PRZEPISY

Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i czosnkiem

Pieczony udziec jagnięcy z rozmarynem i czosnkiem

Mięso jagnięce ma specyficzny smak, ale jego przygotowanie z czosnkiem, rozmarynem i cebulą znacznie zniweluje ten smak. Mięso jest pyszne, miękkie i soczyste.

przepis,fotoprzepis,udziec jagnięcy,Jagnięcina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Wielkanoc

Jagnięcina

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Duszona czerwona kapusta przepis-
Duszona kiszona kapusta przepis-
czosnek12ząbków
marchew200gramów
olej rzepakowy3łyżki
rozmaryn3łyżeczki
smalec60gramów
sól2.5łyżeczki
udziec jagnięcy-
woda250mililitrów

 

Przepis

1. 

udziec jagnięcy  sól 1 łyżeczka

Usuwamy skórę z udźca i całe solimy.

2. 

czosnek 12 ząbków  rozmaryn 3 łyżeczki  olej rzepakowy 3 łyżki  sól 1.5 łyżeczki

Obieramy czosnek i wyciskamy go do miski. Dodajemy świeże, porwane gałązki rozmarynu i zalewamy olejem. Dobrze mieszamy z dodaną solą.

3. 

Czosnkowo-rozmarynową mieszanką nacieramy udziec.

4. 

Cebulę obieramy i kroimy na kółeczka.

5. 

smalec 60 gramów  marchew 200 gramów  woda 250 mililitrów

Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy smalcem i rozkładamy cebulę. Dodajemy przygotowany udziec i dwie obrane, umyte marchewki. Podlewamy wodą.

6. 

Naczynie przykrywamy i powoli pieczemy. Najpierw około godzinę w 160°C, potem temperaturę zwiększamy do 190°C i pieczemy do miękkości mięsa /1,5 - 2 godziny/.

7. 

Duszona czerwona kapusta przepis  Duszona kiszona kapusta przepis

Jako dodatek możemy podawać duszoną kapustę, albo słodką albo kwaśną i parzony knedel.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie