swiatwemnie.pl

Kuchnia japońska

 

Smażone grzyby Shimeji

Smażone grzyby Shimeji

Przepis na przygotowanie smacznych grzybów shimeji z Azji Wschodniej. Smażone są na marchewce oraz cebulce i doprawione rybnym sosem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Marynowana rzodkiew z sezamem

Marynowana rzodkiew z sezamem

Prosta ale bardzo efektywna kombinacja marynowanej wielkiej białej rzodkwi z dobrej jakości sezamowym olejem i nasionami sezamu wzbogaci wasze danie, albo ofertę przekąsek na party.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
5 min.
Trudność
niska

Smażony korzeń lotosu

Smażony korzeń lotosu

Rozkoszujcie się tym prostym i pożywnym egzotycznym posiłkiem przygotowanym zgodnie z tym przepisem w domu. Przekonacie się, że lotos jest nie tylko piękny na powierzchni, ale może również zainteresować swoją zwykłą niewidoczną częścią.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Rosół z nudlami

Rosół z nudlami

Doskonała japońska zupa.

Pichcił
Mioo
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Fasolowe buchty

Fasolowe buchty

Przepis na przygotowanie popularnych na świecie japońskich drożdżowych bucht "Anpan" z nadzieniem z rozgotowanych i rozmiksowanych czerwonych fasoli z cukrem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Miso zupa z fasolką szparagową

Miso zupa z fasolką szparagową

Tradycyjna japońska zupa, której podstawowymi składnikami są "miso" pasta i wywar "dashi". Ta propozycja jest z gotowaną fasolką szparagową i gotowanym jajkiem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
średnia

Gomasio - sól sezamowa

Gomasio - sól sezamowa

Przepis na przyprawę pochodzącą z japońskiej tradycyjnej kuchni. Używa się jej przy doprawianiu ryżu, roślin strączkowych lub ryb.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
niska

Kombu Dashi

Kombu Dashi

Przepis na wegetariańskie Dashi - bulion z wodorostów Kombu. W japońskiej kuchni używa się go jako podstawowy składnik do różnych dań.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
4 h.
Trudność
niska

osoś na Teriyaki

osoś na Teriyaki

Przepis na szybkie i oszczędne przygotowanie doskonałego i zdrowego dania.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
niska

Awase Dashi

Awase Dashi

Przepis na przygotowanie bardzo uniwersalnego wywaru z morskich wodorostów Kombu i płatków wędzonego tuńczyka Katsuobushi. Wykorzystać można na przykład na przygotowanie zupy Miso-shiru.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Wywar Dashi

Wywar Dashi

Przepis na przygotowanie wywaru z suszonych sardelek.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska

Miso zupa z tofu

Miso zupa z tofu

Tradycyjna japońska zupa, której podstawowymi składnikami są "miso" pasta i wywar "dashi". Najpopularniejsza jest wersja z dodatkiem tofu i suszonych wodorostów, ale użyć można również grzyby, wiosenną cebulkę, warzywa albo jajka.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Domowe sushi

Domowe sushi

Zdrowy i smaczny przysmak z dalekiego wschodu przygotowany w naszej kuchni smakuje tak samo dobrze jak w sushi - barze.

Pichcił
Mioo
Czas przygotowania
Trudność
wysoka

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się