swiatwemnie.pl

Twarogowo-jabłkowa strucla

    

Szybkie ciasto na niedzielne popołudnie, z ciasta francuskiego, ulubionych jabłek i twarogu.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

wysoka

 

 

biszkopty50gramów
ciasto francuskie275gramów
cukier puder-
cukier trzcinowy50gramów
jabłka350gramów
jajka kurze1sztuka
migdały mielone2łyżki
rodzynki50gramów
skrobia kukurydziana5gramów
twaróg mielony250gramów

1. 

twaróg mielony 250 gramów  cukier trzcinowy 50 gramów  rodzynki 50 gramów  skrobia kukurydziana 5 gramów

Rodzynki chwilę moczmy w wodzie, odcedzamy i mieszamy z twarogiem, cukrem i stołową łyżką skrobi kukurydzianej.

2. 

jabłka 350 gramów

Jabłka obieramy i na grubo trzemy.

3. 

biszkopty 50 gramów

Biszkopty na drobno rozkruszamy.

4. 

ciasto francuskie 275 gramów

Ciasto zawinięte w papier rozwijamy. Rozkładamy lekko wyciśnięte jabłka, około 1,5 cm od brzegów.

5. 

Posypujemy pokruszonymi biszkoptami.

6. 

Na jedną połowę, wzdłuż, równomiernie rozkładamy twarogowe nadzienie.

7. 

jajka kurze 1 sztuka

Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.

8. 

Ciasto, razem z papierem, przekładamy na połowę.

9. 

Przekładamy na blachę a papier z wierzchu ciasta kładziemy na blachę (możemy też urwać, odciąć). Brzegi ciasta ugniatamy, całe ciasto smarujemy jajkiem i przebijamy widelcem.

10. 

migdały mielone 2 łyżki

Posypujemy mielonymi migdałami (albo orzechami).

11. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

12. 

cukier puder

Upieczoną struclę posypujemy przesianym cukrem pudrem i ostudzamy.

13. 

Kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się