swiatwemnie.pl

Pikantny dal z soczewicy i grochu

     

Dal to strączkowa kasza podawana jako podstawowa część indyjskiego obiadowego menu. To bardzo zdrowe danie, pełne białka, jest również popularne w innych krajach Orientu.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 45 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

żółty groch suszony, połówki 100 g  soczewica 100 g

Rośliny strączkowe przemywamy i odstawiamy na 30 minut namoczone w wodzie. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (500ml) i gotujemy do miękkości.

2. 

czerwona cebula 80 g  masło 30 g

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na maśle.

3. 

czosnek 8 g  korzeń imbiru 8 g

Czosnek i imbir obieramy, trzemy.

4. 

przyprawa kurkuma 1 łyżeczka  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki

Do cebuli dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Chwilkę smażymy, mieszamy...

5. 

...i dodajemy ugotowane rośliny strączkowe. Mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się