swiatwemnie.pl

Jabłkowy jesienny pucharek

Przepyszny smakołyk na dżdżyste niedzielne popołudnie.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Budyń waniliowy w proszku40gramów
Cukier kryształ80gramów
Cynamon mielony½łyżeczki
Długie biszkopty8sztuk
Jabłka500gramów
Masło10gramów
Mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
Orzechy włoskie40gramów
Rodzynki40gramów

1. 

jabłka 500 g

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie półksiężyce.

2. 

masło 10 g  cynamon mielony ½ łyżeczki

W garnku roztapiamy kawałek masła, dodajemy jabłka i cynamon, mieszamy i chwilę dusimy.

3. 

cukier kryształ 40 g  rodzynki 40 g

Dosypujemy cukier, dodajemy umyte rodzynki, mieszamy i ponownie chwilę dusimy. Ściągamy z ognia.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 500 ml  cukier kryształ 40 g  budyń waniliowy w proszku 40 g

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy budyń.

5. 

długie biszkopty 8 sztuk  orzechy włoskie 40 g

Do większych szerszych pucharków połamiemy długie biszkopty (do każdego pucharka 2 szt). Na biszkopty rozdzielimy 2/3 jabłek i równomiernie rozdzielimy budyń. Na wierzch rozłożymy jedną trzecią jabłek która nam została i posypujemy je pokrojonymi orzechami. Odstawiamy do wystudzenia i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się