PRZEPISY

Cielęca wątróbka z boczniakiem

Cielęca wątróbka z boczniakiem

Bardzo smaczna wątróbka cielęca z boczniakiem. Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.

przepis,fotoprzepis,wątroba cielęca,boczniak ostrygowaty,Cielęcina,Dania główne

Cielęcina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczniak ostrygowaty300gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czerwona cebula100gramów
czosnek4ząbki
jabłka100gramów
musztarda stołowa2łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T7503łyżeczki
ogórek konserwowy100gramów
olej słonecznikowy6łyżek
sól-
woda400mililitrów
wątroba cielęca250gramów

 

Przepis

1. 

wątroba cielęca 250 gramów

Wątróbkę oczyszczamy z błon i kroimy w paseczki.

2. 

musztarda stołowa 2 łyżeczki  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżeczki

Posypujemy mąką i mieszamy z musztardą.

3. 

olej słonecznikowy 3 łyżki

Tak przygotowaną wątrobę krótko podsmażamy na oleju. Wątróbkę wyciągamy z patelni na talerz.

4. 

czerwona cebula 100 gramów  czosnek 4 ząbki

Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

5. 

olej słonecznikowy 3 łyżki

Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju na patelni, na której wcześniej przygotowywaliśmy wątróbkę.

6. 

boczniak ostrygowaty 300 gramów

Boczniak myjemy, kroimy i dodajemy do cebuli.

7. 

jabłka 100 gramów

Jabłko obieramy, trzemy na cienkie plasterki i dodajemy do boczniaka.

8. 

woda 400 mililitrów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wątróbkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy. Mieszamy i gotujemy pod pokrywką przez 30 minut.

9. 

ogórek konserwowy 100 gramów

Tuż przed dogotowaniem trzemy ogórka...

10. 

...i dodajemy go do wątróbki z boczniakiem.

11. 

mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  sól

Na koniec lekko posypujemy mąką, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem doprawiamy solą wedle smaku.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie