najlepiej jest już ich nie ruszać i zostawić do następnego dnia żeby się dosuszyły.

... pieczemy je w piekarniku. Pieczemy w...

10. 

polewa czekoladowa

Na następny dzień roztapiamy czekoladową polewę w kąpieli wodnej i końce paluszków w niej maczamy. Czekoladę odstawiamy żeby stężała i paluszki układamy w zamykanym pojemniku. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Na następny dzień roztapiamy czekoladową...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się