Ziemniaczane kluski - haluszki
![Ziemniaczane kluski - haluszki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000665/img_pl_4x3/ziemniaczane-kluski-haluszki_00180.jpg)
Podstawowa receptura na przygotowanie tradycyjnych ziemniaczanych klusek, które możemy podawać w różnych wersjach.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,jajka kurze,Dodatki ziemniaczane,Sezonowe przepisy,Bezlaktozowe
Dodatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 | gramów | |
olej słonecznikowy | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | - | ||
ziemniaki | 600 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000665/small/IMG_1895.jpg)
2.
sól 1 łyżeczka • jajka kurze 1 sztuka • mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów
Dodajemy sól, jajka i mąkę. Mieszamy i na chwilkę odstawiamy. WSKAZÓWKA: Jak jest ciasto rzadkie, dodajemy więcej mąki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000665/small/IMG_1897.jpg)
3.
W większym garnku gotujemy wodę, dodajemy sól. Do gotującej się wody przez sitko na kluski albo tarko o grubych oczkach przecieramy przygotowane ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000665/small/IMG_1912.jpg)
4.
Kluski gotujemy około 3 minuty, dopóki nie wypłyną na wierzch.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000665/small/IMG_1922.jpg)
5.
Ugotowane kluski przecedzamy i płuczemy w zimnej wodzie, skrapiamy olejem aby się nie sklejały i mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000665/small/IMG_1931.jpg)
Smacznego!