swiatwemnie.pl

Sezonowe przepisy

 

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fasolką

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fasolką

Coś dość dobrego, choć może tak nie wygląda, dla miłośników roślin strączkowych. Podajemy z gotowaną ćwikłą, lub z kapuścianą sałatką.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Ziemniaczane gnocchi alias Noky

Ziemniaczane gnocchi alias Noky

Nieistotne pod jaką nazwą znacie tę potrawę, ale ważne że Wam smakuje!...czas zakasać rękawy i rozpocząć przygotowania. Domowe są najlepsze!

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Placek ziemniaczany na blasze

Placek ziemniaczany na blasze

Ulubione placki ziemniaczane łatwe w upieczeniu na blasze w jednym kawałku.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Pomidory nadziewane bryndzą

Pomidory nadziewane bryndzą

Niesamowite świeże pomidory z bryndzowo-ananasowym farszem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Cukinia w bazyliowym cieście

Cukinia w bazyliowym cieście

Proste i ciekawe wegetariańskie danie z cukinii.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
Trudność
niska

Twarogowe truskawkowe ciasto

Twarogowe truskawkowe ciasto

Instrukcja na polepszone truskawkowe ciasto poprzez dodanie twarogu według sprawdzonego klasycznego przepisu.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Smażony bez

Smażony bez

Pychotka od przyrody. Podajemy posypane cynamonowym cukrem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
średnia

Ziemniaki zapiekane z leczem

Ziemniaki zapiekane z leczem

Doskonałe przekładane ziemniaki o pomidorowo-paprykowym smaku.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Groszek na gęsto z niedźwiedzim czosnkiem

Groszek na gęsto z niedźwiedzim czosnkiem

Zdrowa i smaczna potrawa z suszonego żółtego groszku i niedźwiedziego czosnku. Przepis jest natchniony ulubionym indyjskim daniem Dal palak, w którym groszek jest połączony ze szpinakiem. Podajemy z ryżem basmati, dla nie wegetarian polecamy z golonką :)

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Francuskie ziemniaki

Francuskie ziemniaki

Przepis na przygotowanie francuskich ziemniaków. Syty i smaczny obiad na powszedni dzień dla każdego.

Pichcił
Ivan
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Do przygotowania dobrej jakości domowego syropu bez konserwantów i dodatków chemicznych potrzebujemy:Kwiaty czarnego bzu(zbierane w maju albo czerwcu,w słoneczny dzień i najlepiej do południa). Kwas cytrynowy (to naturalny środek konserwujący).

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Wołowe udo na korzeniowych warzywach

Wołowe udo na korzeniowych warzywach

Przepis na smaczny gulasz z wołowego mięsa z korzeniowymi warzywami i papryczką. Dobry dodatkiem może być knedel lub haluszki.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
2 h. 20 min.
Trudność
niska

Ziemniaczane kulki faszerowane wędzonym mięsem

Ziemniaczane kulki faszerowane wędzonym mięsem

Ulubione ziemniaczane knedliki faszerowane wędzonym mięsem, podajemy ze smażoną cebulką i kwaśną kiszoną kapustą.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Kapuściano - fasolowa zupa

Kapuściano - fasolowa zupa

Pierwotny przepis na tą starożytną zupę mówi o jej przygotowaniu w kociołku na ogniu i pieczeniu ziemniaków w żarze. Proponujemy wam proste przygotowanie tej smacznej i zdrowej zupy w nowoczesnej kuchni.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Zapiekanka warzywna z bułkami

Zapiekanka warzywna z bułkami

Ciepłą warzywną zapiekankę podajemy jako danie główne ze świeżą pomidorową albo ogórkową surówką. Możemy ją podawać też na zimno jako słone warzywne ciasto. Nadaje się również jako dodatek do smażonego lub pieczone mięsa.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska

Malinowe muffiny z migdałami

Malinowe muffiny z migdałami

Puszyste muffiny o wspaniałym smaku ogrodowych malin.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Zapiekane kolorowe ziemniaki

Zapiekane kolorowe ziemniaki

Ziemniaczany obiad pełen kolorowych smaków.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
wysoka

Nakładany hermelin

Nakładany hermelin

Wspaniały nakładany ser doskonały jako przystawka lub jako przekąska do piwa.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Zupa rybna z niedźwiedzim czosnkiem

Zupa rybna z niedźwiedzim czosnkiem

Gęsta rybna zupa, pełna warzyw, wzbogacona o ulubiony niedźwiedzi czosnek.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Śmietanowy sos z boczniaka z ziemniakami

Śmietanowy sos z boczniaka z ziemniakami

Delikatny sos z boczniaka, w którym się zakochacie.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Prosty przepis na przygotowanie delikatnych placków z cukinii.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Placki z ziemniaczanego ciasta z brokułem

Placki z ziemniaczanego ciasta z brokułem

Wspaniałe placki, wypełnione brokułowo - serowym farszem, usmażone na oleju na patelni.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Słowackie kluseczki

Słowackie kluseczki

Tradycyjny przysmak naszych prababek. To syte danie było w karcie dań głównie w okresie zimowym, gdy były już w piwnicy składowane ziemniaki i cebula, w beczce kiszona kapusta, w komórce kawałek dobrej słoninki ze świniobicia.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
wysoka

Selerowe puree

Selerowe puree

Delikatne ziemniaczano-selerowe puree, odpowiednie jako dodatek do ryby, albo soczystego saute.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się