Domowe suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Niezwykle smaczny przysmak naszpikowany witaminami. Samo nałożenie pomidorów to prosty proces, ale suszenie zajmuje trochę czasu. My użyliśmy suszarki elektrycznej, która suszy równomiernie, nie gotuje ani nie piecze pomidorów. Zużycie energii elektrycznej jest stosunkowo niskie. Ale wynik jest naprawdę wart cierpliwości.
przepis,fotoprzepis,pomidory,czosnek,bazylia,Przetwory,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Przetwory
Kategorie
Przetwory › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Czosnek › Sezon - Pomidory › Sezon - Bazylia ›
Przepis
1.
Pomidory myjemy, kroimy na grubsze plastry ok. 0,5 - 0,7 cm i układamy na sitach do suszenia. Odwracamy plastry pomidorów podczas procesu suszenia.

2.
Prawidłowo suszone pomidory są lekko „gumowate”, nie mogą się łamać. Stopniowo wyjmujemy je z sit, układamy na talerzu. Po wysuszeniu delikatnie spryskujemy je octem winnym i mieszamy. Ocet winny sprawia, że smakują wyśmienicie i zapobiegają potencjalnemu procesowi zepsucia.


4.
Czosnek myjemy i kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Dodajemy czosnek razem z listkami bazylii do pomidorów, mieszamy...

5.
...i wciskamy do mniejszego słoiczka. Zalewamy olejem, zamykamy wieczkiem i wkładamy do lodówki. W lodówce przechowujemy przez około 3 tygodnie, po tym czasie konsumujemy. Olej, który nam zostanie po konsumpcji jest bardzo smaczny jako dodatek do sałatki warzywnej.

Smacznego!