swiatwemnie.pl

Kuchnia węgierska

 

Segedyński gulasz

Segedyński gulasz

Doskonałe klasyczne danie kuchni węgierskiej. Podajemy z knedlem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Świetny przepis na oryginalny gulasz węgierski. Gulasz składa się wyłącznie z mięsa, cebuli, papryki oraz pomidorów. Jest bardzo smaczny i nawet bez żadnego dodatkowego zagęszczenia jest dostatecznie gęsty. Tradycyjnie podajemy z haluszkami, jednak bez przeszkód można go serwować także z knedlem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
2 h. 20 min.
Trudność
średnia

Halaszle z pangi

Halaszle z pangi

Doskonała, delikatnie pikantna rybna zupa z pangi. Proste i szybkie przygotowanie.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Ziemniaczane langosze

Ziemniaczane langosze

Węgierskie langosze z drożdżowego ciasta z tartymi gotowanymi ziemniakami. Langosze są miękkie, delikatne i puszyste. Podajemy według smaku, tradycyjnie z kwaśną śmietaną i tarty serem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Wieprzowa zupa

Wieprzowa zupa

Prosta gulaszowa zupa z wieprzowego mięsa i ziemniaków.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska

Gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka

Dobry pomysł na niedzielny obiad. Aby zmniejszyć ilość kalorii, w przepisie wykorzystano jogurt zamiast słodkiej śmietany, co jednak nie ma wpływu na smak potrawy.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Kociołkowy gulasz bez kociołka

Kociołkowy gulasz bez kociołka

Gulasz z kuchenki na wielką rodzinną imprezę.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
2 h. 30 min.
Trudność
średnia

Wieprzowy gulasz z pieczarkami

Wieprzowy gulasz z pieczarkami

Tradycyjna mięsna zupa, nadaje się jako danie przed obiadem, ale również jako główne danie. Podajemy z chlebem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
1 h. 10 min.
Trudność
niska

Jabłkowo-orzechowy i jabłkowo-makowy strudel

Jabłkowo-orzechowy i jabłkowo-makowy strudel

Przygotowanie prostych strudli z ciasta francuskiego.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia

Gulasz nie gulasz

Gulasz nie gulasz

Prosty przepis z małą ilością składników i dużą ilością przypraw.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
Trudność
niska

Domowe ciasto Dobosza

Domowe ciasto Dobosza

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Somloi kluski (Somlói galuska)

Somloi kluski (Somlói galuska)

Bajeczny deser z węgierskiej kuchni przygotowany według tradycyjnego przepisu.Czasochłonne przygotowanie powoduje,że tą kulinarną specjalność serwuje się tylko w luksusowych restauracjach.Na prawdę warto go zrobić.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
wysoka

Gulasz z kotła

Gulasz z kotła

Około 8 litrów wspaniałego mięsnego gulaszu przygotowanego w 16 litrowym emaliowanym kotle, na płonącym sosnowym drzewie. Ilość porcji jest wprost proporcjonalna do głodu i potrzeby dokładki wszystkich kucharzy i pomocników.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
4 h.
Trudność
średnia

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się