swiatwemnie.pl

Piersi z kaczki z sosem żurawinowym

Szybki przepis na soczyste mięsko z kaczki w wyśmienitym sosie słodko - kwaśnym.

 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

piersi z kaczki 500 g  sól

Skórę solimy i przebijamy wykałaczką.

2. 

Piersi ręką kładziemy skórą na dół na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 5 minut.

3. 

Obracamy i smażymy z drugiej strony przez następnych 5 minut. Mięso nie obracamy widelcem ale szczypcami albo łyżkami.

4. 

Usmażone i naciągnięte mięso wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika mięso na chwilę odstawiamy, aby się „rozluźniło”, dzięki czemu podczas krojenia nie wycieknie z niego cały sok.

5. Sos żurawinowy

suszone borówki brusznice 75 g  ocet balsamiczny 3 łyżki  czerwone wytrawne wino 5 łyżek

W sosie z piersi, który został na patelni zagotowujemy żurawinę, ocet balsamiczny, wino i dżem żurawinowy.

Sos żurawinowy

6. 

masło 15 g

Po 15 minutach gotowania do sosu dodajemy trochę masła i mieszamy, dopóki masło się nie rozpuści.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się