swiatwemnie.pl

Pieczone udka z indyka na czerwonej cebuli

    

Mięso jest najsmaczniejsze gdy podajemy je z knedlem oraz duszoną kiszoną kapustą.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

czarny pieprz mielony1łyżeczka
czerwona cebula250gramów
czosnek8ząbków
olej rzepakowy4łyżki
podudzia z indyka2kilogramów
sól3łyżeczki
woda200mililitrów

1. 

czosnek 8 ząbków

Obieramy czosnek i kroimy na cienko.

2. 

podudzia z indyka 2 kilogramów  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka

Indycze udka myjemy i kroimy. Pod skórę wsuwamy część przygotowanego wcześniej czosnku. Solimy oraz doprawiamy pieprzem.

3. 

olej rzepakowy 4 łyżki

Pieczemy z każdej strony na patelni z niewielką ilością oleju.

4. 

czerwona cebula 250 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na kółeczka i wkładamy do brytfanny.

5. 

woda 200 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Na cebulę kładziemy indycze udka i posypujemy resztą czosnku. Solimy, dolewamy wodę, przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę upiec w piekarniku przy temperaturze 200°.

6. 

Po godzinie obracamy i pieczemy dalej przez około 30 minut.

7. 

Na końcu dopiekamy przez 15 minut na najwyższej temperaturze.

8. 

Częściowo wychłodzone mięso indycze obieramy z kości i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się