swiatwemnie.pl

Kuchnia słowacka

 
Loksze

Przepis na smaczne i łatwe słowackie loksze.

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Tradycyjne czereśniowe ciasto

Tradycyjny przepis na miękkie, puszyste ciasto.

Pichcił

Norika

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Słodko - kwaśna zupa fasolowa

Stara dobra klasyczna zupa.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

niska

Słowackie kluseczki

Tradycyjny przysmak naszych prababek. To syte danie było w karcie dań głównie w okresie zimowym, gdy były już w piwnicy składowane ziemniaki i cebula, w beczce kiszona kapusta, w komórce kawałek dobrej słoninki ze świniobicia.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

wysoka

Makówki - makiełki

Makówki, makiełki - tradycyjne polskie bożonarodzeniowe danie znane również na Słowacji. Najczęściej podaje się je z makiem, orzechami, twarogiem...ale smaczne są również z bryndzą lub kapustą. Ich nazwa i sposób podania różnią się w zależności od regionu. Z wymienionej ilości składników uzyskamy 250 g gotowych makówek. Według potrzeby podwójcie ilość składników.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Kluski z kiszoną kapustą

Kluski z ziemniaczanego ciasta przygotowane z kiszoną kapustą i pieczonym boczkiem.

Pichcił

Jurgason

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Gemerskie (słowackie) pierogi

Pichcił

Zuzka

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Bryndzowe kluseczki haluszki

Tradycyjne słowackie danie o niepowtarzalnym smaku, wysokiej wartości energetycznej i pozytywnym wpływie na przewód pokarmowy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Makiełki z makiem

Makiełki, bobalki ... najlepsze są z makiem. Ponieważ danie jest dość syte, przygotowana ilość powinna wystarczyć na 4 porcje. Jeśli się wam wydaje zbyt mało, możecie sobie podwoić ilość składników.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

Duszona kapusta z wieprzowymi parówkami

Smaczne, łatwe i dość tanie danie z kapusty i wieprzowych parówek, dobrym dodatkiem jest domowy parzony knedel.

Pichcił

Jurgason

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Kluski z twarogiem

Przepis na domowe kluski z ziemniaczanego ciasta, posypane słodkim twarogiem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Kakaowo-orzechowa strucla

Ulubiona strucla z jogurtowego ciasta drożdżowego, zasmakuje wszystkim dzieciom i dorosłym.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Knedle ze śliwkami i bułką tartą

Tradycyjny i prosty przepis na przyrządzenie knedli ze śliwkami w delikatnym cieście.

Pichcił

Elenka

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

niska

Baranek wielkanocny

Tradycyjny symbol świąt wielkanocnych, który ucieszy nie tylko wasz zmysł smaku.

Pichcił

Norika

Czas przygotowania

Trudność

niska

Śliwkowe knedle z twarogowego ciasta

Ta najwspanialsza klasyka ze śliwek na talerzu. Mniam.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Słone pieczywo z bryndzą i boczkiem

Wspaniałe słone pieczywo z ulubionej słowackiej bryndzy.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Ziemniaczane kulki faszerowane wędzonym mięsem

Ulubione ziemniaczane knedliki faszerowane wędzonym mięsem, podajemy ze smażoną cebulką i kwaśną kiszoną kapustą.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Bryndzowe spaghetti

Przepis na spaghetti z bryndzą, chrupiącą marchewką, cebulką i kolendrą.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Kapuściano - fasolowa zupa

Pierwotny przepis na tą starożytną zupę mówi o jej przygotowaniu w kociołku na ogniu i pieczeniu ziemniaków w żarze. Proponujemy wam proste przygotowanie tej smacznej i zdrowej zupy w nowoczesnej kuchni.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami

Słodko kwaśny, mleczno - śmietanowy fasolowy sos jest bardzo smaczny z dobrymi mielonymi kotletami, kiełbaską albo jajkiem sadzonym. Klasycznie podajemy do niego świeży, miękki chleb. Przy przygotowywaniu 4 porcji użyjemy połowę przygotowanych składników.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 
 

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się