Smażone przyprawione ziemniaki z cebulą
Bardzo smaczne ziemniaki jako dodatek, możemy również podawać jako samodzielne danie. Przepis inspirowany indyjską kuchnią.
przepis,fotoprzepis,czerwona cebula,ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Dodatki ziemniaczane
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dodatki ziemniaczane Kuchnia indyjska Wegetariańskie przepisy Bezglutenowe Bezlaktozowe Kuchnia azjatycka Sezon - Cebula Sezon - Ziemniaki
Składniki
Składniki
Pieczona kapusta przepis | - | ||
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
czerwona cebula | 150 | gramów | |
czosnek | 4 | ząbki | |
liść laurowy | 1 | sztuka | |
olej słonecznikowy | 150 | mililitrów | |
przyprawa chili | ¼ | łyżeczki | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ | łyżeczki | |
sól | 1 | łyżeczka | |
ziemniaki | 800 | gramów |
Przepis
1.
liść laurowy 1 sztuka • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • cynamon mielony ½ łyżeczki • olej słonecznikowy 150 mililitrów
Na większej patelni rozgrzewamy olej i smażymy w nim przyprawy.

2.
czerwona cebula 150 gramów • ziemniaki 800 gramów
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Kółeczka rozdzielamy. Z oleju wyciągamy liście laurowe i dodajemy cebulę.


4.
przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • czosnek 4 ząbki
...kurkumę i dodajemy obrany, starty czosnek. Mieszamy.


6.
Smażymy, często przewracając warstwę ziemniaków, około 30 minut...

7.
...na złoty kolor.


Smacznego!