Linguine cukrowym groszkiem

Fantastyczny przepis na makaron ze słodkimi strączkami groszku na czosnku i grzybach. Bez problemu możecie użyć takich grzybów, które są akurat sezonowo dostępne. Nadają się również i inne rodzaje makaronów jak np: spaghetti czy bucatini.
przepis,fotoprzepis,makaron - Linguine,Groszek cukrowy,Makarony,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Makarony
Pichcił
Ilość porcji
2
Masa porcji
967 g
Energia porcji
461 kcal
Czas przygotowania
15 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
Groszek cukrowy | 75 32 | gramów kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
grzyby shiitake | 50 17 | gramów kcal | |
makaron - Linguine | 160 580 | gramów kcal | |
oliwa | 2 264 | łyżki kcal | |
pomidory koktajlowe | 100 18 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 1.5 0 | litra kcal |
Przepis
1.
makaron - Linguine 160 gramów • woda 1.5 litra • sól 1 łyżeczka
W słonej wodzie gotujemy makaron według zaleceń producenta.

2.
oliwa 2 łyżki • czosnek 2 ząbki • grzyby shiitake 50 gramów
W głębokiej patelni na odrobinie oleju szklimy oczyszczone, na grubo pokrojone ząbki czosnku i na plasterki pokrojone świeże grzyby.

3.
Groszek cukrowy 75 gramów • pomidory koktajlowe 100 gramów
Dodajemy w pół przekrojone strączki słodkiego młodego groszku i przekrojone pomidorki koktajlowe.

4.
Prawie gotowy makaron przekładamy do patelni i dodajemy troszkę wody z garnka, w którym gotowaliśmy makaron. Razem mieszamy, aby połączyły się smaki i minutę razem dusimy.

Smacznego!