swiatwemnie.pl

Upiorne palce wiedźmy

     

Halloween chrupiące ciasteczka.

Pichcił

Ilość porcji

25

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

Białko jajka1sztuka
Cukier puder100gramów
Cukier waniliowy15gramów
Masło100gramów
Migdały25sztuk
Mąka chlebowa pszenna t750180gramów
Proszek do pieczenia1łyżeczka
Sól
Żółtko jajka1sztuka

1. 

migdały 25 sztuk

Migdały w skorupkach gotujemy w wodzie.

2. 

Potem je zalewamy zimną wodą i obieramy.

3. 

masło 100 g  cukier puder 100 g  żółtko jajka 1 sztuka  sól  cukier waniliowy 15 g

Masło mieszamy z cukrem, żółtkiem, szczyptą soli i cukrem waniliowym.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 180 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy sztywne ciasto.

5. 

Ciasto na grubo rozwałkowujemy i kroimy na 25 mniej więcej takich samych kawałków. Jeden kawałek ciasta łapiemy do ręki, przyciskamy, otwieraniem i zamykaniem ręki wytwarzamy w dłoni kształt palca.

6. 

białko jajka 1 sztuka

Koniec palca smarujemy roztrzepanym białkiem i wciskamy do niego cały migdał szpicem do góry.

7. 

Palce układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i tępą stroną noża wytwarzamy na palcach w okolicach kosteczek cięcia.

8. 

Palce około paznokci i na końcach możemy posmarować dżemem, czym wytworzymy iluzję krwi. Całe palce smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 190°C 12 minut.

9. 

Po całkowitym wystygnięciu palce z blachy wyciągamy i układamy do pojemnika z zamknięciem, ewentualnie możemy od razu podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się