swiatwemnie.pl

Smażony korzeń lotosu

    

Rozkoszujcie się tym prostym i pożywnym egzotycznym posiłkiem przygotowanym zgodnie z tym przepisem w domu. Przekonacie się, że lotos jest nie tylko piękny na powierzchni, ale może również zainteresować swoją zwykłą niewidoczną częścią.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

cukier kryształ½łyżeczki
cukinia100gramów
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek2ząbki
korzeń lotosu - renkon200gramów
mirin2łyżki
olej rzepakowy3łyżki
papryka czerwona100gramów
sos sojowy1łyżka
sól½łyżeczki
woda2litry
woda50mililitrów
zielona cebulka50gramów

1. 

korzeń lotosu - renkon 200 gramów  sól ½ łyżeczki  woda 2 litry

Grubsze plastry obranego korzenia lotosu gotujemy 15 minut w słonej wodzie.

2. 

Po ugotowaniu wodę odcedzamy i lotos zostawiamy do odcieczenia.

3. 

olej rzepakowy 3 łyżki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Plastry korzenia lotosu smażymy z obydwóch stron na złoty kolor. Doprawiamy pieprzem.

4. 

zielona cebulka 50 gramów  cukinia 100 gramów  papryka czerwona 100 gramów  czosnek 2 ząbki

W międzyczasie kroimy warzywa.

5. 

woda 50 mililitrów  mirin 2 łyżki  sos sojowy 1 łyżka  cukier kryształ ½ łyżeczki

Warzywa wkładamy na patelnię, podlewamy wodą, doprawiamy i razem dusimy często mieszając.

6. 

W przeciągu 15 minut warzywa miałby by być miękkie i przygotowane na serwowanie.

7. Serwowanie

Podajemy w misce z ryżem.

Serwowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się