swiatwemnie.pl

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem

    

Pieczone wołowe kawałki z warzywami i ziemniakami. Kolacja lub obiad z jednego naczynia.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

czarny pieprz mielony½łyżeczki
czerwona cebula200gramów
mięso wołowe500gramów
olej rzepakowy2łyżki
papryka czerwona125gramów
pomidory w puszce150gramów
ser Eidam100gramów
sól1łyżeczka
ziemniaki500gramów

1. 

mięso wołowe 500 gramów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Mięso myjemy, kroimy na paseczki i pieprzymy. Mieszamy...

2. 

olej rzepakowy 2 łyżki  sól 1 łyżeczka

...i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Solimy.

3. 

czerwona cebula 200 gramów

Obieramy, na kółeczka kroimy i rozdzielamy, cebulę. Rozkładamy ją na mięsie. Przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 30 minut pieczemy.

4. 

papryka czerwona 125 gramów  pomidory w puszce 150 gramów

Obraną, pokrojoną paprykę i pomidory rozkładamy na podpieczone mięso.

5. 

ziemniaki 500 gramów

Obieramy, myjemy ziemniaki i kroimy na kółeczka.

6. 

Połowę ziemniaków dodajemy i mieszamy z mięsem i warzywami.

7. 

Drugą połowę ziemniaków rozkładamy na mieszance. Solimy, przykrywamy i pieczemy około 45 minut.

8. 

ser Eidam 100 gramów

Ser trzemy na grubo i posypujemy nim ziemniaki.

9. 

Krótko go w piekarniku roztapiamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się