Ciasto Dobosza bez pieczenia
Wspaniały smakołyk, który z małą pomocą dadzą radę przygotować nawet siedmiolatki. Oprócz starszych, mogą pomagać również młodsze dzieci :) Jedna porcja będzie zdecydowanie dla każdego za mało.
przepis,fotoprzepis,kakaowy budyń w proszku z mąką kokosową,herbatnik pełnoziarnisty kakaowy,Wyroby cukiernicze,Ciasta kremowe,Bezglutenowe,Bez pieczenia
Wyroby cukiernicze
Składniki
Składniki
biała czekolada | 30 | gramów | |
cukier kryształ | 50 | gramów | |
czekolada do gotowania | 30 | gramów | |
herbatnik pełnoziarnisty kakaowy | 300 | gramów | |
kakaowy budyń w proszku z mąką kokosową | 90 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 2 | łyżki |
Przepis
4.
Dobrze mieszamy...
5.
...i gotujemy do zgęstnienia.
7.
Rozkładamy na blaszce w 3 słupkach po 6 herbatników. Herbatniki po brzegach zabezpieczamy folią aluminiową, aby podczas nakładania budyniu nie ruszały się.
8.
Na herbatniki rozsmarowujemy połowę budyniu.
9.
Na budyń kładziemy drugą warstwę herbatników.
10.
Rozsmarowujemy drugą połowę budyniu...
11.
...i przykrywamy kolejnymi herbatnikami.
12.
biała czekolada 30 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 1 łyżka
Czekoladę ze śmietaną roztapiamy w wodnej kąpieli. Skrapiamy nią doboszki.
13.
czekolada do gotowania 30 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 1 łyżka
W ten sam sposób roztapiamy ciemną czekoladę i ponownie doboszki skrapiamy. Wkładamy do lodówki by stężały.
14.
Potem kroimy według naznaczonych łączeń i możemy podawać.
Smacznego!