Cielęca zupa

Wspaniała, lekka gulaszowa zupa z delikatnego cielęcego mięsa.
przepis,fotoprzepis,łopatka cielęca,ziemniaki,Zupy mięsne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Zupy mięsne
Pichcił
Ilość porcji
8
Masa porcji
406 g
Energia porcji
190 kcal
Czas przygotowania
1 h. 15 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
mielona czerwona papryka | 1 16 | łyżeczka kcal | |
papryka czerwona | 250 73 | gramów kcal | |
smalec | 1 135 | łyżka kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 1800 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 600 552 | gramów kcal | |
łopatka cielęca | 450 675 | gramów kcal |
Przepis
1.
łopatka cielęca 450 gramów • ziemniaki 600 gramów • papryka czerwona 150 gramów
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki.

3.
Dodajemy mięso i mieszamy aż naciągnie.

4.
mielona czerwona papryka 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Dodajemy przyprawy, sól...

5.
papryka czerwona 100 gramów • woda 300 mililitrów
...i przygotowaną świeżą paprykę. Podlewamy wodą i 30 - 45 minut dusimy do miękkości.

6.
woda 1500 mililitrów
Do prawie ugotowanego mięsa dodajemy ziemniaki i wlewamy około 1,5 litra gorącej wody.

7.
czosnek 3 ząbki
Gotujemy do miękkości ziemniaków i do zupy na koniec dodajemy obrany przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smacznego!