swiatwemnie.pl

Groch ze szpinakiem na gęsto

     

Groch ze szpinakiem na gęsto inspirowany indyjską kuchnią.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

żółty groch suszony, połówki 250 g  woda 600 ml  sól himalajska różowa ½ łyżeczki

Groch przebieramy, przepłukujemy i gotujemy w słonej wodzie do miękkości.

2. 

Ugotowany groch częściowo rozgniatamy.

3. 

świeże liście szpinaku 200 g  czerwona cebula 100 g  czosnek 2 ząbki

Liście szpinaku myjemy, wkładamy do garnka i krótki dusimy. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę na drobno kroimy.

4. 

przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  imbir mielony ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  masło 25 g

Przyprawy smażymy na maśle, dodajemy cebulę...

5. 

... i przeciśnięty czosnek. Chwilkę smażymy.

6. 

Dodajemy ugotowany groch...

7. 

sól himalajska różowa

...i łychą nasiekany szpinak. Mieszamy. Według smaku solimy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się