swiatwemnie.pl

Ziemniaczana bakłażanowa masala

     

Aloo Baingan masala to ulubiona indyjska potrawa pełna warzyw i typowych przypraw. Polecamy jeden z podstawowych przepisów, który ze względu na wielkość kraju, z którego pochodzi ma wiele odmian.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

Bakłażan300gramów
Czerwona cebula80gramów
Czosnek1ząbek
Kokosowa mąka20gramów
Pomidory150gramów
Przyprawa chili¼łyżeczki
Przyprawa garam masala1łyżeczka
Przyprawa kurkuma½łyżeczki
Przyprawa mielona kolendra½łyżeczki
Przyprawa rzymski kmin mielony - jeera¼łyżeczki
Woda200mililitrów
Woda
Ziemniaki500gramów
Klarowane masło2łyżki

1. 

czerwona cebula 80 g  Klarowane masło przepis 2 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle.

2. 

przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki  przyprawa Garam masala 1 łyżeczka  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ¼ łyżeczki

Cebulę na patelni przesuwamy na bok i dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy.

3. 

pomidory 150 g  czosnek 1 ząbek

Dodajemy pokrojone pomidory i obrany, starty kawałek czosnku. 3 minuty dusimy.

4. 

woda 150 ml

Zawartość patelni przekładamy do miksera, dodajemy wodę i miksujemy. Wytworzoną pastę z powrotem przekładamy na patelnię.

5. 

ziemniaki 500 g  bakłażan 300 g  woda

Dodajemy obrane, umyte, w małą kostkę pokrojone ziemniaki i bakłażan też pokrojony w kostkę. Mieszamy i dusimy pod pokrywką, często mieszając, około 20 minut (do miękkości ziemniaków). Według potrzeby możemy podlewać po troszkę wodą.

6. 

kokosowa mąka 20 g  woda 50 ml

Kokosową mąkę mieszamy w wodzie, dodajemy do potrawy, mieszamy i zagotowujemy. Możemy użyć również kokosowe mleko.

7. 

Masalę podajemy ozdobioną świeżymi listkami kolendry, ewentualnie możemy ją do dania dodać w ilości według smaku, i z ryżem basmati naturalnym, lub chlebowym plackiem czapati.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się