PRZEPISY

Kapuśniak

Kapuśniak

Gęsta zupa, pełna warzyw i o niskiej wartości energetycznej. Odpowiednia i pomocna przy próbie redukcji masy ciała. Zupę możemy spożywać kilka razy w ciągu dnia i zastępować nią bardziej kaloryczne potrawy.

przepis,fotoprzepis,kapusta biała,cebula,seler,marchew,pomidory,Zupy jarzynowe,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Wegańskie przepisy,Wegetariańskie przepisy,Sezonowe przepisy

Zupy jarzynowe

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula400gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
kapusta biała800gramów
kminek mielony1łyżeczka
marchew400gramów
oliwa1łyżka
pomidory300gramów
przecier pomidorowy200mililitrów
przyprawa kurkuma1łyżeczka
seler200gramów
sól1.5łyżeczki
woda-

 

Przepis

1. 

kapusta biała 800 gramów  cebula 400 gramów  seler 200 gramów  marchew 400 gramów

Warzywa obieramy i myjemy.

2. 

Kapustę,...

3. 

...i cebulę kroimy na cienko za pomocą robota kuchennego.

4. 

Marchew i seler trzemy na grubsze paseczki.

5. 

woda  sól 1.5 łyżeczki  kminek mielony 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  przyprawa kurkuma 1 łyżeczka

Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą zarówno z warzywami. Dodajemy sól, kminek, pieprz i kurkumę. Doprowadzamy do wrzenia i często mieszając gotujemy przez 30 minut.

6. 

pomidory 300 gramów  przecier pomidorowy 200 mililitrów

Pomidory zalewamy gorącą wodą i obieramy. Kroimy na drobno. Dodajemy je do zupy razem z 200 ml pomidorowym przecierem. Do przygotowania zamiast świeżych pomidorów możemy użyć pomidorów z puszki. Mieszamy i gotujemy razem jeszcze 10 minut.

7. 

oliwa 1 łyżka

Na koniec do zupy dodajemy łyżkę oliwy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się