Ziemniaczano-kalafiorowa masala

Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kalafior,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Wegetariańskie przepisy › Kuchnia indyjska › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Kalafior › Sezon - Ziemniaki ›Składniki
Składniki
Klarowane masło przepis | 2 ?? | łyżki kcal | |
Pomidorowa sałatka z jogurtem przepis | 0 ?? | kcal | |
czerwona cebula | 150 60 | gramów kcal | |
czosnek | 8 9 | gramów kcal | |
kalafior | 300 87 | gramów kcal | |
korzeń imbiru | 8 3 | gramów kcal | |
przyprawa Garam masala | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
przyprawa chili | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
przyprawa kurkuma | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
przyprawa rzymski kmin | ½ 10 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 200 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 400 368 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 400 gramów • kalafior 300 gramów • czerwona cebula 150 gramów • Klarowane masło przepis 2 łyżki
Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na małe kostki. Kalafiora rozbieramy na drobne różyczki. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle (ghi).

2.
czosnek 8 gramów • korzeń imbiru 8 gramów
Czosnek i imbir obieramy i na drobno trzemy. Dodajemy do cebuli.

3.
przyprawa rzymski kmin ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • przyprawa chili ¼ łyżeczki • przyprawa Garam masala ½ łyżeczki
Stopniowo wsypujemy i smażymy przyprawy.


5.
woda 200 mililitrów
...dodajemy kalafiora i mieszamy. Powoli dusimy do miękkości, po częściach podlewamy wodą i mieszamy.

6.
Pomidorowa sałatka z jogurtem przepis
Ilość porcji zależy od ilości dodatków podawanych do dania. Propozycja na najprostsze serwowanie: ziemniaczano-kalafiorowa masala z ryżem basmati i pomidorową sałatką z jogurtem.

Smacznego!