swiatwemnie.pl

Ziemniaczano-kalafiorowa masala

    

Aloo Gobi masala to ulubione, nie tylko indyjskie, wegetariańskie danie. Jest to dość pikantna mieszanka ziemniaków i kalafiora. Jej podawanie z ryżem lub chlebowym plackiem pikantny smak częściowo stłumi. Przepis ma wiele wersji, podstawą są jednak indyjskie przyprawy.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

 

Klarowane masło przepis2łyżki
Pomidorowa sałatka z jogurtem przepis-
czerwona cebula150gramów
czosnek8gramów
kalafior300gramów
korzeń imbiru8gramów
przyprawa Garam masala½łyżeczki
przyprawa chili¼łyżeczki
przyprawa kurkuma½łyżeczki
przyprawa mielona kolendra¼łyżeczki
przyprawa rzymski kmin½łyżeczki
sól1łyżeczka
woda200mililitrów
ziemniaki400gramów

1. 

ziemniaki 400 gramów  kalafior 300 gramów  czerwona cebula 150 gramów  Klarowane masło przepis 2 łyżki

Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na małe kostki. Kalafiora rozbieramy na drobne różyczki. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle (ghi).

2. 

czosnek 8 gramów  korzeń imbiru 8 gramów

Czosnek i imbir obieramy i na drobno trzemy. Dodajemy do cebuli.

3. 

przyprawa rzymski kmin ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa Garam masala ½ łyżeczki

Stopniowo wsypujemy i smażymy przyprawy.

4. 

sól 1 łyżeczka

Do przypraw dodajemy ziemniaki, solimy...

5. 

woda 200 mililitrów

...dodajemy kalafiora i mieszamy. Powoli dusimy do miękkości, po częściach podlewamy wodą i mieszamy.

6. 

Pomidorowa sałatka z jogurtem przepis

Ilość porcji zależy od ilości dodatków podawanych do dania. Propozycja na najprostsze serwowanie: ziemniaczano-kalafiorowa masala z ryżem basmati i pomidorową sałatką z jogurtem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się