Żółta pomidorowa zupa
Kremowa zupa z żółtych pomidorów z kurkumą i czerwoną soczewicą. Zupa jest pełna likopenu, witamin i minerałów. Dzięki dodanej soczewicy zawiera dużo białka, dzięki czemu jest pełnowartościowym posiłkiem.
przepis,fotoprzepis,żółte pomidory,czerwona soczewica,Zupy jarzynowe,Bezglutenowe
Zupy jarzynowe
Składniki
Składniki
cukier trzcinowy | - | ||
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czerwona soczewica | 50 | gramów | |
czosnek | 1 | ząbek | |
przyprawa kurkuma | ½ | łyżeczki | |
ser cheddar | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
woda | 200 | mililitrów | |
żółte pomidory | 700 | gramów |
Przepis

2.
woda 200 mililitrów • sól 1 łyżeczka • przyprawa kurkuma ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Dodajemy wodę, sól, przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.

3.
czerwona soczewica 50 gramów
Do wrzących pomidorów wsypujemy przemytą soczewicę i pod pokrywką gotujemy 15 minut.

4.
Miksujemy blenderem.

5.
Zupę wlewamy na sitko...

6.
...i przecedzamy.

7.
czosnek 1 ząbek • cukier trzcinowy
Do zupy dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczkę cukru.


Smacznego!