Groch ze szpinakiem na gęsto
Groch ze szpinakiem na gęsto inspirowany indyjską kuchnią.
przepis,fotoprzepis,żółty groch suszony, połówki,świeże liście szpinaku,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie Kuchnia indyjska Bezglutenowe Sezonowe przepisy Kuchnia azjatycka Sezon- Szpinak
Składniki
Składniki
czerwona cebula | 100 | gramów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
imbir mielony | ¼ | łyżeczki | |
masło | 25 | gramów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ | łyżeczki | |
sól himalajska różowa | ½ | łyżeczki | |
sól himalajska różowa | - | ||
woda | 600 | mililitrów | |
świeże liście szpinaku | 200 | gramów | |
żółty groch suszony, połówki | 250 | gramów |
Przepis
1.
żółty groch suszony, połówki 250 gramów • woda 600 mililitrów • sól himalajska różowa ½ łyżeczki
Groch przebieramy, przepłukujemy i gotujemy w słonej wodzie do miękkości.
2.
Ugotowany groch częściowo rozgniatamy.
3.
świeże liście szpinaku 200 gramów • czerwona cebula 100 gramów • czosnek 2 ząbki
Liście szpinaku myjemy, wkładamy do garnka i krótki dusimy. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę na drobno kroimy.
4.
przyprawa chili ¼ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • przyprawa mielona kolendra ¼ łyżeczki • imbir mielony ¼ łyżeczki • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • masło 25 gramów
Przyprawy smażymy na maśle, dodajemy cebulę...
5.
... i przeciśnięty czosnek. Chwilkę smażymy.
6.
Dodajemy ugotowany groch...
Smacznego!