swiatwemnie.pl

Bezglutenowe

 

Winogronowy dżem Nowy przepis

Winogronowy dżem

Doskonały domowy dżem z drobnych, kwaskowatych, niebieskich winogron. Do jego przygotowania użyty był cukier i trzcinowy cukier żelujący z pektyną, bez konserwantów. Dżem jest dość gęsty, doskonały do naleśników, do smarowania ciast ze słodkimi nadzieniami i na korpus kremowego tortu.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Topór kata Nowy przepis

Topór kata

Mało kto odmówi kombinacji smażonego wieprzowego mięsa, cebuli, papryki, ogórka konserwowego i keczupu. Aby był topór kata naprawdę ostry, trzeba mu ten topór naostrzyć pikantną papryką.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

Cielęca zupa Nowy przepis

Cielęca zupa

Wspaniała, lekka gulaszowa zupa z delikatnego cielęcego mięsa.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

średnia

Pieczona kapusta jako dodatek do dań

Doskonała pieczona kapusta jest niezwykle doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Jest również smacznym wegańskim pokarmem. Zdecydowanie wam będzie smakować!

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Tzatziki

Tzatziki to ulubiony grecki dip, albo również surówka. Często podaje się jako przystawkę, ale i jako dodatek do greckich dań na przykład do souvlaki albo gyrosa.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Sałatka quinoa ze świeżymi warzywami

Smaczna zdrowa sałatka.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Sałatka z buraczków z majonezem

Przepis na sałatkę majonezową, której głównym składnikiem są buraczki. Buraczki zawierają mnóstwo witamin. Polecamy przygotowywać sałatkę w miesiącach jesiennych i zimowych, kiedy te warzywa są dostępne a skutecznie wzmocni Wasze zdrowie i odporność.

Pichcił

Jurgason

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

Szynka z chrzanem w galarecie

Przystawka nadająca się podczas gościny w zimowych miesiącach.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Imbirowy likier

Domowy przepis na mocny imbirowy "lek", polecamy dorosłym przeciwko grypie i przeziębieniu. Ponoć jeśli nie pomoże, na pewno nie zaszkodzi, jeśli się dawkuje z umiarem :) Prewencyjnie poleca się jedną łyżkę stołową - maksymalnie jeden kieliszek po kolacji.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kokosowe serduszka

Ulubione kokosowe ciasto nie tylko dla zakochanych na Walentynki :) Nie pieczony smakołyk zabarwiony świeżym sokiem z buraczków ćwikłowych, którego smaku nie poczujecie.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

Ziemniaki zapieczone z wędzonym mięsem i kiszoną kapustą

Coś smacznego by wykorzystać pozostałe mięso wędzone po świętach.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Jesienna śmietanowa zupa

Śmietanowa warzywna zupa z soczewicą.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Śmietanowy ryż

Duszony kremowy ryż złagodzony śmietaną. Doskonały jako dodatek do smażonego i grillowanego mięsa i warzyw.

Pichcił

Jurgason

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Suflet czekoladowo-śliwkowy

Lekka i łagodna przekąska na idealne zwieńczenie romantycznej kolacji.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

Trudność

niska

Makrela w jogurcie

Smaczna i zdrowa ryba w jogurtowej marynacie. Podajemy z ryżem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Ziemniaki z kurkumą

Delikatnie pikantne duszone ziemniaki z indyjską przyprawą.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

24 min.

Trudność

średnia

Wieprzowe kawałki w warzywno-śmietanowym sosie

Podajemy z makaronem albo z parzonym knedlem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Stek z łososia

osoś jest lubiany przez swój doskonały smak, soczyście delikatne mięso i bogate wartości odżywcze. Jego przygotowanie jest proste i może nim zaimponować nawet początkujący kucharz.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

Szparagi z sezamem

Doskonały przysmak ze zdrowej szparagi.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

Pieczony boczek

Na pieczenie najlepszy jest chudy, dobrze przerośnięty boczek. Podajemy z knedlem pokropionym sosem z wypieku i duszoną białą kapustą.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się