swiatwemnie.pl

Sezonowe przepisy

 

Ciasto budyniowe z nektarynkami

Ciasto budyniowe z nektarynkami

Popularna przekąska, prosta w przygotowaniu. Jest świeża i wspaniale smakuje.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
1 h. 10 min.
Trudność
średnia

Pieczone piersi z kurczaka z ziemniakami

Pieczone piersi z kurczaka z ziemniakami

agodne mięso z kurczaka w marynacie, zapiekane z ziemniakami i cebulką.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
1 h. 20 min.
Trudność
niska

Kluski z niedźwiedzim czosnkiem

Kluski z niedźwiedzim czosnkiem

Te oto bardzo smaczne wiosenne kluseczki możemy podawać z bryndzą, albo jako dodatek do gulaszy.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Wątróbka wieprzowa na cebuli

Wątróbka wieprzowa na cebuli

Doskonały smakołyk klasycznej kuchni,który przy tak ogromnej fali nowoczesnych przepisów, oraz różnych "za", a raczej "przeciw" wypadł z dzisiejszych jadłospisów.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska

Cukinia na czosnku i cebuli

Cukinia na czosnku i cebuli

Prosta bezmięsna kolacja z lubianej cukinii. Podajemy z ziemniaczanym puree lub tylko z chlebem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Pieczone warzywne kuleczki

Pieczone warzywne kuleczki

Wspaniałe warzywne kuleczki podajemy z ulubionym dodatkiem. Polecamy pieczone ziemniaki, sos tatarski albo ryż, ziemniaczane puree, strączkowy dodatek na ciepło... macie tego dużo do wyboru!

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Parówki z sosem sojowym

Parówki z sosem sojowym

Prosty przepis na przygotowanie kolacji dla powiedzmy początkujących kucharzy ;)

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Pasta z camembertem i cebulą

Pasta z camembertem i cebulą

Doskonała pasta, która najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym chlebem, ale i też z chrupiącą białą bułką. Dobra również na mini kanapeczki jako przekąska.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
średnia

Tłuczone ziemniaki

Tłuczone ziemniaki

Tradycyjne "nadmuchane" ziemniaczane puree. Podajemy jako samodzielne danie ze smażoną cebulką, albo jako dodatek.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Duszona papryka z jajkiem

Duszona papryka z jajkiem

Szybka smaczna kolacja.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Kernotto z bryndzą i niedźwiedzim czosnkiem

Kernotto z bryndzą i niedźwiedzim czosnkiem

Bezmięsny obiad z orkiszowych krup, pora, bryndzy i niedźwiedziego czosnku.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Filety rybne na cebuli

Filety rybne na cebuli

Dietetycznie przygotowana ryba na stół wigilijny jak też do zwyczajnej konsumpcji podczas całego roku.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Pieczone wieprzowe udo z korzeniowymi warzywami

Pieczone wieprzowe udo z korzeniowymi warzywami

Ulubiona pieczona wieprzowina na warzywach. Podajemy z ziemniaczanymi dodatkami, z kiszonym ogórkiem lub smaczną ćwikłową surówką.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
2 h. 30 min.
Trudność
średnia

Wiosenne czewapcziczi z niedźwiedzim czosnkiem

Wiosenne czewapcziczi z niedźwiedzim czosnkiem

Ulubiona wieprzowinka z odrobiną wiosny. Podajemy z zieloną cebulką i klasycznie z gotowanymi ziemniakami i musztardą.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
niska

Pikantne udka z kurczaka z warzywami

Pikantne udka z kurczaka z warzywami

Przy skromności trzy porcje :) prawdziwego drobiowego przysmaku.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 15 min.
Trudność
średnia

Sos tatarski z kwaśnej śmietany

Sos tatarski z kwaśnej śmietany

Lekki tatarski sos nadaje się do smażonych warzywnych dań.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
niska

Twarogowa sałatka z cebulką

Twarogowa sałatka z cebulką

Przepis na przygotowanie smacznej sałatki pełnej białka, włókien i grzesznie dobrego majonezu.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Gulasz z kotła

Gulasz z kotła

Około 8 litrów wspaniałego mięsnego gulaszu przygotowanego w 16 litrowym emaliowanym kotle, na płonącym sosnowym drzewie. Ilość porcji jest wprost proporcjonalna do głodu i potrzeby dokładki wszystkich kucharzy i pomocników.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
4 h.
Trudność
średnia

Rybne kuleczki z niedźwiedzim czosnkiem

Rybne kuleczki z niedźwiedzim czosnkiem

Niezwykle smaczne rybne kotleciki ze zdrowym niedźwiedzim czosnkiem. Podajemy z ziemniaczanym puree.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Morawski wróbel

Morawski wróbel

Czeska klasyka, wieprzowe udo z kiszoną kapustą i knedlem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska

Zupa rybno-warzywna

Zupa rybno-warzywna

Gęsta zupa z warzyw i filetów rybnych. Na zupę polecamy użyć filety, które zawierają 100% mięsa i nie są konserwowane żadnym środkiem.Najodpowiedniejsze są filety z ryb, które są bezpośrednio po złowieniu przetwarzane i mrożone. Oczywiście, do przyrządzenia zupy można użyć także jakąkolwiek mrożoną czy też świeżą rybę. Jednak konsumpcja będzie trudniejsza, gdyż trzeba uważać na ości.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
wysoka

Nakładany hermelin

Nakładany hermelin

Wspaniały nakładany ser doskonały jako przystawka lub jako przekąska do piwa.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Grzybowa jajecznica

Grzybowa jajecznica

Wybierzcie się w jesieni wcześnie rano do lasu i potem przygotujcie sobie smaczne śniadanie.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Nektarynkowy chutney

Nektarynkowy chutney

Nektarynkowy pikantny sos. Chutney podaje się zwykle w małej ilości do wegetariańskich dań. Szczególnie dobrze doprawi na przykład warzywne curry.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się