Upiorne palce wiedźmy
![Upiorne palce wiedźmy](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001300/img_pl_4x3/upiorne-palce-wiedzmy_00180.jpg)
Halloween chrupiące ciasteczka.
przepis,fotoprzepis,migdały,Ciasteczka,Halloween,
Ciasteczka
Składniki
Składniki
białko jajka | 1 | sztuka | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 15 | gramów | |
masło | 100 | gramów | |
migdały | 25 | sztuk | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 180 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001300/small/IMG_7364.jpg)
2.
Potem je zalewamy zimną wodą i obieramy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001300/small/IMG_7365.jpg)
3.
masło 100 gramów • cukier puder 100 gramów • żółtko jajka 1 sztuka • sól • cukier waniliowy 15 gramów
Masło mieszamy z cukrem, żółtkiem, szczyptą soli i cukrem waniliowym.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001300/small/IMG_7367.jpg)
4.
mąka chlebowa pszenna T750 180 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy sztywne ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001300/small/IMG_7369.jpg)
5.
Ciasto na grubo rozwałkowujemy i kroimy na 25 mniej więcej takich samych kawałków. Jeden kawałek ciasta łapiemy do ręki, przyciskamy, otwieraniem i zamykaniem ręki wytwarzamy w dłoni kształt palca.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001300/small/IMG_7374.jpg)
6.
białko jajka 1 sztuka
Koniec palca smarujemy roztrzepanym białkiem i wciskamy do niego cały migdał szpicem do góry.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001300/small/IMG_7376.jpg)
7.
Palce układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i tępą stroną noża wytwarzamy na palcach w okolicach kosteczek cięcia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001300/small/IMG_7377.jpg)
8.
Palce około paznokci i na końcach możemy posmarować dżemem, czym wytworzymy iluzję krwi. Całe palce smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190°C 12 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001300/small/IMG_7378.jpg)
9.
Po całkowitym wystygnięciu palce z blachy wyciągamy i układamy do pojemnika z zamknięciem, ewentualnie możemy od razu podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001300/small/IMG_7408.jpg)
Smacznego!