Wołowa rolada z marchewką
![Wołowa rolada z marchewką](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002082/img_pl_4x3/wolowa-rolada-z-marchewka_00180.jpg)
Wspaniała, mało tłusta wołowa rolada wypełniona marchewką. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami, lub z ulubionym dodatkiem na gęsto.
przepis,fotoprzepis,łopatka wołowa,marchew,Wołowina,Sezonowe przepisy
Wołowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 3 | sztuki | |
bułka tarta | - | ||
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czerwona cebula | 100 | gramów | |
czosnek | 3 | ząbki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
marchew | 2 | sztuki | |
nać pietruszki | 4 | łyżki | |
smalec | - | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
łopatka wołowa | 1200 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002082/small/IMG_0417.jpg)
2.
cebula 100 gramów • jajka kurze 4 sztuki • nać pietruszki 4 łyżki • czosnek 3 ząbki • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Dodajemy do nich obraną i na drobno pokrojoną cebulę, jajka, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, nasiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002082/small/IMG_0418.jpg)
3.
czerwona cebula 100 gramów
Na koniec dodajemy obraną, nie za drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Wszystko razem, dłonią, dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002082/small/IMG_0420.jpg)
4.
marchew 2 sztuki • bułka tarta
Obieramy i myjemy dwie większe marchewki. Na silikonową podkładkę wysypujemy odpowiednią ilość bułki tartej. Mięsną masę rozkładamy na podkładce na kształt prostokąta 40x25 cm. Na środek kładziemy przygotowaną marchewkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002082/small/IMG_0427.jpg)
5.
Marchewkę obtaczamy w mięsie a roladę rolujemy na brzeg podkładki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002082/small/IMG_0429.jpg)
6.
Za pomocą podkładki przesuwamy ją do głębokiego naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego smalcem. Przykrywamy i pieczemy w 200°C przez 50 minut. Potem odkrywamy i 20 minut w temperaturze 180°C dopiekamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002082/small/IMG_0433.jpg)
Smacznego!