Ziemniaki z ciecierzycą
![Ziemniaki z ciecierzycą](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001563/img_pl_4x3/ziemniaki-z-ciecierzyca_00180.jpg)
Aloo chole - jeden z indyjskich przepisów na ziemniaki z ciecierzycą. Podawane jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji ze smacznymi warzywnymi koftami, sałatkami warzywnymi i owocowymi itp.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,orzechy nerkowca naturalne,czerwona cebula,ciecierzyca sterylizowana,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie Kuchnia indyjska Wegetariańskie przepisy Bezglutenowe Sezonowe przepisy Kuchnia azjatycka Sezon - Cebula Sezon - Ziemniaki
Składniki
Składniki
Jabłkowa przyprawiana sałatka przepis | - | ||
Kapuściane trufle przepis | - | ||
ciecierzyca sterylizowana | 400 | gramów | |
czerwona cebula | 150 | gramów | |
czosnek | 10 | gramów | |
kolendra | - | ||
korzeń imbiru | 10 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
orzechy nerkowca naturalne | 50 | gramów | |
pomidory | 200 | gramów | |
przyprawa chili | ¼ | grama | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ | grama | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ | ||
ziemniaki | 600 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 600 gramów
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001563/small/IMG_6648.jpg)
2.
pomidory 200 gramów • orzechy nerkowca naturalne 50 gramów • czosnek 10 gramów • korzeń imbiru 10 gramów
Czosnek oraz imbir obieramy. Razem z pomidorami i orzechami wkładamy do miksera i miksujemy na pastę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001563/small/IMG_6649.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001563/small/IMG_6651.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001563/small/IMG_6653.jpg)
5.
przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ • przyprawa mielona kolendra ¼ grama • przyprawa chili ¼ grama
Cebulę odsuwamy na bok garnka i dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy przyprawy a następnie mieszamy z cebulą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001563/small/IMG_6657.jpg)
6.
Dodajemy przygotowaną wcześniej pastę i przez minutę trzymamy na ogniu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001563/small/IMG_6659.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001563/small/IMG_6661.jpg)
8.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i lekko ubijamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001563/small/IMG_6664.jpg)
9.
Ziemniaki dodajemy do garnka i wszystko razem mieszamy. Możemy doprawić świeżą nacią kolendry.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001563/small/IMG_6666.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001563/small/IMG_6709.jpg)
Smacznego!