Cielęca wątróbka z boczniakiem

Bardzo smaczna wątróbka cielęca z boczniakiem. Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.
przepis,fotoprzepis,wątroba cielęca,boczniak ostrygowaty,Cielęcina,Dania główne
Cielęcina
Składniki
Składniki
boczniak ostrygowaty | 300 1014 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czerwona cebula | 100 40 | gramów kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
jabłka | 100 61 | gramów kcal | |
musztarda stołowa | 2 13 | łyżeczki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 53 | łyżeczki kcal | |
ogórek konserwowy | 100 12 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 6 810 | łyżek kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 400 0 | mililitrów kcal | |
wątroba cielęca | 250 350 | gramów kcal |
Przepis

2.
musztarda stołowa 2 łyżeczki • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżeczki
Posypujemy mąką i mieszamy z musztardą.

3.
olej słonecznikowy 3 łyżki
Tak przygotowaną wątrobę krótko podsmażamy na oleju. Wątróbkę wyciągamy z patelni na talerz.

4.
czerwona cebula 100 gramów • czosnek 4 ząbki
Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.

5.
olej słonecznikowy 3 łyżki
Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju na patelni, na której wcześniej przygotowywaliśmy wątróbkę.



8.
woda 400 mililitrów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Wątróbkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy. Mieszamy i gotujemy pod pokrywką przez 30 minut.


10.
...i dodajemy go do wątróbki z boczniakiem.

11.
mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka • sól
Na koniec lekko posypujemy mąką, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem doprawiamy solą wedle smaku.

Smacznego!