Ziemniaki z ciecierzycą

Aloo chole - jeden z indyjskich przepisów na ziemniaki z ciecierzycą. Podawane jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji ze smacznymi warzywnymi koftami, sałatkami warzywnymi i owocowymi itp.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,orzechy nerkowca naturalne,czerwona cebula,ciecierzyca sterylizowana,Dania wegetariańskie,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dania wegetariańskie › Kuchnia indyjska › Wegetariańskie przepisy › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Cebula › Sezon - Ziemniaki ›Składniki
Składniki
Jabłkowa przyprawiana sałatka przepis | 0 ?? | kcal | |
Kapuściane trufle przepis | 0 ?? | kcal | |
ciecierzyca sterylizowana | 400 500 | gramów kcal | |
czerwona cebula | 150 60 | gramów kcal | |
czosnek | 10 11 | gramów kcal | |
kolendra | 0 ?? | kcal | |
korzeń imbiru | 10 3 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
orzechy nerkowca naturalne | 50 287 | gramów kcal | |
pomidory | 200 50 | gramów kcal | |
przyprawa chili | ¼ 1 | grama kcal | |
przyprawa kurkuma | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
przyprawa mielona kolendra | ¼ 1 | grama kcal | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ ?? | kcal | |
ziemniaki | 600 552 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 600 gramów
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.

2.
pomidory 200 gramów • orzechy nerkowca naturalne 50 gramów • czosnek 10 gramów • korzeń imbiru 10 gramów
Czosnek oraz imbir obieramy. Razem z pomidorami i orzechami wkładamy do miksera i miksujemy na pastę.



5.
przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ • przyprawa mielona kolendra ¼ grama • przyprawa chili ¼ grama
Cebulę odsuwamy na bok garnka i dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy przyprawy a następnie mieszamy z cebulą.

6.
Dodajemy przygotowaną wcześniej pastę i przez minutę trzymamy na ogniu.


8.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i lekko ubijamy.

9.
Ziemniaki dodajemy do garnka i wszystko razem mieszamy. Możemy doprawić świeżą nacią kolendry.


Smacznego!