PRZEPISY

Risotto z boczniakami

Risotto z boczniakami

Delikatne risotto z ulubionych boczniaków ostrygowatych. Podajemy z tartym serem. Najsmaczniejszy jest parmezan.

przepis,fotoprzepis,boczniak ostrygowaty,ryż okrągłoziarnisty,Rizotto,Bezglutenowe,Wegetariańskie przepisy

Rizotto

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczniak ostrygowaty400gramów
bulion warzywny250mililitrów
cebula120gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
masło20gramów
olej słonecznikowy3łyżki
ryż okrągłoziarnisty200gramów
sól1.5łyżeczki
wino białe wytrawne100mililitrów

 

Przepis

1. 

cebula 120 gramów  olej słonecznikowy 3 łyżki  boczniak ostrygowaty 400 gramów  sól 1.5 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na oleju. Myjemy boczniaka, na drobno kroimy i dodajemy do cebuli. Solimy, przyprawiamy i chwilkę dusimy.

2. 

ryż okrągłoziarnisty 200 gramów

Dodajemy przepłukany, odcedzony ryż.

3. 

bulion warzywny 250 mililitrów  wino białe wytrawne 100 mililitrów

Mieszamy, wlewamy warzywny bulion, albo wodę i troszkę wina. Powoli, często mieszając dusimy po pokrywką. Według potrzeby podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

4. 

masło 20 gramów

Do gotowego risotta dodajemy masło.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie