Tradycyjny przepis na miękkie, puszyste ciasto.
Pichcił
NorikaCzas przygotowania
30 min.Trudność
niska
Ulubiona strucla z jogurtowego ciasta drożdżowego, zasmakuje wszystkim dzieciom i dorosłym.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
1 h. 30 min.Trudność
średnia
Tradycyjne słowackie danie o niepowtarzalnym smaku, wysokiej wartości energetycznej i pozytywnym wpływie na przewód pokarmowy.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
niska
Makiełki, bobalki ... najlepsze są z makiem. Ponieważ danie jest dość syte, przygotowana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje. Jeśli się wam wydaje zbyt mało, możecie sobie podwoić ilość składników.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
wysoka
Przepis na domowe kluski z ziemniaczanego ciasta, posypane słodkim twarogiem.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
45 min.Trudność
średnia
Przepis na przygotowanie smacznych ziemniaczanych lokszy. Podajemy jako dodatek do pieczonej kaczki lub gęsi, albo napełniamy je słonymi (wątróbka z kaczki) albo słodkimi (makowe,orzechowe...) nadzieniami. Przygotowanie jest łatwe ale
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia
Tradycyjny przysmak naszych prababek. To syte danie było w karcie dań głównie w okresie zimowym, gdy były już w piwnicy składowane ziemniaki i cebula, w beczce kiszona kapusta, w komórce kawałek dobrej słoninki ze świniobicia.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
60 min.Trudność
wysoka
Tradycyjne "nadmuchane" ziemniaczane puree. Podajemy jako samodzielne danie ze smażoną cebulką, albo jako dodatek.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Mleczna zupa z zielonej fasolki szparagowej (strączków) z ziemniakami. Porcje zupy doprawiamy sobie octem, albo sokiem z cytryny.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
niska
Parówki na cebuli z warzywami i ziemniakami.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
30 min.Trudność
niska
Makówki, makiełki - tradycyjne polskie bożonarodzeniowe danie znane również na Słowacji. Najczęściej podaje się je z makiem, orzechami, twarogiem...ale smaczne są również z bryndzą lub kapustą. Ich nazwa i sposób podania różnią się w zależności od regionu. Z wymienionej ilości składników uzyskamy 250 g gotowych makówek. Według potrzeby podwójcie ilość składników.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia
Syta śmietanowa potrawka z cukinii z łagodną, kremową konsystencją, wyśmienita z dodatkiem gotowanych jaj.
Pichcił
JurgasonCzas przygotowania
45 min.Trudność
średnia
Wspaniałe słone pieczywo z ulubionej słowackiej bryndzy.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia
Ta najwspanialsza klasyka ze śliwek na talerzu. Mniam.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Pierwotny przepis na tą starożytną zupę mówi o jej przygotowaniu w kociołku na ogniu i pieczeniu ziemniaków w żarze. Proponujemy wam proste przygotowanie tej smacznej i zdrowej zupy w nowoczesnej kuchni.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia
Ulubione słone pieczywo z bryndzy i cebuli.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia
Słodko kwaśny, mleczno - śmietanowy fasolowy sos jest bardzo smaczny z dobrymi mielonymi kotletami, kiełbaską albo jajkiem sadzonym. Klasycznie podajemy do niego świeży, miękki chleb. Przy przygotowywaniu 4 porcji użyjemy połowę przygotowanych składników.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
—Trudność
średnia
Przepis na spaghetti z bryndzą, chrupiącą marchewką, cebulką i kolendrą.
Pichcił
MichalCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia
Tradycyjny i prosty przepis na przyrządzenie knedli ze śliwkami w delikatnym cieście.
Pichcił
ElenkaCzas przygotowania
1 h. 15 min.Trudność
niska
Babcine morelowe kulki z twarogowego ciasta są w szybki i prosty sposób przygotowane. Przepis z dokładnymi etapami procedury z którymi poradzi sobie i początkujący.
Pichcił
DadaCzas przygotowania
30 min.Trudność
średnia
Smaczne, łatwe i dość tanie danie z kapusty i wieprzowych parówek, dobrym dodatkiem jest domowy parzony knedel.
Pichcił
JurgasonCzas przygotowania
40 min.Trudność
średnia