swiatwemnie.pl

Kuchnia węgierska

 
Ziemniaczane langosze

Węgierskie langosze z drożdżowego ciasta z tartymi gotowanymi ziemniakami. Langosze są miękkie, delikatne i puszyste. Podajemy według smaku, tradycyjnie z kwaśną śmietaną i tarty serem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Somloi kluski (Somlói galuska)

Bajeczny deser z węgierskiej kuchni przygotowany według tradycyjnego przepisu.Czasochłonne przygotowanie powoduje,że tą kulinarną specjalność serwuje się tylko w luksusowych restauracjach.Na prawdę warto go zrobić.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

Gulasz z kurczaka

Dobry pomysł na niedzielny obiad. Aby zmniejszyć ilość kalorii, w przepisie wykorzystano jogurt zamiast słodkiej śmietany, co jednak nie ma wpływu na smak potrawy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Domowe ciasto Dobosza

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Jabłkowo-orzechowy i jabłkowo-makowy strudel

Przygotowanie prostych strudli z ciasta francuskiego.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Segedyński gulasz

Doskonałe klasyczne danie kuchni węgierskiej. Podajemy z knedlem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Gulasz z kotła

Około 8 litrów wspaniałego mięsnego gulaszu przygotowanego w 16 litrowym emaliowanym kotle, na płonącym sosnowym drzewie. Ilość porcji jest wprost proporcjonalna do głodu i potrzeby dokładki wszystkich kucharzy i pomocników.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

4 h.

Trudność

średnia

Kociołkowy gulasz bez kociołka

Gulasz z kuchenki na wielką rodzinną imprezę.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

Wieprzowy gulasz z pieczarkami

Tradycyjna mięsna zupa, nadaje się jako danie przed obiadem, ale również jako główne danie. Podajemy z chlebem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

niska

Gulasz nie gulasz

Prosty przepis z małą ilością składników i dużą ilością przypraw.

Pichcił

Jurgason

Czas przygotowania

Trudność

niska

Gulasz węgierski

Świetny przepis na oryginalny gulasz węgierski. Gulasz składa się wyłącznie z mięsa, cebuli, papryki oraz pomidorów. Jest bardzo smaczny i nawet bez żadnego dodatkowego zagęszczenia jest dostatecznie gęsty. Tradycyjnie podajemy z haluszkami, jednak bez przeszkód można go serwować także z knedlem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

2 h. 20 min.

Trudność

średnia

Wieprzowa zupa

Prosta gulaszowa zupa z wieprzowego mięsa i ziemniaków.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

Halaszle z pangi

Doskonała, delikatnie pikantna rybna zupa z pangi. Proste i szybkie przygotowanie.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 
 

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się