PRZEPISY

Pikantny dal z soczewicy i grochu

Pikantny dal z soczewicy i grochu

Dal to strączkowa kasza podawana jako podstawowa część indyjskiego obiadowego menu. To bardzo zdrowe danie, pełne białka, jest również popularne w innych krajach Orientu.

przepis,fotoprzepis,żółty groch suszony, połówki,soczewica,Dodatki warzywne,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe

Dodatki warzywne

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Ryż Basmati - podstawowy przepis na przygotowanie przepis-
czerwona cebula80gramów
czosnek8gramów
korzeń imbiru8gramów
masło30gramów
przyprawa chili¼łyżeczki
przyprawa kurkuma1łyżeczka
przyprawa mielona kolendra¼łyżeczki
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera½łyżeczki
soczewica100gramów
Ćwikłowa sałatka z jogurtem i migdałami przepis-
żółty groch suszony, połówki100gramów

 

Przepis

1. 

żółty groch suszony, połówki 100 gramów  soczewica 100 gramów

Rośliny strączkowe przemywamy i odstawiamy na 30 minut namoczone w wodzie. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (500ml) i gotujemy do miękkości.

2. 

czerwona cebula 80 gramów  masło 30 gramów

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na maśle.

3. 

czosnek 8 gramów  korzeń imbiru 8 gramów

Czosnek i imbir obieramy, trzemy.

4. 

przyprawa kurkuma 1 łyżeczka  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki

Do cebuli dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Chwilkę smażymy, mieszamy...

5. 

...i dodajemy ugotowane rośliny strączkowe. Mieszamy.

Smacznego!

© 2011 - 2023 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie