PRZEPISY

Klasyczny rosół z kurczaka

Klasyczny rosół z kurczaka

Rosół jest wspaniałą zupą,rozgrzewa ciało i,jak to mówią, koi duszę.Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli.Szczególnie smaczny jest w miesiącach jesienno-zimowych,działa szczególnie leczniczo podczas grypy i przeziębień.Do jego przygotowania możemy użyć różnych warzyw korzeniowych według gustu,ale przede wszystkim dobrego kurczaka zagrodowego.Kurczaka wkładamy do zupy w całości,ale jeśli wydaje nam się,że w zupie będzie za dużo mięsa,możemy wyciąć pierś, którą później wykorzystamy do innego dania.

przepis,fotoprzepis,kurczak,Zupy mięsne,Bezlaktozowe,Bezglutenowe

Zupy mięsne

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula1sztuka
czarny pieprz mielony-
czosnek4ząbki
kurczak1sztuka
marchew4sztuki
nać pietruszki-
pietruszka2sztuki
seler½sztuki
sól-
woda-
ziemniaki2sztuki

 

Przepis

1. 

marchew 4 sztuki  pietruszka 2 sztuki  seler ½ sztuki  ziemniaki 2 sztuki  cebula 1 sztuka  czosnek 4 ząbki  nać pietruszki  kurczak 1 sztuka  woda  sól  czarny pieprz mielony

Oczyszczamy warzywa, myjemy kurczaka i wkładamy do garnka. Równomiernie ze składnikami wlewamy wodę. Dodajemy sól, mielony czarny pieprz lub trochę mielonej czerwonej papryki i, jeśli chcemy, trochę kurkumy. Garnek przykrywamy i powoli doprowadzamy do wrzenia.

Oczyszczamy warzywa, myjemy kurczaka i wkładamy...

2. 

Zupę gotujemy powoli przez co najmniej 1 godzinę.

Zupę gotujemy powoli przez co najmniej 1...

3. 

Odlewamy bulion.

Odlewamy bulion....

4. 

Wyciągamy warzywa i obieramy mięso z kurczaka. Również w ten sposób, osobno, zupę przechowujemy. Nigdy nie przechowujemy posiekanych warzyw, mięsa i bulionu razem, zupa może szybko skwaśnieć, nawet jeśli jest przechowywana w lodówce.

Wyciągamy warzywa i obieramy mięso z kurczaka....

5. 

Kroimy odpowiednią ilość warzyw na porcję zupy, dodajemy mięso z kurczaka i zalewamy gorącym bulionem. W zależności od upodobań do zupy możemy dodać również gotowany makaron. Makaron dodajemy najczęściej wtedy, gdy gotujemy zupę bez wyżej wymienionych ziemniaków.

Kroimy odpowiednią ilość warzyw na porcję...

Smacznego!

Artykuły

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się