PRZEPISY

Groch ze szpinakiem na gęsto

Groch ze szpinakiem na gęsto

Groch ze szpinakiem na gęsto inspirowany indyjską kuchnią.

przepis,fotoprzepis,żółty groch suszony, połówki,świeże liście szpinaku,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe

Dania wegetariańskie

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

czerwona cebula100gramów
czosnek2ząbki
imbir mielony¼łyżeczki
masło25gramów
przyprawa chili¼łyżeczki
przyprawa kurkuma½łyżeczki
przyprawa mielona kolendra¼łyżeczki
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera½łyżeczki
sól himalajska różowa½łyżeczki
sól himalajska różowa-
woda600mililitrów
świeże liście szpinaku200gramów
żółty groch suszony, połówki250gramów

 

Przepis

1. 

żółty groch suszony, połówki 250 gramów  woda 600 mililitrów  sól himalajska różowa ½ łyżeczki

Groch przebieramy, przepłukujemy i gotujemy w słonej wodzie do miękkości.

2. 

Ugotowany groch częściowo rozgniatamy.

3. 

świeże liście szpinaku 200 gramów  czerwona cebula 100 gramów  czosnek 2 ząbki

Liście szpinaku myjemy, wkładamy do garnka i krótki dusimy. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę na drobno kroimy.

4. 

przyprawa chili ¼ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki  przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki  imbir mielony ¼ łyżeczki  przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  masło 25 gramów

Przyprawy smażymy na maśle, dodajemy cebulę...

5. 

... i przeciśnięty czosnek. Chwilkę smażymy.

6. 

Dodajemy ugotowany groch...

7. 

sól himalajska różowa

...i łychą nasiekany szpinak. Mieszamy. Według smaku solimy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie