Upiorne palce wiedźmy

Halloween chrupiące ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,migdały,Ciasteczka,Halloween,
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 17 | sztuka kcal | |
cukier puder | 100 388 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 15 55 | gramów kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
migdały | 25 ?? | sztuk kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 180 625 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis

2.
Potem je zalewamy zimną wodą i obieramy.

3.
masło 100 gramów • cukier puder 100 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • sól • cukier waniliowy 15 gramów
Masło mieszamy z cukrem, żółtkiem, szczyptą soli i cukrem waniliowym.

4.
mąka chlebowa pszenna T750 180 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy sztywne ciasto.

5.
Ciasto na grubo rozwałkowujemy i kroimy na 25 mniej więcej takich samych kawałków. Jeden kawałek ciasta łapiemy do ręki, przyciskamy, otwieraniem i zamykaniem ręki wytwarzamy w dłoni kształt palca.

6.
białko jajka 1 sztuka
Koniec palca smarujemy roztrzepanym białkiem i wciskamy do niego cały migdał szpicem do góry.

7.
Palce układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i tępą stroną noża wytwarzamy na palcach w okolicach kosteczek cięcia.

8.
Palce około paznokci i na końcach możemy posmarować dżemem, czym wytworzymy iluzję krwi. Całe palce smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190°C 12 minut.

9.
Po całkowitym wystygnięciu palce z blachy wyciągamy i układamy do pojemnika z zamknięciem, ewentualnie możemy od razu podawać.

Smacznego!