swiatwemnie.pl

Twarogowo-jabłkowa strucla

     

Szybkie ciasto na niedzielne popołudnie, z ciasta francuskiego, ulubionych jabłek i twarogu.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

wysoka

 

 

Biszkopty50gramów
Ciasto francuskie275gramów
Cukier puder
Cukier trzcinowy50gramów
Jabłka350gramów
Jajka kurze1sztuka
Migdały mielone2łyżki
Rodzynki50gramów
Skrobia kukurydziana5gramów
Twaróg mielony250gramów

1. 

twaróg mielony 250 g  cukier trzcinowy 50 g  rodzynki 50 g  skrobia kukurydziana 5 g

Rodzynki chwilę moczmy w wodzie, odcedzamy i mieszamy z twarogiem, cukrem i stołową łyżką skrobi kukurydzianej.

2. 

jabłka 350 g

Jabłka obieramy i na grubo trzemy.

3. 

biszkopty 50 g

Biszkopty na drobno rozkruszamy.

4. 

ciasto francuskie 275 g

Ciasto zawinięte w papier rozwijamy. Rozkładamy lekko wyciśnięte jabłka, około 1,5 cm od brzegów.

5. 

Posypujemy pokruszonymi biszkoptami.

6. 

Na jedną połowę, wzdłuż, równomiernie rozkładamy twarogowe nadzienie.

7. 

jajka kurze 1 sztuka

Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.

8. 

Ciasto, razem z papierem, przekładamy na połowę.

9. 

Przekładamy na blachę a papier z wierzchu ciasta kładziemy na blachę (możemy też urwać, odciąć). Brzegi ciasta ugniatamy, całe ciasto smarujemy jajkiem i przebijamy widelcem.

10. 

migdały mielone 2 łyżki

Posypujemy mielonymi migdałami (albo orzechami).

11. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

12. 

cukier puder

Upieczoną struclę posypujemy przesianym cukrem pudrem i ostudzamy.

13. 

Kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się