swiatwemnie.pl

Rolada z likierem jajecznym

Doskonała dwukolorowa rolada nadziewana kremowym "pijanym" nadzieniem :)

 

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Korpus rolady

żółtko jajka 5 sztuk  cukier puder 80 g

Żółtka mieszamy z cukrem.

Korpus rolady

2. 

woda 50 ml  mąka chlebowa pszenna T750 120 g  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodajemy wodę i następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 5 sztuk

Na koniec dodajemy, na dwa razy, gęstą pianę z białek.

4. 

Blachę (46x34cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozcieramy po dłuższej stronie blachy do połowy.

5. 

kakao proszek 1 łyżka

Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i tym ciastem wykładamy drugą połowę blachy (ciasta muszą się połączyć).

6. 

Korpus pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C około 10-15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zawijamy je i zapakowujemy do mokrej ściereczki. Odstawiamy do wystudzenia.

7. Budyniowo-likierowy krem

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  cukier waniliowy 15 g  budyń waniliowy w proszku 50 g

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Budyniowo-likierowy krem

8. 

masło 180 g  cukier puder 60 g

Masło mieszamy z cukrem na pianę.

9. 

likier jajeczny 150 ml

Dodajemy budyń i likier. Dobrze ubijamy i odstawiamy, często mieszając, częściowo stężeć w chłodne miejsce. Do nadziewania rolady krem musi być dostatecznie gęsty, aby podczas zawijania nie wylewał się.

10. Nadziewanie rolady

Roladę wyciągamy ze ściereczki. Ostrożnie ją rozwijamy i usuwamy papier.

Nadziewanie rolady

11. 

cukier puder  dżem owocowy 2 łyżki

Kładziemy ją na deskę posypaną cukrem. Smarujemy rzadkim dżemem (najlepiej porzeczkowym).

12. 

migdały płatki

Na dżem warstwujemy dwie trzecie nadzienia. Roladę od ciemnego końca zawijamy, smarujemy ją resztą kremu i posypujemy migdałami.

13. Dekorowanie

dżem owocowy 2 łyżeczki  cukier puder 1 łyżeczka

Dżem mieszamy z cukrem i napełniamy nim strzykawkę cukierniczą.

Dekorowanie

14. 

Wierch rolady dekorujemy i roladę wkładamy do lodówki do stężenia na co najmniej 2 godziny.

15. 

Przed podaniem kroimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się