PRZEPISY

Wołowa rolada z marchewką

Wołowa rolada z marchewką

Wspaniała, mało tłusta wołowa rolada wypełniona marchewką. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami, lub z ulubionym dodatkiem na gęsto.

przepis,fotoprzepis,łopatka wołowa,marchew,Wołowina

Wołowina

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 50 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

biała podłużna bułka3sztuki
bułka tarta-
cebula100gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czerwona cebula100gramów
czosnek3ząbki
jajka kurze4sztuki
marchew2sztuki
nać pietruszki4łyżki
smalec-
sól1.5łyżeczki
łopatka wołowa1200gramów

 

Przepis

1. 

łopatka wołowa 1200 gramów  biała podłużna bułka 3 sztuki

Mięso i bułki mielimy.

2. 

cebula 100 gramów  jajka kurze 4 sztuki  nać pietruszki 4 łyżki  czosnek 3 ząbki  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Dodajemy do nich obraną i na drobno pokrojoną cebulę, jajka, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, nasiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz.

3. 

czerwona cebula 100 gramów

Na koniec dodajemy obraną, nie za drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Wszystko razem, dłonią, dobrze mieszamy.

4. 

marchew 2 sztuki  bułka tarta

Obieramy i myjemy dwie większe marchewki. Na silikonową podkładkę wysypujemy odpowiednią ilość bułki tartej. Mięsną masę rozkładamy na podkładce na kształt prostokąta 40x25 cm. Na środek kładziemy przygotowaną marchewkę.

5. 

Marchewkę obtaczamy w mięsie a roladę rolujemy na brzeg podkładki.

6. 

smalec

Za pomocą podkładki przesuwamy ją do głębokiego naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego smalcem. Przykrywamy i pieczemy w 200°C przez 50 minut. Potem odkrywamy i 20 minut w temperaturze 180°C dopiekamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie