swiatwemnie.pl

Sosy

 

Koperkowy sos

Koperkowy sos

Po prostu wspaniały sos dla wszystkich miłośników pachnącego koperku. Podajemy z knedlem i jajkiem ugotowanym na twardo.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Imbirowy sos

Imbirowy sos

Doskonały sos do pieczonego, gotowanego, duszonego, parzonego ..... mięsa.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Sos pieczarkowy z knedlem

Sos pieczarkowy z knedlem

Pieczarkowy sos podawany z knedlem to doskonały, szybki, bezmięsny obiad.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Gęsty dodatek z czerwonej soczewicy i niedźwiedzim czosnkiem

Gęsty dodatek z czerwonej soczewicy i niedźwiedzim czosnkiem

Smaczny strączkowy dodatek z ziemniakami i zdrowym niedźwiedzim czosnkiem. Inspirowane indyjską kuchnią.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Sos z gotowanego wołowego mięsa

Sos z gotowanego wołowego mięsa

Ugotowaliście sobie wołową zupę lub rosół. Jeśli zostało wam niezjedzone gotowane mięso polecamy wam naprawdę wyśmienity sos z niego. Nadaje się do makaronów ale i do kluseczek, ziemniaków czy knedli.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Cukinia na gęsto z tofu

Cukinia na gęsto z tofu

Według tego przepisu przygotujecie sobie delikatną i łagodną cukinię na gęsto z koprem i śmietaną. Na wierzch możecie dać jajko lub tofu.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska

Cukinia na gęsto z koperkiem

Cukinia na gęsto z koperkiem

Klasyczny letni dodatek. Podajemy z gotowanymi ziemniakami, kotlecikami, albo z jajkiem sadzonym.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Potrawka z cukinii

Potrawka z cukinii

Syta śmietanowa potrawka z cukinii z łagodną, kremową konsystencją, wyśmienita z dodatkiem gotowanych jaj.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Soczewicowy masala dal

Soczewicowy masala dal

Spróbujcie i w waszej kuchni wyczarować tą bardzo smaczną i zdrową strączkową potrawę. Możecie ją serwować jako dodatek razem z ryżem. Dla urozmaicenia dodajcie jajko, grillowane warzywa, tofu lub mięso.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Sos z tofu i boczniaka

Sos z tofu i boczniaka

Sos nadaje się na konsumpcję z makaronami. Bardzo smaczny jest również z parzonym knedlem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami

Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami

Słodko kwaśny, mleczno - śmietanowy fasolowy sos jest bardzo smaczny z dobrymi mielonymi kotletami, kiełbaską albo jajkiem sadzonym. Klasycznie podajemy do niego świeży, miękki chleb. Przy przygotowywaniu 4 porcji użyjemy połowę przygotowanych składników.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Gęsta zasmażka ze świeżego szpinaku

Gęsta zasmażka ze świeżego szpinaku

Smaczny i zdrowy szpinak dla dzieci i dorosłych, nie tylko na dzień postu.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska

Sos z przecieru pomidorowego

Sos z przecieru pomidorowego

Sos podajemy z gotowanym i pieczonym mięsem, z mięsnymi kulkami, razem z knedlem, albo z gotowanymi ziemniakami.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Dip z niedźwiedzim czosnkiem

Dip z niedźwiedzim czosnkiem

Według tego przepisu przygotujecie sobie doskonały, pikantny śmietankowy dip z niedźwiedzim czosnkiem. Idealnie pasuje do placków ziemniaczanych, mięsa albo do maczania chipsów lub nachosów.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
10 min.
Trudność
niska

Czerwona soczewica ze szpinakiem

Czerwona soczewica ze szpinakiem

Soczewicowy dal ze szpinakiem (Palak Dal, Dal Palak), to wspaniały indyjski sos z drobnej soczewicy i świeżego szpinaku. Jest to doskonałe, syte i zdrowe danie. I choć indyjską kuchnię nie preferujecie, to to wam na pewno będzie smakować, wystarczy tylko spróbować.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Pieczarkowy sos curry

Pieczarkowy sos curry

Śmietanowy sos łagodnego smaku, pełen pieczarek. Podajemy z ryżem, albo z parzonym knedlem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
średnia

Brzoskwiniowy sos z cukrem trzcinowym

Brzoskwiniowy sos z cukrem trzcinowym

Smaczny i słodki sos ze świeżych brzoskwiń. Odpowiedni do suchych ciast bez nadzienia (piernik, wafle), ewentualnie do niektórych dań mięsnych.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Patison na gęsto

Patison na gęsto

Doskonały przepis na przygotowanie lekkiego i bardzo smacznego patisona na gęsto. Serwujemy go z chrupiącą smażoną cebulką i jajkiem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska

Kapusta włoska na gęsto z ziemniakami

Kapusta włoska na gęsto z ziemniakami

Klasyczny przepis na przygotowanie kapusty włoskiej na gęsto z kuchni naszych mam.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
niska

Dynia na gęsto z wołowymi kotletami

Dynia na gęsto z wołowymi kotletami

Ulubiony gęsty dodatek z letniej dyni i nowych ziemniaków, przygotowany z kwaśną śmietaną i podawany ze smacznymi wołowymi kotletami upieczonymi w piekarniku. Jeśli gotujecie dla czterech osób, gotujcie z połowy składników :) !

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
2 h.
Trudność
średnia

Dynia z ziemniakami i śmietaną na gęsto

Dynia z ziemniakami i śmietaną na gęsto

Smaczny dodatek na gęsto, który da się jeść bez żadnych innych dodatków. Kto będzie miał mało może sobie dodać jajko sadzone, kotlecika lub zagryźć chlebem :)

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Kapusta kiszona na gęsto

Kapusta kiszona na gęsto

Doskonała śmietanowa kapusta kiszona na gęsto z ziemniakami. Podajemy z mięsnymi kulkami albo z roladą.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
35 min.
Trudność
średnia

Sos śliwkowo-śmietankowy

Sos śliwkowo-śmietankowy

Smaczny, słodko-słony sos w sam raz do wędzonego mięsa, do pieczonej kaczki i królika.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
średnia

Szpinakowa potrawka z mrożonego szpinaku

Szpinakowa potrawka z mrożonego szpinaku

Tradycyjnie szpinak podajemy z gotowanymi ziemniakami i sadzonym jajkiem.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się