Cukinia faszerowana wieprzowiną

Popularna cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami to świetny pomysł na danie główne w letni dzień. Ponieważ importowana cukinia gości na sklepowych półkach nawet zimą, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ten przysmak nawet w mroźne dni. Podajemy z ziemniaczanym puree.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,cukinia,Wieprzowina,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 600 1026 | gramów kcal | |
bułka tarta | 1 56 | łyżka kcal | |
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
chleb | 50 125 | gramów kcal | |
cukinia | 2 ?? | sztuki kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
marchew | 50 23 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
olej słonecznikowy | 50 450 | mililitrów kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
pietruszka | 50 32 | gramów kcal | |
ser Eidam | 100 286 | gramów kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal |
Przepis


3.
olej słonecznikowy 50 mililitrów • cebula 150 gramów
Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju.

4.
marchew 50 gramów • pietruszka 50 gramów • sól 1.5 łyżeczki
Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do cebuli, solimy i krótko smażymy.

5.
czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Dodajemy zmielone mięso, przyprawy, mieszamy i pod pokrywką dusimy.

6.
cukinia 2 sztuki
Dwie większe (około 30 cm długości) i grubsze cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy wnętrze, które mielimy w maszynce do mięsa. Podczas mielenia usuwamy nadmiar soku z młynka.

7.
bułka tarta 1 łyżka
Zmielone wnętrze cukinii dodajemy do mięsa. W razie potrzeby możemy zagęścić łyżką bułki tartej.


9.
Cukinię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier polewamy odrobiną oleju. Cukinie faszerujemy nadzieniem i w temperaturze 180°C pieczemy przez 30 minut.


11.
posypujemy nim cukinie i 10 minut zapiekamy.

Smacznego!