Pikantny groch z marchewką
Wegetariańskie danie inspirowane indyjską kuchnią. Podajemy z ryżem basmati i ze smaczną ananasową sałatką z jogurtem.
przepis,fotoprzepis,marchew,żółty groch suszony, połówki,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie Kuchnia indyjska Wegetariańskie przepisy Bezglutenowe Sezonowe przepisy Kuchnia azjatycka Sezon - Marchewka
Składniki
Składniki
Przyprawa musztarda czarna | ½ | łyżeczki | |
czerwona cebula | 50 | gramów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
korzeń imbiru | 8 | gramów | |
marchew | 300 | gramów | |
masło | 30 | gramów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | 1 | łyżeczka | |
przyprawa mielona kolendra | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 400 | mililitrów | |
żółty groch suszony, połówki | 200 | gramów |
Przepis
1.
czerwona cebula 50 gramów • marchew 300 gramów
Cebulę obieramy i kroimy. Obieramy i myjemy marchewkę.

2.
żółty groch suszony, połówki 200 gramów
Do garnka wsypujemy przemyty groch. Dodajemy cebulę i na kółeczka pokrojoną marchewkę.

4.
...i do prawie całkowitego wchłonięcia wody.

5.
masło 30 gramów • korzeń imbiru 8 gramów • czosnek 2 ząbki
Obieramy imbir, czosnek i na drobno trzemy. Smażymy na maśle,...

6.
Przyprawa musztarda czarna ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma 1 łyżeczka
...i wsypujemy przyprawy. Bardzo krótko smażymy.

7.
Dodajemy do grochu z marchewką.

Smacznego!