swiatwemnie.pl

Bezglutenowe

 

Indycze saute z selerem i pieczarkami Nowy przepis

Indycze saute z selerem i pieczarkami

Niektórzy seler uwielbiają, niektórzy nie. W tym wspaniałym połączeniu zasmakuje wszystkim.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Rozmarynowe migdałowe krakersy

Rozmarynowe migdałowe krakersy

Słone bezglutenowe krakersy z migdałowej mąki o wspaniałym zapachu rozmarynu.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Kasza kukurydziana z bananami

Kasza kukurydziana z bananami

Mleczna kasza na śniadanie bez cukru. Można podawać z nasiekanymi orzechami włoskimi i według smaku dodać troszkę miodu.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Amerykański Coleslaw z czerwonej kapusty

Amerykański Coleslaw z czerwonej kapusty

Ulubiona warzywna surówka ze zdrowej czerwonej kapusty i warzyw.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Sos do steków ze świeżymi ziołami

Sos do steków ze świeżymi ziołami

Klasyczna potrawa o ziołowym posmaku na śmietanie.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
niska

Wołowina na czerwonym winie

Wołowina na czerwonym winie

Rustykalny przepis na wołowinę na czerwonym winie z warzywami korzeniowymi, grzybami i tymiankiem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
średnia

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Wymienione placki są pieczone w piekarniku na blasze na specjalnej folii która jest przeznaczona do pieczenia bez tłuszczu. Jednak placki te, wedle gustu, można piec także na blasze wysmarowanej smalcem, ewentualnie smażyć na patelni na oleju.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Warzywne curry

Warzywne curry

Smaczny, zdrowy i bardzo dobry warzywny gulasz z indyjskiej kuchni. Podajemy z ryżem. Rodzaje warzyw w warzywnym curry możemy zamieniać. Zamiast cukinii użyć na przykład bakłażana lub dynię ...

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
wysoka

Selerowa sałatka z koniakiem

Selerowa sałatka z koniakiem

Coś naprawdę tylko dla panów :)

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
niska

Orawskie jeże

Orawskie jeże

Klasyczny słowacki przepis z surowców bieżnie znajdujących się w lodówce.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
Trudność
niska

Piersi z kaczki w owocowym sosie

Piersi z kaczki w owocowym sosie

Mięciutkie płaty z kaczki w gęstym owocowym sosie z winem. Serwujemy z ziemniaczanym puree.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Marynowane piersi z kurczaka z mozzarellą

Marynowane piersi z kurczaka z mozzarellą

Soczysty drób ze smacznym serem - obiad, albo kolacja dla wszystkich smakoszy. Danie nadaje się do menu dla ludzi z nadwagą, podczas gdy dodatkiem miałaby być sałatka ze świeżych warzyw polana oliwą z oliwek.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
niska

Indycze sakiewki nadziewane serem i szczypiorkiem

Indycze sakiewki nadziewane serem i szczypiorkiem

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska

Mango Lassi

Mango Lassi

Orzeźwiający napój z rozmiksowanego manga i jogurtu. Pochodzi z Indii i jest doskonały! Podajemy schłodzony albo z lodem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
niska

Sałatka z białej kapusty

Sałatka z białej kapusty

Ulubiona sałatka z białą kapustą i majonezem. Jest to bardzo dobry przepis na jedną z jej wersji. Podajemy jako surówkę do potraw z mięsem. Docenią ją wszyscy uczestnicy imprezy, kiedy dołączymy ją do zimnych bufetów.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Sos serowo - ziemniaczany

Ciepły sos idealny do pieczonej albo grillowanej ryby bądź mięsa.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Miso zupa z tofu

Miso zupa z tofu

Tradycyjna japońska zupa, której podstawowymi składnikami są "miso" pasta i wywar "dashi". Najpopularniejsza jest wersja z dodatkiem tofu i suszonych wodorostów, ale użyć można również grzyby, wiosenną cebulkę, warzywa albo jajka.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Pieczony pasztet z wątróbek kurczaka

Pieczony pasztet z wątróbek kurczaka

Domowy pieczony pasztet z wątróbek kurczaka. Pasztet podajemy na zimno. Najsmaczniejszy jest ze świeżym pieczywem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Pasta z białej rzodkiewki

Pasta z białej rzodkiewki

Smakowo podobna i interesująca kolorem jest też wersja z czerwonej rzodkiewki, tylko jest nią więcej pracy przy struganiu.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
Trudność
niska

Duszone warzywa z kokosem i borówkami

Duszone warzywa z kokosem i borówkami

Interesujące w smaku, przyrządzone na słodko warzywa idealne jako dodatek do wielu dań. Warto spróbować takie danie zaoferować dzieciom, które nie przepadają za warzywami.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska

Kaczka pieczona na pomarańczach

Kaczka pieczona na pomarańczach

Podajemy z duszoną kapustą i parzonym knedlem polanym sosem z upieczonej kaczki.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
niska

Marynowany stek z rekina

Marynowany stek z rekina

Marynowany stek z rekina na czosnku i cebuli, ale też usmażony w potrójnej panierce jest odpowiedni na nietradycyjny posiłek wigilijny.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Topór kata

Topór kata

Mało kto odmówi kombinacji smażonego wieprzowego mięsa, cebuli, papryki, ogórka konserwowego i keczupu. Aby był topór kata naprawdę ostry, trzeba mu ten topór naostrzyć pikantną papryką.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
niska

Tofu z grillowanymi warzywami i sosem tahini

Tofu z grillowanymi warzywami i sosem tahini

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
Trudność
średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się