Smażone przyprawione ziemniaki z cebulą

Bardzo smaczne ziemniaki jako dodatek, możemy również podawać jako samodzielne danie. Przepis inspirowany indyjską kuchnią.
przepis,fotoprzepis,czerwona cebula,ziemniaki,Dodatki ziemniaczane,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Dodatki ziemniaczane
Kuchnia indyjska
Kategorie
Dodatki ziemniaczane › Kuchnia indyjska › Wegetariańskie przepisy › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka › Sezon - Cebula › Sezon - Ziemniaki ›Składniki
Składniki
Pieczona kapusta przepis | 0 ?? | kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
czerwona cebula | 150 60 | gramów kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
liść laurowy | 1 ?? | sztuka kcal | |
olej słonecznikowy | 150 1349 | mililitrów kcal | |
przyprawa chili | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
przyprawa kurkuma | ½ 8 | łyżeczki kcal | |
przyprawa rzymski kmin mielony - jeera | ½ 10 | łyżeczki kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
ziemniaki | 800 736 | gramów kcal |
Przepis
1.
liść laurowy 1 sztuka • przyprawa rzymski kmin mielony - jeera ½ łyżeczki • cynamon mielony ½ łyżeczki • olej słonecznikowy 150 mililitrów
Na większej patelni rozgrzewamy olej i smażymy w nim przyprawy.

2.
czerwona cebula 150 gramów • ziemniaki 800 gramów
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie kółeczka. Kółeczka rozdzielamy. Z oleju wyciągamy liście laurowe i dodajemy cebulę.


4.
przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • czosnek 4 ząbki
...kurkumę i dodajemy obrany, starty czosnek. Mieszamy.


6.
Smażymy, często przewracając warstwę ziemniaków, około 30 minut...

7.
...na złoty kolor.


Smacznego!