PRZEPISY

Gryczane kółeczka z dżemem

Gryczane kółeczka z dżemem

Suche wypieki z mąki gryczanej mają specyficzny smak. Nie są tak gładkie na języku jak klasyczne wypieki z białej mąki, ale ten smakowy drobiazg równoważą pozytywne aspekty spożycia kaszy gryczanej. Podajemy z dobrą gorącą herbatą.

przepis,fotoprzepis,mąka gryczana,Ciasteczka,Bezglutenowe,Boże Narodzenie

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder50gramów
cynamon mielony1łyżeczka
dżem truskawkowy-
jajka kurze1sztuka
masło120gramów
miód50gramów
mąka gryczana250gramów
proszek do pieczenia½łyżeczki

 

Przepis

1. 

mąka gryczana 250 gramów  masło 120 gramów  cukier puder 50 gramów  miód 50 gramów  jajka kurze 1 sztuka  cynamon mielony 1 łyżeczka  proszek do pieczenia ½ łyżeczki

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, dodajemy miękkie masło i pozostałe wymienione składniki.

2. 

Wyrabiamy zwarte ciasto, które zostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin do odpoczęcia.

3. 

Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 3-4 mm.

4. 

Wycinamy kółeczka, na których możemy odbić dowolny wzór.

5. 

Za pomocą noża układamy kółka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 170 °C.

7. 

dżem truskawkowy

Ostudzone kółeczka łączymy dżemem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie