swiatwemnie.pl

Pikantny groch z marchewką

     

Wegetariańskie danie inspirowane indyjską kuchnią. Podajemy z ryżem basmati i ze smaczną ananasową sałatką z jogurtem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Czerwona cebula50gramów
Czosnek2ząbki
Korzeń imbiru8gramów
Marchew300gramów
Masło30gramów
Przyprawa chili¼łyżeczki
Przyprawa kurkuma1łyżeczka
Przyprawa mielona kolendra½łyżeczki
Przyprawa musztarda czarna½łyżeczki
Sól1łyżeczka
Woda400mililitrów
Żółty groch suszony, połówki200gramów

1. 

czerwona cebula 50 g  marchew 300 g

Cebulę obieramy i kroimy. Obieramy i myjemy marchewkę.

2. 

żółty groch suszony, połówki 200 g

Do garnka wsypujemy przemyty groch. Dodajemy cebulę i na kółeczka pokrojoną marchewkę.

3. 

woda 400 ml  sól 1 łyżeczka

Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości grochu...

4. 

...i do prawie całkowitego wchłonięcia wody.

5. 

masło 30 g  korzeń imbiru 8 g  czosnek 2 ząbki

Obieramy imbir, czosnek i na drobno trzemy. Smażymy na maśle,...

6. 

Przyprawa musztarda czarna ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma 1 łyżeczka

...i wsypujemy przyprawy. Bardzo krótko smażymy.

7. 

Dodajemy do grochu z marchewką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się