swiatwemnie.pl

Kuchnia słowacka

 
Loksze

Przepis na smaczne i łatwe słowackie loksze.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Tradycyjne czereśniowe ciasto

Tradycyjny przepis na miękkie, puszyste ciasto.

Pichcił

Norika

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Gemerskie (słowackie) pierogi

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Słowackie kluseczki

Tradycyjny przysmak naszych prababek. To syte danie było w karcie dań głównie w okresie zimowym, gdy były już w piwnicy składowane ziemniaki i cebula, w beczce kiszona kapusta, w komórce kawałek dobrej słoninki ze świniobicia.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Bryndzowe kluseczki haluszki

Tradycyjne słowackie danie o niepowtarzalnym smaku, wysokiej wartości energetycznej i pozytywnym wpływie na przewód pokarmowy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Koperkowy sos

Po prostu wspaniały sos dla wszystkich miłośników pachnącego koperku. Podajemy z knedlem i jajkiem ugotowanym na twardo.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

Makiełki z makiem

Makiełki, bobalki ... najlepsze są z makiem. Ponieważ danie jest dość syte, przygotowana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje. Jeśli się wam wydaje zbyt mało, możecie sobie podwoić ilość składników.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Duszona kapusta z wieprzowymi parówkami

Smaczne, łatwe i dość tanie danie z kapusty i wieprzowych parówek, dobrym dodatkiem jest domowy parzony knedel.

Pichcił

Jurgason

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Jęczmienna baba z grzybami

Tradycyjne danie ze słowackiej kuchni. Zamiast smalcu danie można usmażyć na oleju i stanie się z niego wegetariański przysmak.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Kakaowo-orzechowa strucla

Ulubiona strucla z jogurtowego ciasta drożdżowego, zasmakuje wszystkim dzieciom i dorosłym.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Bryndzowe spaghetti

Przepis na spaghetti z bryndzą, chrupiącą marchewką, cebulką i kolendrą.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Słodko - kwaśna zupa fasolowa

Stara dobra klasyczna zupa.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

niska

Kluski z kiszoną kapustą

Kluski z ziemniaczanego ciasta przygotowane z kiszoną kapustą i pieczonym boczkiem.

Pichcił

Jurgason

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Kluski z twarogiem

Przepis na domowe kluski z ziemniaczanego ciasta, posypane słodkim twarogiem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Tłuczone ziemniaki

Tradycyjne "nadmuchane" ziemniaczane puree. Podajemy jako samodzielne danie ze smażoną cebulką, albo jako dodatek.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Morelowe kulki z twarogowego ciasta

Babcine morelowe kulki z twarogowego ciasta są w szybki i prosty sposób przygotowane. Przepis z dokładnymi etapami procedury z którymi poradzi sobie i początkujący.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Baranek wielkanocny

Tradycyjny symbol świąt wielkanocnych, który ucieszy nie tylko wasz zmysł smaku.

Pichcił

Norika

Czas przygotowania

Trudność

niska

Duszona łopatka jagnięca

Przepis na powolne duszenie mięsa z jagnięcia w piekarniku, aromatyzowane rozmarynem i naszpikowane czosnkiem z balsamiczną redukcją.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

4 h. 10 min.

Trudność

średnia

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

Wspaniałe słone pieczywo z ulubionej słowackiej bryndzy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Knedle ze śliwkami i bułką tartą

Tradycyjny i prosty przepis na przyrządzenie knedli ze śliwkami w delikatnym cieście.

Pichcił

Elenka

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

niska

 

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się