swiatwemnie.pl

Sosy

 
Pikantne jabłkowe chutney z kokosem

Przepis na jeden z wielu ulubionych chutney z indyjskiej kuchni. Podaje się jako doprawiany, gęsty sos do różnych dań w indyjskim menu.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Czerwona soczewica ze szpinakiem

Soczewicowy dal ze szpinakiem (Palak Dal, Dal Palak), to wspaniały indyjski sos z drobnej soczewicy i świeżego szpinaku. Jest to doskonałe, syte i zdrowe danie. I choć indyjską kuchnię nie preferujecie, to to wam na pewno będzie smakować, wystarczy tylko spróbować.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Niedźwiedzi czosnek z ziemniakami na gęsto

Prosty, śmietanowy sos z ulubionego niedźwiedziego czosnku i ziemniaków.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

Sos z gotowanego wołowego mięsa

Ugotowaliście sobie wołową zupę lub rosół. Jeśli zostało wam niezjedzone gotowane mięso polecamy wam naprawdę wyśmienity sos z niego. Nadaje się do makaronów ale i do kluseczek, ziemniaków czy knedli.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

Śmietanowy sos z boczniaka z ziemniakami

Delikatny sos z boczniaka, w którym się zakochacie.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Sos z tofu i boczniaka

Sos nadaje się na konsumpcję z makaronami. Bardzo smaczny jest również z parzonym knedlem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Tofu sos do spaghetti

Doskonały wegański sos zainspirowany bolońską kuchnią.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

Patison na gęsto Nowy przepis

Patison na gęsto

Doskonały przepis na przygotowanie lekkiego i bardzo smacznego patisona na gęsto. Serwujemy go z chrupiącą smażoną cebulką i jajkiem.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Drobiowe serca na śmietanie

Przepis na proste ale smaczne drobiowe serduszka z marchewką i pieczarkami w śmietanowym sosie.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Groszek na gęsto z niedźwiedzim czosnkiem

Zdrowa i smaczna potrawa z suszonego żółtego groszku i niedźwiedziego czosnku. Przepis jest natchniony ulubionym indyjskim daniem Dal palak, w którym groszek jest połączony ze szpinakiem. Podajemy z ryżem basmati, dla nie wegetarian polecamy z golonką :)

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Słodko kwaśny fasolowy sos z ziemniakami

Słodko kwaśny, mleczno - śmietanowy fasolowy sos jest bardzo smaczny z dobrymi mielonymi kotletami, kiełbaską albo jajkiem sadzonym. Klasycznie podajemy do niego świeży, miękki chleb. Przy przygotowywaniu 4 porcji użyjemy połowę przygotowanych składników.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

Trudność

średnia

Brzoskwiniowy sos z cukrem trzcinowym

Smaczny i słodki sos ze świeżych brzoskwiń. Odpowiedni do suchych ciast bez nadzienia (piernik, wafle), ewentualnie do niektórych dań mięsnych.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

Groch na gęsto z suszonego żółtego grochu

Groch na gęsto najlepiej smakuje z gotowanym wędzonym mięsem, posypany smażoną cebulką ze świeżym pachnącym chlebem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

1 h. 10 min.

Trudność

niska

Pieczarkowy sos curry

Śmietanowy sos łagodnego smaku, pełen pieczarek. Podajemy z ryżem, albo z parzonym knedlem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

Koperkowy sos

Po prostu wspaniały sos dla wszystkich miłośników pachnącego koperku. Podajemy z knedlem i jajkiem ugotowanym na twardo.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

Szpinakowa potrawka z mrożonego szpinaku

Tradycyjnie szpinak podajemy z gotowanymi ziemniakami i sadzonym jajkiem.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

niska

Nektarynkowy chutney

Nektarynkowy pikantny sos. Chutney podaje się zwykle w małej ilości do wegetariańskich dań. Szczególnie dobrze doprawi na przykład warzywne curry.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

średnia

Cukinia na gęsto z tofu

Według tego przepisu przygotujecie sobie delikatną i łagodną cukinię na gęsto z koprem i śmietaną. Na wierzch możecie dać jajko lub tofu.

Pichcił

Michal

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

Sos tatarski z kwaśnej śmietany

Lekki tatarski sos nadaje się do smażonych warzywnych dań.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

10 min.

Trudność

niska

Sos z przecieru pomidorowego

Sos podajemy z gotowanym i pieczonym mięsem, z mięsnymi kulkami, razem z knedlem, albo z gotowanymi ziemniakami.

Pichcił

Dada

Czas przygotowania

15 min.

Trudność

niska

 

 
 

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się