Jabłkowy jesienny pucharek
Przepyszny smakołyk na dżdżyste niedzielne popołudnie.
przepis,fotoprzepis,jabłka,rodzynki,długie biszkopty,orzechy włoskie,Desery w pucharkach,Sezonowe przepisy
Desery w pucharkach
Kategorie
Desery w pucharkach Sezonowe przepisy Desery z jabłek Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Orzechy Sezon - Jabłka (jesień)
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
cukier kryształ | 80 | gramów | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
długie biszkopty | 8 | sztuk | |
jabłka | 500 | gramów | |
masło | 10 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
orzechy włoskie | 40 | gramów | |
rodzynki | 40 | gramów |
Przepis
2.
masło 10 gramów • cynamon mielony ½ łyżeczki
W garnku roztapiamy kawałek masła, dodajemy jabłka i cynamon, mieszamy i chwilę dusimy.
3.
cukier kryształ 40 gramów • rodzynki 40 gramów
Dosypujemy cukier, dodajemy umyte rodzynki, mieszamy i ponownie chwilę dusimy. Ściągamy z ognia.
4.
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • cukier kryształ 40 gramów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy budyń.
5.
długie biszkopty 8 sztuk • orzechy włoskie 40 gramów
Do większych szerszych pucharków połamiemy długie biszkopty (do każdego pucharka 2 szt). Na biszkopty rozdzielimy 2/3 jabłek i równomiernie rozdzielimy budyń. Na wierzch rozłożymy jedną trzecią jabłek która nam została i posypujemy je pokrojonymi orzechami. Odstawiamy do wystudzenia i podajemy.
Smacznego!