swiatwemnie.pl

Boże Narodzenie > Bożonarodzeniowe dania

Bożonarodzeniowe dania

 

Świąteczna kaczka

Świąteczna kaczka

Delikatna, maślano-miodowa kaczka na świąteczny stół. Podajemy z sałatką ziemniaczaną.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
3 h.
Trudność
niska

Makówki - makiełki

Makówki - makiełki

Makówki, makiełki - tradycyjne polskie bożonarodzeniowe danie znane również na Słowacji. Najczęściej podaje się je z makiem, orzechami, twarogiem...ale smaczne są również z bryndzą lub kapustą. Ich nazwa i sposób podania różnią się w zależności od regionu. Z wymienionej ilości składników uzyskamy 250 g gotowych makówek. Według potrzeby podwójcie ilość składników.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Świąteczne ryżowe ciasto

Świąteczne ryżowe ciasto

Ulubione ryżowe ciasto tym razem ze wszystkimi świątecznymi smakami.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
wysoka

Makówki (makiełki)

Makówki (makiełki)

Przepis na uproszczoną wersję tradycyjnego bożonarodzeniowego słodkiego smakołyku.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
niska

Świąteczna sałatka ziemniaczana

Świąteczna sałatka ziemniaczana

Smaczna ziemniaczana sałatka nie tylko do smażonego słodkowodnego karpia, ale także do morskich ryb lub kotleta wieprzowego.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Smażony karp

Smażony karp

Klasyczny przepis na przygotowanie smażonych dzwoneczków z karpia.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
20 min.
Trudność
niska

Chrupiące podkowy z karpia

Chrupiące podkowy z karpia

Jak szybko i łatwo przygotować delikatne mięso z karpia na chrupiąco.

Pichcił
Norika
Czas przygotowania
50 min.
Trudność
średnia

Makiełki z makiem

Makiełki z makiem

Makiełki, bobalki ... najlepsze są z makiem. Ponieważ danie jest dość syte, przygotowana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje. Jeśli się wam wydaje zbyt mało, możecie sobie podwoić ilość składników.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
wysoka

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się