swiatwemnie.pl

Ziemniaki z ciecierzycą

     

Aloo chole - jeden z indyjskich przepisów na ziemniaki z ciecierzycą. Podawane jako samodzielne danie, ewentualnie w kombinacji ze smacznymi warzywnymi koftami, sałatkami warzywnymi i owocowymi itp.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Gotujemy ziemniaki

ziemniaki 600 g

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości (15-20 min.).

Gotujemy ziemniaki

2. 

pomidory 200 g  orzechy nerkowca naturalne 50 g  czosnek 10 g  korzeń imbiru 10 g

Czosnek oraz imbir obieramy. Razem z pomidorami i orzechami wkładamy do miksera i miksujemy na pastę.

3. 

masło 50 g

W garnku na małym ogniu roztapiamy masło.

4. 

czerwona cebula 150 g

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na maśle.

5. 

przyprawa kurkuma ½ łyżeczki  przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½  przyprawa mielona kolendra ¼ g  przyprawa chili ¼ g

Cebulę odsuwamy na bok garnka i dodajemy przyprawy. Chwilę smażymy przyprawy a następnie mieszamy z cebulą.

6. 

Dodajemy przygotowaną wcześniej pastę i przez minutę trzymamy na ogniu.

7. 

ciecierzyca sterylizowana 400 g

Dodajemy mieszając odcedzoną ciecierzycę.

8. 

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i lekko ubijamy.

9. 

kolendra

Ziemniaki dodajemy do garnka i wszystko razem mieszamy. Możemy doprawić świeżą nacią kolendry.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się