swiatwemnie.pl

Kuchnia słowacka

 

Loksze

Loksze

Przepis na smaczne i łatwe słowackie loksze.

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Domowe ziemniaczane loksze

Domowe ziemniaczane loksze

Przepis na przygotowanie smacznych ziemniaczanych lokszy. Podajemy jako dodatek do pieczonej kaczki lub gęsi, albo napełniamy je słonymi (wątróbka z kaczki) albo słodkimi (makowe,orzechowe...) nadzieniami. Przygotowanie jest łatwe ale

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Ziemniaczane kulki faszerowane wędzonym mięsem

Ziemniaczane kulki faszerowane wędzonym mięsem

Ulubione ziemniaczane knedliki faszerowane wędzonym mięsem, podajemy ze smażoną cebulką i kwaśną kiszoną kapustą.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Śliwkowe knedle z twarogowego ciasta

Śliwkowe knedle z twarogowego ciasta

Ta najwspanialsza klasyka ze śliwek na talerzu. Mniam.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Kakaowo-orzechowa strucla

Kakaowo-orzechowa strucla

Ulubiona strucla z jogurtowego ciasta drożdżowego, zasmakuje wszystkim dzieciom i dorosłym.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia

Słodko - kwaśna zupa fasolowa

Słodko - kwaśna zupa fasolowa

Stara dobra klasyczna zupa.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

Tradycyjne czereśniowe ciasto

Tradycyjne czereśniowe ciasto

Tradycyjny przepis na miękkie, puszyste ciasto.

Pichcił
Norika
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Bryndzowe kluseczki haluszki

Bryndzowe kluseczki haluszki

Tradycyjne słowackie danie o niepowtarzalnym smaku, wysokiej wartości energetycznej i pozytywnym wpływie na przewód pokarmowy.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska

Makiełki z makiem

Makiełki z makiem

Makiełki, bobalki ... najlepsze są z makiem. Ponieważ danie jest dość syte, przygotowana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje. Jeśli się wam wydaje zbyt mało, możecie sobie podwoić ilość składników.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
wysoka

Gemerskie (słowackie) pierogi

Gemerskie (słowackie) pierogi

Pichcił
Zuzka
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Tłuczone ziemniaki

Tłuczone ziemniaki

Tradycyjne "nadmuchane" ziemniaczane puree. Podajemy jako samodzielne danie ze smażoną cebulką, albo jako dodatek.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Słowackie kluseczki

Słowackie kluseczki

Tradycyjny przysmak naszych prababek. To syte danie było w karcie dań głównie w okresie zimowym, gdy były już w piwnicy składowane ziemniaki i cebula, w beczce kiszona kapusta, w komórce kawałek dobrej słoninki ze świniobicia.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
wysoka

Kluski z twarogiem

Kluski z twarogiem

Przepis na domowe kluski z ziemniaczanego ciasta, posypane słodkim twarogiem.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Bryndzowe spaghetti

Bryndzowe spaghetti

Przepis na spaghetti z bryndzą, chrupiącą marchewką, cebulką i kolendrą.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
40 min.
Trudność
średnia

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

Wspaniałe słone pieczywo z ulubionej słowackiej bryndzy.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Knedle ze śliwkami i bułką tartą

Knedle ze śliwkami i bułką tartą

Tradycyjny i prosty przepis na przyrządzenie knedli ze śliwkami w delikatnym cieście.

Pichcił
Elenka
Czas przygotowania
1 h. 15 min.
Trudność
niska

Makówki - makiełki

Makówki - makiełki

Makówki, makiełki - tradycyjne polskie bożonarodzeniowe danie znane również na Słowacji. Najczęściej podaje się je z makiem, orzechami, twarogiem...ale smaczne są również z bryndzą lub kapustą. Ich nazwa i sposób podania różnią się w zależności od regionu. Z wymienionej ilości składników uzyskamy 250 g gotowych makówek. Według potrzeby podwójcie ilość składników.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Kapuściano - fasolowa zupa

Kapuściano - fasolowa zupa

Pierwotny przepis na tą starożytną zupę mówi o jej przygotowaniu w kociołku na ogniu i pieczeniu ziemniaków w żarze. Proponujemy wam proste przygotowanie tej smacznej i zdrowej zupy w nowoczesnej kuchni.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami

Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami

Słodko kwaśny, mleczno - śmietanowy fasolowy sos jest bardzo smaczny z dobrymi mielonymi kotletami, kiełbaską albo jajkiem sadzonym. Klasycznie podajemy do niego świeży, miękki chleb. Przy przygotowywaniu 4 porcji użyjemy połowę przygotowanych składników.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Bryndzowe pieczywo z cebulą

Bryndzowe pieczywo z cebulą

Ulubione słone pieczywo z bryndzy i cebuli.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
średnia

Ziemskie warzywa

Ziemskie warzywa

Parówki na cebuli z warzywami i ziemniakami.

Pichcił
Michal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
niska

Morelowe kulki z twarogowego ciasta

Morelowe kulki z twarogowego ciasta

Babcine morelowe kulki z twarogowego ciasta są w szybki i prosty sposób przygotowane. Przepis z dokładnymi etapami procedury z którymi poradzi sobie i początkujący.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia

Potrawka z cukinii

Potrawka z cukinii

Syta śmietanowa potrawka z cukinii z łagodną, kremową konsystencją, wyśmienita z dodatkiem gotowanych jaj.

Pichcił
Jurgason
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
średnia

Strączkowa śmietanowa zupa

Strączkowa śmietanowa zupa

Mleczna zupa z zielonej fasolki szparagowej (strączków) z ziemniakami. Porcje zupy doprawiamy sobie octem, albo sokiem z cytryny.

Pichcił
Dada
Czas przygotowania
Trudność
niska

 

 
 

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się