swiatwemnie.pl

Jabłkowy jesienny pucharek

     

Przepyszny smakołyk na dżdżyste niedzielne popołudnie.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

budyń waniliowy w proszku40gramów
cukier kryształ80gramów
cynamon mielony½łyżeczki
długie biszkopty8sztuk
jabłka500gramów
masło10gramów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
orzechy włoskie40gramów
rodzynki40gramów

1. 

jabłka 500 gramów

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie półksiężyce.

2. 

masło 10 gramów  cynamon mielony ½ łyżeczki

W garnku roztapiamy kawałek masła, dodajemy jabłka i cynamon, mieszamy i chwilę dusimy.

3. 

cukier kryształ 40 gramów  rodzynki 40 gramów

Dosypujemy cukier, dodajemy umyte rodzynki, mieszamy i ponownie chwilę dusimy. Ściągamy z ognia.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  cukier kryształ 40 gramów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy budyń.

5. 

długie biszkopty 8 sztuk  orzechy włoskie 40 gramów

Do większych szerszych pucharków połamiemy długie biszkopty (do każdego pucharka 2 szt). Na biszkopty rozdzielimy 2/3 jabłek i równomiernie rozdzielimy budyń. Na wierzch rozłożymy jedną trzecią jabłek która nam została i posypujemy je pokrojonymi orzechami. Odstawiamy do wystudzenia i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się