Jabłkowy jesienny pucharek

Przepyszny smakołyk na dżdżyste niedzielne popołudnie.
przepis,fotoprzepis,jabłka,rodzynki,długie biszkopty,orzechy włoskie,Desery w pucharkach,Sezonowe przepisy
Desery w pucharkach
Kategorie
Desery w pucharkach › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Orzechy › Sezon - Jabłka (zima) ›Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 40 142 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 80 322 | gramów kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
długie biszkopty | 8 ?? | sztuk kcal | |
jabłka | 500 305 | gramów kcal | |
masło | 10 74 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 240 | mililitrów kcal | |
orzechy włoskie | 40 270 | gramów kcal | |
rodzynki | 40 114 | gramów kcal |
Przepis

2.
masło 10 gramów • cynamon mielony ½ łyżeczki
W garnku roztapiamy kawałek masła, dodajemy jabłka i cynamon, mieszamy i chwilę dusimy.

3.
cukier kryształ 40 gramów • rodzynki 40 gramów
Dosypujemy cukier, dodajemy umyte rodzynki, mieszamy i ponownie chwilę dusimy. Ściągamy z ognia.

4.
mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów • cukier kryształ 40 gramów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów
Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy budyń.

5.
długie biszkopty 8 sztuk • orzechy włoskie 40 gramów
Do większych szerszych pucharków połamiemy długie biszkopty (do każdego pucharka 2 szt). Na biszkopty rozdzielimy 2/3 jabłek i równomiernie rozdzielimy budyń. Na wierzch rozłożymy jedną trzecią jabłek która nam została i posypujemy je pokrojonymi orzechami. Odstawiamy do wystudzenia i podajemy.

Smacznego!