swiatwemnie.pl

Pikantny groch z marchewką

    

Wegetariańskie danie inspirowane indyjską kuchnią. Podajemy z ryżem basmati i ze smaczną ananasową sałatką z jogurtem.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

Przyprawa musztarda czarna½łyżeczki
czerwona cebula50gramów
czosnek2ząbki
korzeń imbiru8gramów
marchew300gramów
masło30gramów
przyprawa chili¼łyżeczki
przyprawa kurkuma1łyżeczka
przyprawa mielona kolendra½łyżeczki
sól1łyżeczka
woda400mililitrów
żółty groch suszony, połówki200gramów

1. 

czerwona cebula 50 gramów  marchew 300 gramów

Cebulę obieramy i kroimy. Obieramy i myjemy marchewkę.

2. 

żółty groch suszony, połówki 200 gramów

Do garnka wsypujemy przemyty groch. Dodajemy cebulę i na kółeczka pokrojoną marchewkę.

3. 

woda 400 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości grochu...

4. 

...i do prawie całkowitego wchłonięcia wody.

5. 

masło 30 gramów  korzeń imbiru 8 gramów  czosnek 2 ząbki

Obieramy imbir, czosnek i na drobno trzemy. Smażymy na maśle,...

6. 

Przyprawa musztarda czarna ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ½ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma 1 łyżeczka

...i wsypujemy przyprawy. Bardzo krótko smażymy.

7. 

Dodajemy do grochu z marchewką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się