PRZEPISY

Cielęca wątróbka z boczniakiem

Cielęca wątróbka z boczniakiem

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Bardzo smaczna wątróbka cielęca z boczniakiem. Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.

przepis,fotoprzepis,wątroba cielęca,boczniak ostrygowaty,Cielęcina,Dania główne

Cielęcina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

boczniak ostrygowaty

300

1014

gramów

kcal

czarny pieprz mielony

½

9

łyżeczki

kcal

czerwona cebula

100

40

gramów

kcal

czosnek

4

22

ząbki

kcal

jabłka

100

61

gramów

kcal

musztarda stołowa

2

13

łyżeczki

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

3

53

łyżeczki

kcal

ogórek konserwowy

100

12

gramów

kcal

olej słonecznikowy

6

810

łyżek

kcal

sól

0

??

kcal

woda

400

0

mililitrów

kcal

wątroba cielęca

250

350

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

wątroba cielęca 250 gramów

Wątróbkę oczyszczamy z błon i kroimy w paseczki.

Wątróbkę oczyszczamy z błon i kroimy w...

2. 

musztarda stołowa 2 łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżeczki

Posypujemy mąką i mieszamy z musztardą.

Posypujemy mąką i mieszamy z musztardą....

3. 

olej słonecznikowy 3 łyżki

Tak przygotowaną wątrobę krótko podsmażamy na oleju. Wątróbkę wyciągamy z patelni na talerz.

Tak przygotowaną wątrobę krótko podsmażamy na...

4. 

czerwona cebula 100 gramów  czosnek 4 ząbki

Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy i...

5. 

olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju na patelni, na której wcześniej przygotowywaliśmy wątróbkę.

Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju na patelni,...

6. 

boczniak ostrygowaty 300 gramów

Boczniak myjemy, kroimy i dodajemy do cebuli.

Boczniak myjemy, kroimy i dodajemy do cebuli....

7. 

jabłka 100 gramów

Jabłko obieramy, trzemy na cienkie plasterki i dodajemy do boczniaka.

Jabłko obieramy, trzemy na cienkie plasterki i...

8. 

woda 400 mililitrów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wątróbkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy. Mieszamy i gotujemy pod pokrywką przez 30 minut.

Wątróbkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i...

9. 

ogórek konserwowy 100 gramów

Tuż przed dogotowaniem trzemy ogórka...

Tuż przed dogotowaniem trzemy ogórka......

10. 

...i dodajemy go do wątróbki z boczniakiem.

...i dodajemy go do wątróbki z boczniakiem....

11. 

mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  sól

Na koniec lekko posypujemy mąką, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem doprawiamy solą wedle smaku.

Na koniec lekko posypujemy mąką, mieszamy i...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się