swiatwemnie.pl

Domowe suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Domowe suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

    

Niezwykle smaczny przysmak naszpikowany witaminami. Samo nałożenie pomidorów to prosty proces, ale suszenie zajmuje trochę czasu. My użyliśmy suszarki elektrycznej, która suszy równomiernie, nie gotuje ani nie piecze pomidorów. Zużycie energii elektrycznej jest stosunkowo niskie. Ale wynik jest naprawdę wart cierpliwości.

przepis,fotoprzepis,pomidory,czosnek,bazylia,Przetwory,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy

Przetwory

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

Przepis

1. 

pomidory

Pomidory myjemy, kroimy na grubsze plastry ok. 0,5 - 0,7 cm i układamy na sitach do suszenia. Odwracamy plastry pomidorów podczas procesu suszenia.

2. 

ocet balsamiczny

Prawidłowo suszone pomidory są lekko „gumowate”, nie mogą się łamać. Stopniowo wyjmujemy je z sit, układamy na talerzu. Po wysuszeniu delikatnie spryskujemy je octem winnym i mieszamy. Ocet winny sprawia, że smakują wyśmienicie i zapobiegają potencjalnemu procesowi zepsucia.

3. 

oliwa

Pomidory przekładamy do miski, zalewamy łyżeczką oleju i mieszamy.

4. 

czosnek  bazylia

Czosnek myjemy i kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Dodajemy czosnek razem z listkami bazylii do pomidorów, mieszamy...

5. 

oliwa

...i wciskamy do mniejszego słoiczka. Zalewamy olejem, zamykamy wieczkiem i wkładamy do lodówki. W lodówce przechowujemy przez około 3 tygodnie, po tym czasie konsumujemy. Olej, który nam zostanie po konsumpcji jest bardzo smaczny jako dodatek do sałatki warzywnej.

Smacznego!

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się