Ziemniaczane kluski - haluszki

Podstawowa receptura na przygotowanie tradycyjnych ziemniaczanych klusek, które możemy podawać w różnych wersjach.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,jajka kurze,Dodatki ziemniaczane,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Dodatki ziemniaczane
Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 300 1068 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
ziemniaki | 600 552 | gramów kcal |
Przepis

2.
sól 1 łyżeczka • jajka kurze 1 sztuka • mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów
Dodajemy sól, jajka i mąkę. Mieszamy i na chwilkę odstawiamy. WSKAZÓWKA: Jak jest ciasto rzadkie, dodajemy więcej mąki.

3.
W większym garnku gotujemy wodę, dodajemy sól. Do gotującej się wody przez sitko na kluski albo tarko o grubych oczkach przecieramy przygotowane ciasto.

4.
Kluski gotujemy około 3 minuty, dopóki nie wypłyną na wierzch.

5.
Ugotowane kluski przecedzamy i płuczemy w zimnej wodzie, skrapiamy olejem aby się nie sklejały i mieszamy.

Smacznego!