swiatwemnie.pl

Ziemniaczane kluski - haluszki

     

Podstawowa receptura na przygotowanie tradycyjnych ziemniaczanych klusek, które możemy podawać w różnych wersjach.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

ziemniaki 600 g

Ziemniaki obieramy, płuczemy i na drobno trzemy.

2. 

sól 1 łyżeczka  jajka kurze 1 sztuka  mąka luksusowa pszenna T550 300 g

Dodajemy sól, jajka i mąkę. Mieszamy i na chwilkę odstawiamy. WSKAZÓWKA: Jak jest ciasto rzadkie, dodajemy więcej mąki.

3. 

woda  sól 1 łyżeczka

W większym garnku gotujemy wodę, dodajemy sól. Do gotującej się wody przez sitko na kluski albo tarko o grubych oczkach przecieramy przygotowane ciasto.

4. 

Kluski gotujemy około 3 minuty, dopóki nie wypłyną na wierzch.

5. 

olej słonecznikowy

Ugotowane kluski przecedzamy i płuczemy w zimnej wodzie, skrapiamy olejem aby się nie sklejały i mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się