Wołowa rolada z marchewką
Wspaniała, mało tłusta wołowa rolada wypełniona marchewką. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami, lub z ulubionym dodatkiem na gęsto.
przepis,fotoprzepis,łopatka wołowa,marchew,Wołowina
Wołowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 3 | sztuki | |
bułka tarta | - | ||
cebula | 100 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czerwona cebula | 100 | gramów | |
czosnek | 3 | ząbki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
marchew | 2 | sztuki | |
nać pietruszki | 4 | łyżki | |
smalec | - | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
łopatka wołowa | 1200 | gramów |
Przepis

2.
cebula 100 gramów • jajka kurze 4 sztuki • nać pietruszki 4 łyżki • czosnek 3 ząbki • sól 1.5 łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Dodajemy do nich obraną i na drobno pokrojoną cebulę, jajka, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, nasiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz.

3.
czerwona cebula 100 gramów
Na koniec dodajemy obraną, nie za drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Wszystko razem, dłonią, dobrze mieszamy.

4.
marchew 2 sztuki • bułka tarta
Obieramy i myjemy dwie większe marchewki. Na silikonową podkładkę wysypujemy odpowiednią ilość bułki tartej. Mięsną masę rozkładamy na podkładce na kształt prostokąta 40x25 cm. Na środek kładziemy przygotowaną marchewkę.

5.
Marchewkę obtaczamy w mięsie a roladę rolujemy na brzeg podkładki.

6.
Za pomocą podkładki przesuwamy ją do głębokiego naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego smalcem. Przykrywamy i pieczemy w 200°C przez 50 minut. Potem odkrywamy i 20 minut w temperaturze 180°C dopiekamy.

Smacznego!