PRZEPISY

Ziemniaczana bakłażanowa masala

Ziemniaczana bakłażanowa masala

Aloo Baingan masala to ulubiona indyjska potrawa pełna warzyw i typowych przypraw. Polecamy jeden z podstawowych przepisów, który ze względu na wielkość kraju, z którego pochodzi ma wiele odmian.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,bakłażan,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Dania wegetariańskie

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Klarowane masło przepis2łyżki
bakłażan300gramów
czerwona cebula80gramów
czosnek1ząbek
kokosowa mąka20gramów
pomidory150gramów
przyprawa Garam masala1łyżeczka
przyprawa chili¼łyżeczki
przyprawa kurkuma½łyżeczki
przyprawa mielona kolendra½łyżeczki
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera¼łyżeczki
woda200mililitrów
woda-
ziemniaki500gramów

 

Przepis

1. 

czerwona cebula 80 gramów  Klarowane masło przepis 2 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle.

2. 

przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki  przyprawa Garam masala 1 łyżeczka  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki

Cebulę na patelni przesuwamy na bok i dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy.

3. 

pomidory 150 gramów  czosnek 1 ząbek

Dodajemy pokrojone pomidory i obrany, starty kawałek czosnku. 3 minuty dusimy.

4. 

woda 150 mililitrów

Zawartość patelni przekładamy do miksera, dodajemy wodę i miksujemy. Wytworzoną pastę z powrotem przekładamy na patelnię.

5. 

ziemniaki 500 gramów  bakłażan 300 gramów  woda

Dodajemy obrane, umyte, w małą kostkę pokrojone ziemniaki i bakłażan też pokrojony w kostkę. Mieszamy i dusimy pod pokrywką, często mieszając, około 20 minut (do miękkości ziemniaków). Według potrzeby możemy podlewać po troszkę wodą.

6. 

kokosowa mąka 20 gramów  woda 50 mililitrów

Kokosową mąkę mieszamy w wodzie, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy. Możemy użyć również kokosowe mleko.

7. 

Masalę podajemy ozdobioną świeżymi listkami kolendry, ewentualnie możemy ją do dania dodać w ilości według smaku, i z ryżem basmati naturalnym, lub chlebowym plackiem czapati.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie