Ciasto Dobosza bez pieczenia

Wspaniały smakołyk, który z małą pomocą dadzą radę przygotować nawet siedmiolatki. Oprócz starszych, mogą pomagać również młodsze dzieci :) Jedna porcja będzie zdecydowanie dla każdego za mało.
przepis,fotoprzepis,kakaowy budyń w proszku z mąką kokosową,herbatnik pełnoziarnisty kakaowy,Wyroby cukiernicze,Ciasta kremowe,Bez pieczenia,Bezglutenowe
Wyroby cukiernicze
Pichcił
Ilość porcji
18
Masa porcji
58 g
Energia porcji
143 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Wyroby cukiernicze › Ciasta kremowe › Bez pieczenia › Bezglutenowe › Ciasteczka bez pieczenia ›Składniki
Składniki
biała czekolada | 30 162 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 50 201 | gramów kcal | |
czekolada do gotowania | 30 151 | gramów kcal | |
herbatnik pełnoziarnisty kakaowy | 300 1380 | gramów kcal | |
kakaowy budyń w proszku z mąką kokosową | 90 342 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 240 | mililitrów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 2 94 | łyżki kcal |
Przepis



4.
Dobrze mieszamy...

5.
...i gotujemy do zgęstnienia.


7.
Rozkładamy na blaszce w 3 słupkach po 6 herbatników. Herbatniki po brzegach zabezpieczamy folią aluminiową, aby podczas nakładania budyniu nie ruszały się.

8.
Na herbatniki rozsmarowujemy połowę budyniu.

9.
Na budyń kładziemy drugą warstwę herbatników.

10.
Rozsmarowujemy drugą połowę budyniu...

11.
...i przykrywamy kolejnymi herbatnikami.

12.
biała czekolada 30 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 1 łyżka
Czekoladę ze śmietaną roztapiamy w wodnej kąpieli. Skrapiamy nią doboszki.

13.
czekolada do gotowania 30 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 1 łyżka
W ten sam sposób roztapiamy ciemną czekoladę i ponownie doboszki skrapiamy. Wkładamy do lodówki by stężały.

14.
Potem kroimy według naznaczonych łączeń i możemy podawać.

Smacznego!