swiatwemnie.pl

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

     

Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

Czerwona cebula150gramów
Czosnek8gramów
Kalafior300gramów
Korzeń imbiru8gramów
Przyprawa chili¼łyżeczki
Przyprawa garam masala½łyżeczki
Przyprawa kurkuma½łyżeczki
Przyprawa mielona kolendra¼łyżeczki
Przyprawa rzymski kmin½łyżeczki
Sól1łyżeczka
Woda200mililitrów
Ziemniaki400gramów
Klarowane masło2łyżki
Pomidorowa sałatka z jogurtem

1. 

ziemniaki 400 g  kalafior 300 g  czerwona cebula 150 g  Klarowane masło przepis 2 łyżki

Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na małe kostki. Kalafiora rozbieramy na drobne różyczki. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle (ghi).

2. 

czosnek 8 g  korzeń imbiru 8 g

Czosnek i imbir obieramy i na drobno trzemy. Dodajemy do cebuli.

3. 

przyprawa rzymski kmin ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa Garam masala ½ łyżeczki

Stopniowo wsypujemy i smażymy przyprawy.

4. 

sól 1 łyżeczka

Do przypraw dodajemy ziemniaki, solimy...

5. 

woda 200 ml

...dodajemy kalafiora i mieszamy. Powoli dusimy do miękkości, po częściach podlewamy wodą i mieszamy.

6. 

Pomidorowa sałatka z jogurtem przepis

Ilość porcji zależy od ilości dodatków podawanych do dania. Propozycja na najprostsze serwowanie: ziemniaczano-kalafiorowa masala z ryżem basmati i pomidorową sałatką z jogurtem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się