swiatwemnie.pl

Kuchnia japońska

 

Marynowana rzodkiew z sezamem

Marynowana rzodkiew z sezamem

Prosta ale bardzo efektywna kombinacja marynowanej wielkiej białej rzodkwi z dobrej jakości sezamowym olejem i nasionami sezamu wzbogaci wasze danie, albo ofertę przekąsek na party.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
5 min.
Trudność
niska

Rosół z nudlami

Rosół z nudlami

Doskonała japońska zupa.

Pichcił
Mioo
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Łosoś na Teriyaki

Łosoś na Teriyaki

Przepis na szybkie i oszczędne przygotowanie doskonałego i zdrowego dania.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
niska

Miso zupa z fasolką szparagową

Miso zupa z fasolką szparagową

Tradycyjna japońska zupa, której podstawowymi składnikami są "miso" pasta i wywar "dashi". Ta propozycja jest z gotowaną fasolką szparagową i gotowanym jajkiem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
średnia

Miso zupa z tofu

Miso zupa z tofu

Tradycyjna japońska zupa, której podstawowymi składnikami są "miso" pasta i wywar "dashi". Najpopularniejsza jest wersja z dodatkiem tofu i suszonych wodorostów, ale użyć można również grzyby, wiosenną cebulkę, warzywa albo jajka.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Fasolowe buchty

Fasolowe buchty

Przepis na przygotowanie popularnych na świecie japońskich drożdżowych bucht "Anpan" z nadzieniem z rozgotowanych i rozmiksowanych czerwonych fasoli z cukrem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Domowe sushi

Domowe sushi

Zdrowy i smaczny przysmak z dalekiego wschodu przygotowany w naszej kuchni smakuje tak samo dobrze jak w sushi - barze.

Pichcił
Mioo
Czas przygotowania
Trudność
wysoka

Kombu Dashi

Kombu Dashi

Przepis na wegetariańskie Dashi - bulion z wodorostów Kombu. W japońskiej kuchni używa się go jako podstawowy składnik do różnych dań.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
4 h.
Trudność
niska

Awase Dashi

Awase Dashi

Przepis na przygotowanie bardzo uniwersalnego wywaru z morskich wodorostów Kombu i płatków wędzonego tuńczyka Katsuobushi. Wykorzystać można na przykład na przygotowanie zupy Miso-shiru.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Smażony korzeń lotosu

Smażony korzeń lotosu

Rozkoszujcie się tym prostym i pożywnym egzotycznym posiłkiem przygotowanym zgodnie z tym przepisem w domu. Przekonacie się, że lotos jest nie tylko piękny na powierzchni, ale może również zainteresować swoją zwykłą niewidoczną częścią.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Gomasio - sól sezamowa

Gomasio - sól sezamowa

Przepis na przyprawę pochodzącą z japońskiej tradycyjnej kuchni. Używa się jej przy doprawianiu ryżu, roślin strączkowych lub ryb.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
niska

Wywar Dashi

Wywar Dashi

Przepis na przygotowanie wywaru z suszonych sardelek.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska

Smażone grzyby Shimeji

Smażone grzyby Shimeji

Przepis na przygotowanie smacznych grzybów shimeji z Azji Wschodniej. Smażone są na marchewce oraz cebulce i doprawione rybnym sosem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się