swiatwemnie.pl

Boże Narodzenie > Bożonarodzeniowe dania

Bożonarodzeniowe dania

 
Makówki - makiełki

Makówki, makiełki - tradycyjne polskie bożonarodzeniowe danie znane również na Słowacji. Najczęściej podaje się je z makiem, orzechami, twarogiem...ale smaczne są również z bryndzą lub kapustą. Ich nazwa i sposób podania różnią się w zależności od regionu. Z wymienionej ilości składników uzyskamy 250 g gotowych makówek. Według potrzeby podwójcie ilość składników.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Makiełki z makiem

Makiełki, bobalki ... najlepsze są z makiem. Ponieważ danie jest dość syte, przygotowana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje. Jeśli się wam wydaje zbyt mało, możecie sobie podwoić ilość składników.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Smażony karp

Klasyczny przepis na przygotowanie smażonych dzwoneczków z karpia.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

Makówki (makiełki)

Przepis na uproszczoną wersję tradycyjnego bożonarodzeniowego słodkiego smakołyku.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

Świąteczne ryżowe ciasto

Ulubione ryżowe ciasto tym razem ze wszystkimi świątecznymi smakami.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Świąteczna kaczka

Delikatna, maślano-miodowa kaczka na świąteczny stół. Podajemy z sałatką ziemniaczaną.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

niska

Chrupiące podkowy z karpia

Jak szybko i łatwo przygotować delikatne mięso z karpia na chrupiąco.

Pichcił

Norika

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

Świąteczna sałatka ziemniaczana

Smaczna ziemniaczana sałatka nie tylko do smażonego słodkowodnego karpia, ale także do morskich ryb lub kotleta wieprzowego.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

niska

 
 

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się