Linguine cukrowym groszkiem
Fantastyczny przepis na makaron ze słodkimi strączkami groszku na czosnku i grzybach. Bez problemu możecie użyć takich grzybów, które są akurat sezonowo dostępne. Nadają się również i inne rodzaje makaronów jak np: spaghetti czy bucatini.
przepis,fotoprzepis,makaron - Linguine,Groszek cukrowy,Makarony,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Makarony
Składniki
Składniki
Groszek cukrowy | 75 | gramów | |
czosnek | 2 | ząbki | |
grzyby shiitake | 50 | gramów | |
makaron - Linguine | 160 | gramów | |
oliwa | 2 | łyżki | |
pomidory koktajlowe | 100 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 1.5 | litra |
Przepis
1.
makaron - Linguine 160 gramów • woda 1.5 litra • sól 1 łyżeczka
W słonej wodzie gotujemy makaron według zaleceń producenta.
2.
oliwa 2 łyżki • czosnek 2 ząbki • grzyby shiitake 50 gramów
W głębokiej patelni na odrobinie oleju szklimy oczyszczone, na grubo pokrojone ząbki czosnku i na plasterki pokrojone świeże grzyby.
3.
Groszek cukrowy 75 gramów • pomidory koktajlowe 100 gramów
Dodajemy w pół przekrojone strączki słodkiego młodego groszku i przekrojone pomidorki koktajlowe.
4.
Prawie gotowy makaron przekładamy do patelni i dodajemy troszkę wody z garnka, w którym gotowaliśmy makaron. Razem mieszamy, aby połączyły się smaki i minutę razem dusimy.
Smacznego!